Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pozor na houby, které přešly mrazem. Hrozí vám otrava

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bernard Spragg. NZ. CC0. Via WMC.

Každý houbař touží najít velké „praváky.“ Právě ony jsou ale nejcitlivější na mráz. Na přemrzlé houby je lépe si nechat zajít chuť.

Podzimní houbová sezóna se letos opravdu povedla a z hub se vracíme s vrchovatými koši. S prvními mrazíky ale musíme dát pozor na přemrzlé houby. Působí silné nevolnosti.

Článek

Když voda zmrzne, zvětší objem. To platí i o vodě uvnitř hub, kde je jí požehnaně — klidně i přes 90 %. Když zamrzne uvnitř houby, trhá buňky a zabíjí je. Dokud je houba zmrzlá, v podstatě to nevadí. Jakmile ale rozmrzne, začnou rozkladné procesy.

Ty se týkají zejména bílkovin a (podobně jako u opakovaně zmraženého masa) mají zásadní vliv na kvalitu a jedlost houby. Zatímco nebezpečné bakterie na mrazem zabité houbě můžeme zničit dostatečnou tepelnou úpravou, jejich metabolity a různé plísně během vaření nezmizí a jsou jedovaté. Po konzumaci mohou způsobit závažné zažívací obtíže, které jsou nebezpečnější dětem a seniorům.

Jak to poznat?

Zatímco zmrzlé houby poznáme je snadno, s rozmrzlými je to těžší. Na pohled nemusí být poznat. Při bližším zkoumání však zjistíme, že jsou rozbředlé a povadlé. Platí to zejména pro oblíbené masité a vodnaté houby, jako jsou bedly nebo hřiby.

Pokud takové najdete, pouze se jimi pokochejte. Už lahodí nanejvýš oku. V lidském těle by však nadělaly pořádnou paseku.

Foto: Fénix Popelavý

Výjimkou jsou houby, které mráz snášejí dobře. Sem patří třeba čirůvka fialová nebo liška nalévkovitá, které rostou až do prosince a teploty okolo nuly je nerozhází. Existují však i ryze zimní houby jako hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá (na fotce), které si moc nedělají ani z mrazu okolo -8° C.

Mladší hříbky snášejí mrazíky lépe, ale přesto je ke konzumaci nelze doporučit. Výjimkou jsou ty, které i přes nízké teploty nezmrzly. V listopadu a někdy ještě začátkem prosince se objevují pod vrstvami listí a někdy i sněhu na něm, která je před mrazem ochrání. Při sběru takových hub věnujte zvýšenou pozornost jejich tvrdosti. Pokud působí povadle nebo rozměkle, nechte je raději v lese.

Hlavně ale choďte na houby dřív, než mrazy přijdou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz