Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potřebujeme Radu pro televizní a rozhlasové vysílání?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ferguson/Tvůrce obrázků Microsoft Bing

Rada pro televizní a rozhlasování vysílání (RRTV) je správní orgán, který dohlíží na obsah rozhlasového a televizního vysílání.

Článek

Má mj. možnost ukládat sankce provozovatelům, kteří porušují své zákonné povinnosti. V dávných dobách socialismu byly u nás televize a rozhlas kontrolovány Komunistickou stranou Československa prostřednictvím Československého rozhlasu a Československé televize. V devadesátých letech se pak zformovala RRTV. Od té doby začala vznikat spousta soukromých rozhlasových a televizních stanic. Dále se od té doby rozšířil především internet s nekonečným mediálním obsahem, který lidé prakticky nonstop konzumují a který nekontrolovatelně vstupuje do hlav dospělým i dětem.

Dává vůbec jakýkoliv smysl dohlížet pouze nad částí médií samostatným úřadem, jako je RRTV? Pokud se navíc podíváme na práci tohoto úřadu, příliš v ní nevyniká. Nezdá se, že by byl nějak společensky prospěšným. Za socialismu možná nějakým způsobem opravdu kontrola obsahu fungovala, ať už v pozitivním, nebo negativním slova smyslu. Například cokoliv, co tehdy vidělo dítě v televizi, procházelo předem důkladným posouzením potenciálních dopadů na jeho psychiku a společenskou přijatelnost. To do jisté míry nebylo vůbec špatné. Ale dnes? Dnes dítěti pustíte v televizi pohádku, nebo pořad pro mladistvé, a nestačíte se divit, jaké reklamy se do takového vysílání dostávají. Upoutávky na krvavé detektivky, reklamy na erotické pomůcky a kondomy, léky na potenci, dámské vložky a podprsenky, reklamy cíleně ovlivňující dětské diváky ke koupi různých hraček. Některé dětské pohádky a pořady jsou dokonce mnohdy obsahově tak sporné, že psycholog z osmdesátých let by pravděpodobně doporučil vypnutí takové stanice. Kdesi vedle toho koexistuje dosud ještě mnohem liberálnější internet, kde si i jakékoliv dítě může naprosto bez problémů zobrazit stránky s brutálním násilím nebo pornem. Ze strany státu je to pak podobně absurdní dohled, jako kdyby se vůbec nezajímal o to to, že se dítě může snadno dostat do nevěstince na nějaké sexuální orgie, ale místo toho by se aktivně snažil zabránit tomu, aby tam snědlo něco nezdravého.

RRTV pobírá od státu finanční rozpočet kolem 100 milionů korun ročně na své fungování z jakési setrvačnosti v době, kdy to již dávno nedává smysl. Na televizní a rozhlasový obsah nedokáže efektivně dohlížet a provozovatele držet rozumně na uzdě. Internet nemá na starosti vůbec. Z úřadu se stala jakási bezzubá nefunkční nemoderní instituce fungující jen z toho důvodu, že její existenci stanovuje zákon. Je to v každém případě rest našich politiků, protože nedává smysl nějakým úřadem dohlížet jen na vybranou déle fungující část médií a na tu druhou, internetovou, žádný dohled nemít. Je vhodné buď správně dohlížet na všechna média, nebo raději na žádná.

Politici by se měli vážně zamyslet nad tím, zda úřad RRTV zrušit, nebo zda jej transformovat do nějakého zcela nového úřadu pro dohled nad vícero médii, nežli jen televize a rozhlasu. Rozsah dohledu ze strany státu musí být velice pečlivě promyšlen tak, abychom se nevrátili do doby tvrdé cenzury a omezování svobody. Měl by zohledňovat moderní způsoby šíření médií a také je třeba počítat s tím, že do tvorby stále více vstupuje i umělá inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám