Hlavní obsah

Dezinformátorovi Zítkovi prošel výběr milionů na kryptoměny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook Pavel Zítko - Prezident 2023

Pavel Zítko tvrdí, že věří v Trumpa a Československo. Má milionové exekuce a považuje se za „svobodného muže v odporu.“ Za fasádou aktivisty se však skrývá i podivné podnikání.

Příčí se to zdravému rozumu. Dezinformátorovi Pavlovi Zítkovi zmizely miliony na pochybnou kryptoměnu, ale nepadlo obvinění. Je opět na svobodě.

Článek

Jako několik dalších dezinformátorů a šiřitelů konspiračních teorií, i Pavel Zítko je v exekuci a rád vybírá příspěvky na svou činnost od svých příznivců. Těm za to poskytuje mimořádně kvalitní „materiál.“ Tvrdil mimo jiné, že 5 % vakcín na covid je smrtelných nebo že Andreje Babiše a Joea Bidena nahradili dvojníci.

Také je toho názoru, že Česká republika je pouze obchodní korporací a stále existuje Československo. Letos na jaře prostřednictvím ruského velvyslanectví požádal Vladimíra Putina o pomoc s obnovou Československa a podepsal se jako jeho „generální konzul.“

Přestože v existenci České republiky nevěří, ve volbách 2023 se pokoušel kandidovat na jejího prezidenta. Nepodařilo se mu získat dostatek podpisů, ale peníze na kandidaturu vybíral dál.

Má také obchodní aktivity, například prodával řešení na údajný problém s vodou z vodovodu. Ta je podle něj toxická a oním řešením je jeho speciální fén, který ji promění ve vodu „studánkovou.“ Jde ovšem o běžný fén podprůměrné kvality, za který si Zítko účtoval nejprve 30000 Kč a pak „slevil“ na 10000 Kč.

Foto: Facebook Pavel Zítko - prezident 2023

Pavel Zítko rád nosí Trumpovskou čepici, ke své „kandidatuře“ na prezidenta využil grafiku Trumpovy kampaně. Stejně jako Trump šíří konspirační teorie a má i podobně pochybné podnikání. Masku Trumpa má patrně z Temu. Sám je vlastně takový Trump z Temu.

Velkolepý kryptoprojekt

V pestré historii jeho činností ovšem vyčnívá výběr investic do neexistující kryptoměny. Na tu totiž od investorů získal přes 8 milionů Kč, z toho 3 miliony z účtu vybral a jejich osud není znám. Policie jej přesto neobvinila.

Věcí se zabývaly Seznam Zprávy i Aktuálně.cz, z jejich zjištění vyplývá, že z účtu s investicemi nedocházelo k pohybům na účet Zítka, policisté pro zpronevěru peněz nevidí robustní podklady a operují mimo jiné tím, že Zítko v prezentaci investory upozornil, že investice je riziková. Přitom vědí, že část peněz použil na provoz firmy nebo výplatu odměn investorů.

Toto je budoucnost a ta ukáže, jaké věci dávají smysl, a které ne.
Pavel Zítko o kryptoprojektu Tycoon69 pro Deník N, 2019

Podobných „projektů“ ve světě kryptoměn existují stovky a tisíce. Kryptoměny vydávají jako nástroj výběru „investic“ do převratných technologií, typicky uvádějí nové systémy bezhotovostních převodů nebo „propojení kryptosvěta s reálem.“ Naprostá většina takových plánů je neúspěšná a část z nich je čistokrevný podvod. Jako podvod působil i projekt, ve kterém Zítko figuroval. K tomu dospěl i Finančně analytický útvar, který kvůli tomu podal trestní oznámení pro podvod. To však policie odložila už v roce 2020, protože Zítko podle ní byl pouze zprostředkovatel.

Skončí to někdy?

Za poslední rok Zítka dvakrát hledala policie, jednou protože se nedostavil podat vysvětlení, jednou protože se nedostavil k soudu. Naposled jej zadržela slovenská policie a po vydání do ČR putoval do vazby. Z té jej soud propustil 11. října, protože vazební důvody pominuly.

Nyní čeká na další soudní jednání ve věci šíření poplašné zprávy. Opět pořádá dlouhé videopřenosy na Facebooku pro své věrné příznivce (mezi kterými už nejspíš chybí investoři do „jeho“ kryptoměny). Jako správný generální konzul má plán na obnovu Československa. Prezentuje se jako oběť pronásledování státem, obtěžuje úředníky svými právními omyly a šíří dezinformace.

Jeho působení dál podporují důvěřiví obdivovatelé. Nevypadají, že by se chystali přestat. Vidí v něm velkou osobnost. Zítko měl pravdu, když před lety řekl novinářům: „Je to něco víc než scam.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz