Hlavní obsah
Věda

Mikrovlnná trouba není nebezpečná jídlu ani lidem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Popelavý / vytvořeno AI Midjourney

Mikrovlnky jsou líhní mýtů a kachen. Ohřívání živého ptactva by bylo jedním z mála způsobů, jak učinit mikrovlnku nebezpečnou.

Ve společnosti kolovaly spousty nepravdivých tvrzení a fám o mikrovlnných troubách už před současnou vlnou dezinformací a konspiračních teorií. Které z nich jsou pravdivé? Žádné.

Článek

Že mikrovlnná trouba ničí živiny? Samozřejmě

Odpůrci mikrovlnek nejčastěji tvrdí, že mikrovlnný ohřev zbavuje jídlo živin. Mají pravdu a současně se mýlí. Živiny se totiž z potravin uvolňují každou tepelnou úpravou. Míra úbytku živin je úměrná délce ohřevu. Jelikož v mikrovlnce jídlo upravíte rychleji než jinými metodami, je k živinám v jídle šetrnější.

Skutečnost je tedy přesně opačná, než to vypadá z řetězových mailů. Jestli chcete zdravější jídlo, ohřívejte ho raději v mikrovlnce než na plotně.

Nebezpečné záření? Rakovina? Vůbec

Dalším oblíbeným tvrzením odpůrců mikrovlnek je, že záření z mikrovlnky způsobuje rakovinu. Mikrovlnné záření ale není ionizační, nerozbíjí molekuly ani atomy. Jeho jediný účinek je tepelný. Není proto důvod věřit, že působí rakovinu nebo je jinak nebezpečné.

V lidech pravděpodobně vyvolává obavu slovo „záření.“ Jde ale o záření elektromagnetické. To rozkmitává molekuly, zejména molekuly vody. Tím způsobuje jejich ohřev. Ven z mikrovlnky se záření nedostane díky kovovému obalu. Na dveřích mikrovlnky je ochranná síťka, jejíž oka jsou menší než rozsah mikrovln. Ani přes ni tedy vlny ven neproletí.

Foto: Guam, Creative Commons Attribution 3.0

Mikrovlnná trouba funguje díky magnetronu, elektronce, která generuje mikrovlnné elektromagnetické záření. Tomu nás trouba nevystavuje a není nebezpečná.

I kdyby síťka byla trochu poškozena, mikrovln by unikalo málo a pobyt v blízkosti by byl bezpečnější, než třeba pobyt na slunci.

Mikrovlnka vysušuje. Když ji na to nastavíte

Mikrovlnná trouba se chová jinak než ta klasická a z toho pramení dojmy a tvrzení, že vysušuje jídlo. To se ale stane jedině v případě, že mikrovlnku nastavíte na dlouhý čas nebo vysoký výkon.

Pokud se vám tedy nelíbí stav jídla z mikrovlnky, není to důvod přestat ji používat, ale experimentovat s nastavením ohřevu.

Zákaz mikrovlnek v SSSR? Vyráběly se tam i prodávaly

Stejně jako u nás, i v Rusku mají nedůvěryhodné weby. Právě z nich zřejmě dezinformační scéna přebrala informaci, že mikrovlnky byly v Sovětském svazu zakázány od roku 1976 do roku 1990.

Toto tvrzení jsme nalezli například na nedůvěryhodné stránce pikabu.ru. Z textu o škodlivosti mikrovlnek je zřejmé, že autor postrádá základní znalosti chemie a fyziky. Přesto sám konstatuje, že škodlivost mikrovln neprokázal žádný výzkum.

Foto: neznámý autor, Facebook Soviet Visuals ad.

Jeden z typů sovětských mikrovlnných trub z 80. let. Značek mikrovlnek „Made in USSR“ bylo přinejmenším šest. Zakázané tam opravdu nebyly.

Co je důležité, mikrovlnky ve skutečnosti v SSSR sériově vyráběli, a to od roku 1978. Jednalo se o přístroj běžně dostupný koncovým spotřebitelům, kteří za něj byli ochotni dát celý měsíční plat.

Tvrzení o zákazu tedy patří do skupiny novodobých fám a konspiračních teorií, které poukazují na nebezpečí nebo nezodpovědnost kapitalismu. Jak ironicky poznamenal jeden Rus v diskuzi pod dezinformačním článkem: „Pozor na záludné kapitalistické mikrovlny!“

Skutečná rizika mikrovlnné trouby? Chyby spotřebitele

Pokud budete dodržovat návod a učit se s mikrovlnkou správně zacházet, bude vám skvělým a bezpečným pomocníkem. Ohřev v ní má i velké výhody: ničí mikroorganismy a zahřívá jídlo i zevnitř, takže rovnoměrněji než klasické metody.

Aby byla mikrovlnka nebezpečná, musí se spotřebitel dopustit nějaké chyby, před kterou varuje návod k použití. Třeba ohřívat nevhodnou potravinu nebo živé zvíře.

Zdroje (neuvádím dezinformační weby): wikipedia, manipulátoři, irozhlas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz