Článek
Že mikrovlnná trouba ničí živiny? Samozřejmě
Odpůrci mikrovlnek nejčastěji tvrdí, že mikrovlnný ohřev zbavuje jídlo živin. Mají pravdu a současně se mýlí. Živiny se totiž z potravin uvolňují každou tepelnou úpravou. Míra úbytku živin je úměrná délce ohřevu. Jelikož v mikrovlnce jídlo upravíte rychleji než jinými metodami, je k živinám v jídle šetrnější.
Skutečnost je tedy přesně opačná, než to vypadá z řetězových mailů. Jestli chcete zdravější jídlo, ohřívejte ho raději v mikrovlnce než na plotně.
Nebezpečné záření? Rakovina? Vůbec
Dalším oblíbeným tvrzením odpůrců mikrovlnek je, že záření z mikrovlnky způsobuje rakovinu. Mikrovlnné záření ale není ionizační, nerozbíjí molekuly ani atomy. Jeho jediný účinek je tepelný. Není proto důvod věřit, že působí rakovinu nebo je jinak nebezpečné.
V lidech pravděpodobně vyvolává obavu slovo „záření.“ Jde ale o záření elektromagnetické. To rozkmitává molekuly, zejména molekuly vody. Tím způsobuje jejich ohřev. Ven z mikrovlnky se záření nedostane díky kovovému obalu. Na dveřích mikrovlnky je ochranná síťka, jejíž oka jsou menší než rozsah mikrovln. Ani přes ni tedy vlny ven neproletí.

Mikrovlnná trouba funguje díky magnetronu, elektronce, která generuje mikrovlnné elektromagnetické záření. Tomu nás trouba nevystavuje a není nebezpečná.
I kdyby síťka byla trochu poškozena, mikrovln by unikalo málo a pobyt v blízkosti by byl bezpečnější, než třeba pobyt na slunci.
Mikrovlnka vysušuje. Když ji na to nastavíte
Mikrovlnná trouba se chová jinak než ta klasická a z toho pramení dojmy a tvrzení, že vysušuje jídlo. To se ale stane jedině v případě, že mikrovlnku nastavíte na dlouhý čas nebo vysoký výkon.
Pokud se vám tedy nelíbí stav jídla z mikrovlnky, není to důvod přestat ji používat, ale experimentovat s nastavením ohřevu.
Zákaz mikrovlnek v SSSR? Vyráběly se tam i prodávaly
Stejně jako u nás, i v Rusku mají nedůvěryhodné weby. Právě z nich zřejmě dezinformační scéna přebrala informaci, že mikrovlnky byly v Sovětském svazu zakázány od roku 1976 do roku 1990.
Toto tvrzení jsme nalezli například na nedůvěryhodné stránce pikabu.ru. Z textu o škodlivosti mikrovlnek je zřejmé, že autor postrádá základní znalosti chemie a fyziky. Přesto sám konstatuje, že škodlivost mikrovln neprokázal žádný výzkum.

Jeden z typů sovětských mikrovlnných trub z 80. let. Značek mikrovlnek „Made in USSR“ bylo přinejmenším šest. Zakázané tam opravdu nebyly.
Co je důležité, mikrovlnky ve skutečnosti v SSSR sériově vyráběli, a to od roku 1978. Jednalo se o přístroj běžně dostupný koncovým spotřebitelům, kteří za něj byli ochotni dát celý měsíční plat.
Tvrzení o zákazu tedy patří do skupiny novodobých fám a konspiračních teorií, které poukazují na nebezpečí nebo nezodpovědnost kapitalismu. Jak ironicky poznamenal jeden Rus v diskuzi pod dezinformačním článkem: „Pozor na záludné kapitalistické mikrovlny!“
Skutečná rizika mikrovlnné trouby? Chyby spotřebitele
Pokud budete dodržovat návod a učit se s mikrovlnkou správně zacházet, bude vám skvělým a bezpečným pomocníkem. Ohřev v ní má i velké výhody: ničí mikroorganismy a zahřívá jídlo i zevnitř, takže rovnoměrněji než klasické metody.
Aby byla mikrovlnka nebezpečná, musí se spotřebitel dopustit nějaké chyby, před kterou varuje návod k použití. Třeba ohřívat nevhodnou potravinu nebo živé zvíře.
Zdroje (neuvádím dezinformační weby): wikipedia, manipulátoři, irozhlas