Hlavní obsah
Umění a zábava

Cimrman v Liverpoolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fiedler

Liverpool by byl dodnes jen druhořadým přístavem Velké Británie, kdyby do něj na Velikonoce roku 1878 na lodi z Marseille nepřiplul Jára Cimrman.

Článek

Už samotný vstup na půdu staré Anglie se stal legendárním. V přístavu partička dětí lodníků a dokařů hrála fotbal. Ve chvíli, kdy Cimrman scházel z lodě na přístavní molo, se jednomu dítěti podařilo míč nakopnout tak zdařile, že míč vyletěl z hrací plochy a letěl přímo na Cimrmana, který ovšem nešťastnou střelu dokázal zpracovat jako přihrávku, kterou se mu ještě navíc podařilo proměnit a střelit gól. A  to i přesto, že měl plné ruce zavazadel. Gól nakonec neplatil, protože to byl out. Což neměnilo nic na situaci, že tím nezaujal pouze děti ale i  jejich rodiče.

Foto: Fiedler


Cimrman, sportovní analfabet, byl tím pozván do hry. Snad za to mohla houpavá chůze získaná na lodi či vyčerpání z lodi, ale Cimrman dětem předváděl řadu točených střel, střel s falší, kliček a  otáček. Nakonec společně s rodiči založil první fotbalový klub v  Liverpoolu, který se na jeho počest jmenuje JC Liverpool, tj. Jara Cimrman's Liverpool.
I tento zdánlivě jednoduchý název, který Cimrmanovi přivlastňuje Liverpool, profesor Fiedler překládá po svém. Vzal si příklad z německé tvorby dlouhých sloučenin a jméno města „Liverpool“ rozděluje na „Liver“ - „Játra“ a „Pool“ - „Bazén“. Takže Cimrmanovi přivlastňuje bazén jater. Což pak spojuje s jeho nemocí jater.
Po sloučení klubů JC Liverpool a FC Everton, který je skoro v  rozkladu z finančních důvodů, se klub bohužel přejmenovává na dnes proslulý FC Liverpool.

Foto: Fiedler

K zajímavému objevu z Cimrmanovy pedagogické činnosti došlo v dnes již legendárním klubu West Derby, kde byl nalezen sešit s  nápisem „The beat-less English“ pro bezbolestnou výuku angličtiny.
Sešit byl rozdělen do několika tematických kapitol, ve kterých se probírala příslušná slovní zásoba a gramatika. Pohádková kapitola pro děti se jmenovala „Little John And Lemon“, astronomická kapitola nesla jméno „Ring of Stars“, rodinná kapitola „Harry, son!“. Vinou autokorektoru, vynálezu, na kterém Cimrman teprve začínal dělat, se do tištěného sešitu dostal skotský název kapitoly pro mlynáře „McCartney“ namísto „McCorney“.
Ne snad náhodou o pár desetiletí později tento sešit zaujal čtyři mladíky, kteří nejen založili skupinu „The Beatles“, ale dokonce zhudebnili všechny kapitoly z Cimrmanova výukového sešitu, například záchranářskou kapitolu „Help“, námořnickou „Yellow Submarine“ či filozofickou kapitolu „Something“.
Zatím spornou skladbou skupiny The Beatles je píseň „Yesterday“, ke které jsme nenašli odpovídající kapitolu. Nabízejí se dvě teorie. První teorie předpokládá, že je to originální píseň hudební skupiny, která tím vzdává hold Járu Cimrmanovi. A jedná se tak o jedinou původní píseň. Druhou teorii zastává převážná část našeho badatelského týmu. Píseň vznikla na základě kapitoly pro historiky. A tato kapitola se ovšem „záhadně“ ztratila. Čímž ovšem nechceme snižovat tvůrčí zásluhy kapely.

Foto: Fiedler

Dnes je již málo známou skutečností, že k Cimrmanovu přínosu Liverpoolu by se dal přirovnat jedině přínos Williama Shakespeara pro Anglii, a to ještě velmi stěží. Proto byl před 130 lety plácek, na kterém se hrálo, na Cimrmanovu počest pojmenován „Cimrman Field Road“. Bohužel tento název byl pro tisk map příliš dlouhý, tak byl postupem času zkrácen na dnes známý název „Anfield Road“. Zlí jazykové stále ještě tvrdí, že název byl zkrácen z ekonomických důvodů při úspoře nákladů na tiskařskou čerň.

Foto: Fiedler
Foto: Fiedler
Foto: Fiedler

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám