Článek
Že mikrovlnná trouba ničí živiny? Samozřejmě
Odpůrci mikrovlnek nejčastěji tvrdí, že mikrovlnný ohřev zbavuje jídlo živin. Mají pravdu a současně se mýlí. Živiny se totiž z potravin uvolňují každou tepelnou úpravou. Míra úbytku živin je úměrná délce ohřevu. Jelikož v mikrovlnce jídlo upravíte rychleji než jinými metodami, je k živinám v jídle šetrnější.
Skutečnost je tedy přesně opačná, než to vypadá z řetězových mailů. Jestli chcete zdravější jídlo, ohřívejte ho raději v mikrovlnce než na plotně.
Nebezpečné záření? Rakovina? Vůbec
Dalším oblíbeným tvrzením odpůrců mikrovlnek je, že záření z mikrovlnky způsobuje rakovinu. Mikrovlnné záření ale není ionizační, nerozbíjí molekuly ani atomy. Jeho jediný účinek je tepelný. Není proto důvod věřit, že působí rakovinu nebo je jinak nebezpečné.
V lidech pravděpodobně vyvolává obavu slovo „záření.“ Jde ale o záření elektromagnetické. To rozkmitává molekuly, zejména molekuly vody. Tím způsobuje jejich ohřev. Ven z mikrovlnky se záření nedostane díky kovovému obalu. Na dveřích mikrovlnky je ochranná síťka, jejíž oka jsou menší než rozsah mikrovln. Ani přes ni tedy vlny ven neproletí.
I kdyby síťka byla trochu poškozena, mikrovln by unikalo málo a pobyt v blízkosti by byl bezpečnější, než třeba pobyt na slunci.
Mikrovlnka vysušuje. Když ji na to nastavíte
Mikrovlnná trouba se chová jinak než ta klasická a z toho pramení dojmy a tvrzení, že vysušuje jídlo. To se ale stane jedině v případě, že mikrovlnku nastavíte na dlouhý čas nebo vysoký výkon.
Pokud se vám tedy nelíbí stav jídla z mikrovlnky, není to důvod přestat ji používat, ale experimentovat s nastavením ohřevu.
Zákaz mikrovlnek v SSSR? Vyráběly se tam i prodávaly
Stejně jako u nás, i v Rusku mají nedůvěryhodné weby. Právě z nich zřejmě dezinformační scéna přebrala informaci, že mikrovlnky byly v Sovětském svazu zakázány od roku 1976 do roku 1990.
Toto tvrzení jsme nalezli například na nedůvěryhodné stránce pikabu.ru. Z textu o škodlivosti mikrovlnek je zřejmé, že autor postrádá základní znalosti chemie a fyziky. Přesto sám konstatuje, že škodlivost mikrovln neprokázal žádný výzkum.
Co je důležité, mikrovlnky ve skutečnosti v SSSR sériově vyráběli, a to od roku 1978. Jednalo se o přístroj běžně dostupný koncovým spotřebitelům, kteří za něj byli ochotni dát celý měsíční plat.
Tvrzení o zákazu tedy patří do skupiny novodobých fám a konspiračních teorií, které poukazují na nebezpečí nebo nezodpovědnost kapitalismu. Jak ironicky poznamenal jeden Rus v diskuzi pod dezinformačním článkem: „Pozor na záludné kapitalistické mikrovlny!“
Skutečná rizika mikrovlnné trouby? Chyby spotřebitele
Pokud budete dodržovat návod a učit se s mikrovlnkou správně zacházet, bude vám skvělým a bezpečným pomocníkem. Ohřev v ní má i velké výhody: ničí mikroorganismy a zahřívá jídlo i zevnitř, takže rovnoměrněji než klasické metody.
Aby byla mikrovlnka nebezpečná, musí se spotřebitel dopustit nějaké chyby, před kterou varuje návod k použití. Třeba ohřívat nevhodnou potravinu nebo živé zvíře.
Zdroje (neuvádím dezinformační weby): wikipedia, manipulátoři, irozhlas