Hlavní obsah
Umění a zábava

Cimrman ve Washingtonu, D.C.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fiedler

Jakou stopu zanechal Jára Cimrman ve Washingtonu, D.C.?

Článek

Připlutí Járy Cimrmana do Washingtonu D. C. bylo pro Spojené státy natolik zásadní, jako první připlutí jeho předchůdce Kryštofa Kolumba na americký kontinent.

Prvním zklamáním bylo zjištění, že zlatá horečka, kvůli které se Cimrman do států hnal, již skončila. Druhé na sebe nenechalo dlouho čekat, když cestou přetížený motor explodoval pár minut po zakotvení a Cimrmanův první potenciální patent doslova vylétl do povětří.

O pár let později zlí jazykové začnou tvrdit, že stejné kotle byly i na Titanicu. Přesně ti samí, co zastávali názor, že Thomas Edison vynalezl žárovku, járovku před zkomolením, dříve než Francouzi.

Foto: Fiedler

Cimrman pochválil prezidenta USA za výběr barvy a stavebního materiálu jeho Bílého domu, protože bude lépe odolávat náletu holubů.

Již tehdejší Washington trpěl přelidněním způsobeným hlavně vlnami imigrantů z Evropy. Cimrman přišel na tehdejší dobu se svérázným řešením, postavit výškový bytový komplex. Přes úřady neprošel nápad postavit první mrakodrap a stavba měla nakonec výšku jen slabých padesát metrů.

Cimrman se snažil úředníkům ve Washingtonu D. C. vysvětlit pro ně dosud neznámé slovo „mrakodrap“ jako stavbu, která se svou výškou drápe do nebes k mrakům, ale ty si to posměšně vyložili jako škrabače mraků, dnes známe jako „skyscrapper“.

Foto: Fiedler

V archívu patentového úřadu v sekci zamítnutých žádostí je celé patro vyhrazené pro Cimrmanovy návrhy. Šetrný Cimrman využil druhou stranu návrhů k náčtrům svých plakátů k soutěži o Železného muže. V podstatě šlo o tajné výběrové řízení na dělníky pro další Cimrmanův nápad na stavbu prvního mrakodrapu. Po oprášení těchto materiálů už pro Stana Leeho nebylo těžké stvořit komiksovou postavu známou jako „Iron man“.

Cimrman přišel s pokrokovým nápadem do soutěže zapojit i ženy, které měly i samostatnou kategorii „Železná dívka“. Ovšem Spojené státy americké na konci 19. století zatím nebyly natolik emancipované, aby byly na tuto soutěž připraveny. Tím byla odsouzena k zániku Cimrmanova soutěž a jeho první výkresy s nadpisem „The Empire State Building“ byly odloženy a popsány až dalšími patentovými přihláškami.

Foto: Fiedler

Ještě řadu desetiletí poté kolovaly po Washingtonu D. C., New Yorku a v podpalubí zaoceánských lodích, vtipy o „Železných dívkách“. Tato legenda se pak dostala i za velkou louži do Velké Británie, kde v roce 1975 zapříčiňují, že Steve Harris zakládá kapelu právě v heavy-metalovém stylu a dává jí jméno „Iron Maiden“.

Po otevření bytového komplexu došlo v tehdejší době k jedinečnému aktu, když byl Cimrmanovi slavnostně předán klíč od města, aby mu tímto poděkoval za vše, co pro město udělal. I přes jazykovou bariéru starosta začal projev v angličtině třemi českými slovy „Washington Děkuje Cimrmanovi“, což předznamenalo doplnění názvu města na Washington D. C., což znamenalo „Washington Donated to Cimrman“, volně přeloženo „Washington Darovaný Cimrmanovi“.

Od tohoto data se rozšířilo slavnostní předávání klíčů od města, tak bohužel i jistý vtípek recesistů, kteří si tento akt špatně vyložili a odlili si zmenšenou kopii Cimrmanova klíče a pokoušeli se jí otevírat nejdříve jednotlivé byty v onom bytovém komplexu a posléze i byty ve zbytku města. Naštěstí kopie do žádného zámku nezapadla, ale naneštěstí se tím vtipálci nenechali odradit a po prvních neúspěšných pokusech si vzali jiné vybavení, aby se do bytů dostali.

Když se o tom dozvěděl americký prezident, pod kterého Washington územně spadal, s okamžitou platností celý Washington Cimrmanovi odebral a změnil význam zkratky na „District of Columbia“. „District“ označuje oblast okresu, na kterém mělo být a bylo podle ústavy Spojených států vybudováno nové hlavní město Unie. „Columbia“ je dobové poetické označení pro vznikající Spojené státy americké. „District of Columbia“ tedy znamená Oblast Spojených států amerických.

Foto: Fiedler

Po odchodu Járy Cimrmana z Washingtonu D. C. zde změnili letopočet ze zavedeného B. C. - Before Christ na B. C. - Before Cimrman a na památku Cimrmanovy poslední večeře ve městě se změnilo A. D. z Anno Domini na Annual Dinner, kdy obyvatelé uctí památku Járy Cimrmana.

Foto: Fiedler

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám