Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před rokem jsme nevěřícně sledovali tažení Prigožinovy armády na Moskvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Информационное агентство БелТА, CC BY 3.0

Vágnerova soukromá armáda, teroristická organizace toho času vlastněná oligarchou Jevgenijem Prigožinem

Kdo se 24. června 2023 ráno podíval na zprávy, nevěřil vlastním očím: v Rusku probíhala vzpoura soukromé armády vágnerovců oligarchy Prigožina! Surreálné dění sledoval a probíral celý svět.

Článek

Majitel soukromé vágnerovy armády Prigožin (považované za teroristickou organizaci) si již několik měsíců stěžoval na přístup velení ruské armády. Hlavně na ministra obrany Sergeje Šojgu. Kritika tak vysoce postaveného činitele je v Rusku neodpustitelná. Zvlášť od té doby, co začala válka. Komentátoři proto tvrdili, že Prigožinovi se nejspíš brzy stane nějaká nehoda.

Místo toho přišla vojenská vzpoura, kterou si odborníci na Rusko nedokázali představit ani v těch nejdivočejších snech. 23. června 2023 večer Prigožin oznámil, že ruská armáda zaútočila na pozice vágnerovců na Ukrajině. A že 25000 vágnerovců dá stát do pořádku.

Foto: Ruská vláda, Creative Commons Attribution 4.0 License

Putin s Prigožinem v září 2010. Oligarcha provádí diktátora svou továrnou Konkord, kde balí jídlo do školních jídelen. V tomto období se mu říká „Putinův kuchař“. Za pár let začne éra vágnerovců. Prigožin bude hájit zájmy Ruska v různých konfliktech, zejména v Africe.

Pak šokoval celý svět: přešel od slov k činům. Jeho žoldnéři se dali do pohybu a během noci překročili ruské hranice.

Vítání v Rostově na Donu

Další šok přišel, když vágnerovci bez obtíží obsadili město Rostov včetně vojenských základen. Obyvatelé Rostova zaplavili internet fotkami a videy obsazeného města. Už bylo jasné, že nejde o nějakou dezinformační kampaň.

Svět viděl, že ruská armáda město vůbec nebránila. A fascinovaně sledoval, jak lidé Prigožinovy žoldnéře nadšeně vítají nebo se s nimi přinejmenším v klidu baví.

Foto: Fargoh, volné dílo

Žoldácká armáda obsadila Rostov. Místní jsou velmi uvolnění a klidní.

Obraz autoritářského státu, kde se bez vědomí diktátora nešustne ani stéblo trávy, se během několika hodin rozpadl.

Najednou to vypadalo, že vzpoura může mít šanci na úspěch. Komentátoři upozorňovali, že Putin možná v Rusku nemá jednotky, které by vágnerovce zastavily. Všechny totiž alokoval na Ukrajinu.

Opravdu Putin zůstal v Kremlu?

Tou dobou už v Moskvě zavedli bezpečnostní opatření. V ulicích bylo vidět obrněnce Národní gardy, jejímž hlavním úkolem je obrana Vladimira Putina. Bylo však zřejmé, že obránci jsou výrazně slabší, než vzbouřená žoldnéřská armáda.

Dělníci rychle odstraňovali náborové billboardy vágnerovců.

Putin vystoupil v televizi už v brzkých ranních hodinách, aby vzpouru odsoudil. Během dne se neukazoval. Podle serveru FlightRadar24 z Moskvy směrem k Petrohradu odletělo jeho osobní letadlo, které slouží i jako mobilní velitelství armády. Mluvčí Dimitrij Peskov ale tvrdil, že Putin zůstal v Kremlu. Důkazy o tom nepředložil.

Chceme hlavu ministra obrany

Prigožin průběžně zveřejňoval statusy a videa. V těch vysvětloval, že nechce svrhnout Vladimira Putina, ale vedení armády. O ministru obrany Šojguovi se zásadně vyjadřoval jako o „Tuvanském degešovi.“ Požadoval, aby Putin odvolal Šojgua a velitele štábu Gerasimova.

Razie v Prigožinově sídle

Mezitím ruské bezpečnostní složky zajistily Prigožinovo luxusní petrohradské sídlo. Na internetu zveřejnily fotky automatických zbraní, zlatých cihel, sbírky paruk, falešného pasu, vycpaného aligátora, fotky popravených obětí, fotky Prigožina v převlecích, krabičky s bílým práškem a ekvivalent více než miliardy korun v různých bankovkách.

Z vyjádření Prigožina bylo patrné, že nálezy jsou autentické.

Na Moskvu!

Okolo deváté ráno už vágnerovci bez odporu obsadili město Voroněž. Pak pokračovali po dálnici na Moskvu. Přitom sestřelili šest vojenských vrtulníků a jedno letadlo.

V tu chvíli by většina sledujících dala ruku do ohně za to, že Putin vágnerovce konečně vojensky zastaví. A opět, jako už několikrát, se pletli.

Zatímco jednotky FSB před moskvou stavěly provizorní barikády, vzbouření žoldnéři se zastavili 200 km před Moskvou. Tehdy jsme nevěděli proč. Dnes už víme, že Prigožin v té době telefonoval s šéfem bezpečnostní rady Patruševem a dalšími blízkými lidmi Vladimira Putina.

Vzpoura končí po telefonátu Lukašenka

V odpoledních hodinách jsme se dozvěděli, že běloruský prezident s Prigožinem dojednal ukončení vzpoury. Rusko slíbilo, že je za vzpouru nebude stíhat, což potvrdil mluvčí Peskov. Ve večerních hodinách se jednotky vágnerovců začaly stahovat.

V tu chvíli nebylo jasné, proč ruskou vzpouru řeší běloruský prezident. Později se ukázalo, že Prigožin byl ochoten jednat jedině s Putinem a Putin s ním jednat nechtěl. Uznal by tím povstání. Telefonát s jinou hlavou státu umožnil Prigožinovi i Putinovi zachovat tvář a dohodnout podmínky.

Foto: Fargoh, volné dílo

Vzpoura končí. Tank má v hlavni květiny.

Prigožin a velká část vzbouřenců se přesunula do Běloruska. V Rusku zřejmě proběhla menší čistka. Zmizel třeba velitel letectva generál Surovikin, který byl považován za „čestného člena“ vágnerovců a mohl mít o vzpouře informace předem.

Komentátoři spekulovali, co se bude dít. Prigožinovi předpovídali smrt v důsledku nehody. A ministrovi Šojguovi, že bude odvolán s odstupem času, aby to nevypadalo, že Putin ustoupil vydírání vzbouřenců. Narozdíl od předpovědí v průběhu povstání tyto dvě vyšly dokonale.

Letecká havárie

Přesně měsíc po povstání Prigožin se svou pravou rukou Utkinem a dalšími veliteli vágnerovců zahynuli v Rusku při letecké havárii. Putin v ruské televizi naznačil, že mrtví velitelé žoldáků byli pod vlivem. Málokdo ale věřil, že nešlo o popravu přímo na příkaz Putina.

Armádě vágnerovců nějaký čas velel Prigožinův syn Pavel. Na podzim 2023 byla včleněna do pravidelné ruské armády. Putin pečlivě zlikvidoval zbytky velící struktury zpupného Prigožina. Jak naložit se vzpomínkami na něj je úkol pro ruské propagandisty.

Foto: PLATEL, CC BY-SA 4.0

Provizorní vzpomínkové místo Prigožina a Utkina v Moskvě

Sergej Šojgu skončil

Letos v květnu, když už se o vzpouře vágnerovců nemluvilo, odvolal Putin svého přítele Sergeje Šojgua z postu ministra obrany a zahájil čistku mezi Šojguovými úředníky. Obvinění z korupce jsou na denním pořádku a na obviněné vlastně padá vina za tragický výkon ruské armády na Ukrajině i vzpouru vágnerovců.

Válečnému zločinci Prigožinovi se tak posmrtně plní přání. Do čela ministerstva obrany Putin postavil ekonoma Bělousova, který má mj. zefektivnit zásobování armády.

Vzpomínky a propaganda

Samotný Prigožin a jeho již neexistující armáda žoldáků zůstávají v srdcích radikální části ruské veřejnosti.

Ruská propaganda se nesnaží je úplně vymazat. Trpělivě doplňuje nové narativy, akcentuje službu Rusku a příběh vzpoury vynechává. V médiích protlačuje jiného plešatého Prigožina, jehož fotky se ve vyhledávačích každým dnem posouvají nahoru a pozvolna nahrazují fotky mrtvého oligarchy a jeho vzpoury.

Časem převáží vzpomínky na „hrdinné“ bojovníky a tažení na Moskvu zůstane spornou historkou. Jediným vítězem vzpoury zůstane diktátor Vladimir Putin.

Otázkou zůstává, co přesně se tehdy Prigožinovi honilo hlavou, co si od svého tažení sliboval. Nesouviselo jeho rozhodnutí s tím bílým práškem, který měl doma v krabičkách?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz