Hlavní obsah
Finance

Miliardová manipulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ferguson/Tvůrce obrázků MS Bing

Ať už něvědomky, nebo záměrně, vicepremiér Vít Rakušan způsobil miliardovou manipulaci s hodnotou společnosti ČEZ.

Článek

V pondělí večer vicepremiér Rakušan prohlásil, že současná vláda jedná o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ. V noci se veřejně omluvil, že uvedl nesprávnou informaci. Akcie ČEZ na tuto informaci následující den zareagovaly na několik hodin zdražením, poté opět jejich cena poklesla.

Při počtu akcií ČEZ, kterých je v současnosti emitovaných 537 989 759 kusů, může činit cenový výkyv společnosti související s prohlášením Rakušana a následnou reakcí trhu cca 15 miliard korun. Ať už se jednalo o omyl, nebo záměr, pravdu, nebo lež, informace od vicepremiéra krátkodobě velmi významně ovlivnila hodnotu společnosti ČEZ o nezanedbatelné miliardy korun. Tento počin mohl být logicky spekulativně zneužit připravenými spřízněnými osobami, které mohly na transakcích s akciemi ČEZ podvodně vydělat značné finanční sumy. Rovněž mohla spousta investorů přijít zbytečně o peníze či obchodní příležitost.

V tomto případě by mělo být důkladně prošetřeno, jaké objemnější transakce s ČEZ probíhaly a u každého z takových obchodujících prověřeny potenciální vazby na vicepremiéra, jeho příbuzné a známé. Bude ale někdo něco takového složitě prošetřovat, když policii šéfuje právě Rakušan a disponuje poslaneckou imunitou? Ponese Rakušan za svá neuvážená (nebo v krajním případě i pečlivě připravená) slova odpovědnost alespoň za neúmyslnou významnou manipulaci s hodnotou společnosti ČEZ?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám