Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V ČR řádí neudržitelný šílenec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ferguson/Tvůrce obrázků Microsoft Bing

V posledních několika letech přicházejí z EU a firem různá nařízení a doporučení týkající se udržitelnosti. Důvěrně znám v této zemi někoho, kdo se s těmito nařízeními neztotožnil a záměrně a soustavně mnohá z nich porušuje a zpochybňuje.

Článek

Je to nezodpovědný šílenec, který nahlodává kolektivní evropskou snahu o lepší a udržitelnější zítřky. Níže se pokusím shrnout, co ten blázen provádí či vyznává a jak naivně své postoje odůvodňuje.

Jakmile sedne za volant svého automobilu, okamžitě vypíná funkci stop-start. Tvrdí, že toto „EKO-kurvítko“ takřka žádné palivo a výfukové plyny nešetří, ale významně poškozuje starter a snižuje životnost baterie. Ba co více, říká také, že tato funkce může být dosti nebezpečná v situaci, kdy jste nuceni vozidlo zastavit třeba uprostřed křižovatky a nastane okamžik, kdy křižovatku potřebujete v zájmu svého bezpečí co nejrychleji opustit. Vozidlo díky této funkci není zcela pod kontrolou řidiče, motor se může nežádaně vypnout tehdy, kdy to není žádané. Jde pak o cenné zlomky vteřiny, o které můžete díky čekání na opětovný start motoru přijít.

Pokud se rozhodne vychutnat si jeden světově známý slazený nápoj (ano, je neodpustitelné, že něco tak nezdravého občas ta osoba pije), neveselým způsobem z jeho PET lahve buď urvává, nebo odřezává či případně odstřihává napevno připevněné víčko. Tvrdí, že ho to připevněné víčko irituje a omezuje při nalévání. Pokud se chce napít přímo z lahve, víčko mu rovněž u jeho úst překáží. Je to prý otravný nesmysl nemít možnost snadno víčko zcela od lahve odejmout. Toho někoho neznámého z EU, kdo toto udržitelné opatření prosadil a v brzké době se jím budou muset řídit všichni výrobci nápojů, častuje takovými nadávkami, které se snad ani nedají publikovat.

Pracuje jako kancelářská krysa v korporátu a ve svém zaměstnání ignoruje nařízení o odstranění odpadkových košů ze všech kanceláří. Sdílené malé odpadové kontejnery jsou v zájmu udržitelnosti umístěné ve společných kuchyňkách či na jiných exponovaných místech. Tvrdí, že přece s každým jednotlivým obalem, s každou žvýkačkou nebo s každým posmrkaným papírovým kapesníčkem nebude běhat desítky kroků kdo ví kam. Proto si vytvořil svůj vlastní „udržitelný“ odpadkový koš a ten jednou denně před odchodem z práce odnáší roztřídit do sdílených malých kontejnerů.

Doma na chodbách i v koupelně v zakrytovaných stropních svítidlech stále používá klasické žárovky, nikoliv úsporné LED žárovky. (Obyčejné žárovky se vlastně prodávat nesmí, prodejci je nově vykutáleně nazývají tepelným zdrojem.) Tvrdí, že doba svícení v těchto místech nebývá dlouhá, není tam tedy třeba energií tolik šetřit. Navíc LED žárovky vyžadující pasivní chlazení elektroniky vzduchem není vhodné čímkoliv zakrývat, na rozdíl od klasických žárovek. Při zakrytí LED žárovek i pomocí krytů navržených výrobci svítidel se takové žárovky přesto přehřívají, požírají pak více energie a zkracuje se jejich životnost.

Doma používá starou neudržitelnou a stále dobře fungující plazmovou televizi. Tvrdí, že kvalitní obraz této televize pro něj znamená mnohem více než její údajně vysoká spotřeba. Pokud je doma zima, alespoň mu tato televize funguje jako takový malý tepelný zdroj vytvářející teplo domova. A žádná EU ho nedonutí tuto jeho oblíbenou plazmovou televizi kvůli spotřebě vyhodit do sběrného dvora.

Doma používá starý neudržitelný výkonný vysavač, který požírá tisíce wattů. EU takové neúsporné vysavače zakázala prodávat, sehnat se jako nové dají už jen drahé neúčinné „parodie“ na vysavače. Hezky vypadají, ale to, k čemu jsou primárně určené, dobře neumí. On má prý ale doma opravdový vysavač s vysokým sacím výkonem, který vysaje rychle a skvěle všechny nečistoty a nedá na něj dopustit.

Kritizuje elektromobily. Tvrdí, že pro pořízení drahých kovů potřebných pro jejich baterie se planeta plundruje více než při dobývání fosilních paliv. Jeden kopec za druhým se obětuje kvůli elektromobilům, blízké spodní vody se znečišťují chemikáliemi. Rovněž tvrdí, že elektromobil je tak těžký, že způsobuje větší ekologickou a zdravotní zátěž při opotřebovávání brzdových destiček a pneumatik, než např. filtrované zplodiny z nových benzinových automobilů. Kromě toho mu nevyhovuje malý dojezd elektromobilů a dlouhé dobíjení tohoto předraženého neekologického experimentu. Prý by místo elektromobilů stačilo jen to, aby se přirozeně stále dále vylepšovaly filtry pevných částic u benzinových a dieselových vozidel a obměňoval rychleji vozový park.

Kritizuje nadměrné zavádění bezpapírových procesů i tam, kde to nedává smysl. Nejen proto, aby se firmy digitalizovaly, ale rovněž aby vypadaly jako udržitelné, zbavují se papíru. Nicméně už žádná z těchto firem nekontroluje neudržitelné počínání spojené s touto transformací a neověřuje s tím související ekologickou zátěž. Kolik procesorů, pamětí, diskových polí či komunikačních prvků musí někde odebírat elektřinu, jaká je celková ekologická stopa k jejich výrobě a likvidaci? Starý dobrý papír byl svým způsobem po staletí udržitelný. Strom se zasadil, po letech uřízl, pak narostl strom nový, byť tedy rostl pomalu. Co ale vyroste po tom hardwarovém harampádí, které všude nahrazuje papír? Jen další ošklivá ekologická zátěž pro naši planetu.

Kritizuje jev, kdy firmy pod společenským tlakem i evropským diktátem zřizují svá oddělení udržitelnosti. Společnost, která není udržitelná, není odpovědná k naší planetě. Často toto kritérium vstupuje i do některých ratingů či výběrových řízení. Je tedy třeba stále předstírat, že se v tomto ohledu něco užitečného podniká. Firmy tedy musí tvořit minimálně roční reporty o spotřebě energií, vody, odpadů, vypočítávat uhlíkovou stopu, reportovat jaké udržitelné aktivity se zrealizovaly a realizovat budou. Nikomu takové zprávy sice nic užitečného neřeknou a nikomu ani nepomohou, skoro nikdo je nečte, ale musí to tak být, protože společnost a byrokratická EU toto vyžadují. Aby se ještě více posílila udržitelnost, musí se do něčeho udržitelného také občas zainvestovat. Jeden rok to budou třeba předražené elektromobily, v dalším roce to může být třeba nějaké předražené školení všech zaměstnanců na téma udržitelnosti. Hlavně se musí permanentně vytvářet dojem, že společnost pro udržitelnost dělá maximum a je udržitelnější více, než byla rok před tím. Ovšem to, že ve skutečnosti často firma planetě ubližuje rok od roku více se nikde korektně nevyčísluje a nereportuje. Protože EU své metodiky a klasifikace toho co je a není zelené má pokřivené a nedomyšlené. Důležité je, aby vždy z celé této komedie vyšla nějaká pozitivní zpráva o udržitelnosti a nízké či nulové uhlíkové stopě.

Pokud je mezi lidmi více takových škarohlídů a odpůrců udržitelnosti, jako je tento neřád, pak Bůh s naší planetou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám