Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co udělat pro hezčí Vánoce už dnes?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Je nejvyšší čas se připravit na Vánoce. Nabízím několik osvědčených tipů, které mohou nadcházející Vánoce udělat o něco hezčími.

Článek

Ne, neblázním. Opravdu už zkraje října přemýšlím o tom, jak udělat letošní Vánoce hezčí než ty předešlé. Ano, i mě rozčiluje, když už snad v červnu vidím v některých supermarketech vánoční kolekce. Přesto na tom něco je, když se Vánoce řeší s předstihem.

Nám se v širší rodině několik tipů opravdu osvědčilo. Vánoce máme díky nim, troufnu si říct, o poznání lepší než kdejaká rodina. Jde přitom jen o pár drobností, kterými se řídíme. A nejvyšší čas je začít už s předstihem. Třeba právě v říjnu. O co jde? Čtyři jednoduchá pravidla. Nebo přesněji řečeno tři plus jedno pravidlo.

1. Dohoda ohledně dárků

Tenhle tip řadím mezi ty vůbec nejdůležitější. A čím víc členů rodiny se na Vánoce potká, tím důležitější je. Dohodněte se předem ohledně dárků a jejich pravidel. U nás to funguje každý rok jinak. Kreativně. Jednou jsme se dohodli, že dárky dostanou pouze děti mladší 15 let. Jindy to byl jeden dárek pro rodinu. Minulý rok jsme si zase dárky finančně zastropovali. Ohledně dárků v rámci letošních Vánoc jsme se dohodli už v létě. Žádné nebudou. Respektive všechny peníze, které bychom jinak investovali do hmotných věcí, které jdou zabalit, dáme tentokrát do společného prodlouženého víkendu na chatě. Bude to příjemná změna a odpadne stres z nevhodných dárků, moc levných nebo drahých dárků atp. Seznam Zprávy minulý rok přišly s informací, že za nechtěné dárky naše společnost utratí až 500 milionů korun. Tak se včas domluvme, abychom toto číslo trochu srazili.

2. Začněte s dárky včas

Pokud vám z výše uvedeného tipu vyplyne, že hmotné dárky budou přeci jen mít místo pod stromečkem, začněte je alespoň nakupovat co nejdříve. Tak jednak se vyhnete situaci, kdy vám e-shopy balíčky doručí až po Vánocích. I to se bohužel díky enormnímu počtu objednávek občas stává. Včasné řešení dárků vám také zajistí prostor na klidné zamyšlení se nad tím, čím chcete vlastně druhého opravdu potěšit. V důsledku tím můžete i ušetřit, protože nakupování na poslední chvíli, abychom hlavně něco měli, nutí často kupujícího ignorovat cenovku zboží. Vše výše zmíněné navíc vede jistě k nižší hladině stresu, které z vás udělá nejen během Vánoc mnohem lepší společníky.

Foto: Freepik

Vánoce už dávno nemusí být jen o hmotných dárcích.

3. Předvánoční setkání

Potkat se před Vánoci s partou lidí, přáteli nebo rodinou, se kterými budete trávit vánoční čas, s sebou nese mnoho benefitů. Na celém průběhu Vánoc se můžete už dopředu dohodnout, vyjasnit si očekávání. Zároveň pokud se s některými členy rodiny třeba neznáte, typicky to může být nový partner jednoho z vás, předvánoční setkání může vést k odbourání bariér, studu, a samotné Vánoce už pro vás budou o mnoho příjemnější. Dřívější setkání nám osobně v rodině také několikrát pomohlo vyříkat si některé drobné spory a nedořešené konflikty už předem. Bylo fajn si tyhle nepříjemnosti netáhnout až do Vánoc, ale nechat je za námi už dříve. Alespoň tedy některé.

Naplánujte už dnes něco jinak

Závěrečný tip je co do kreativity ten úplně nejkreativnější. Právě tady se můžete s nápady doslova vyřádit. Jde o to přijít s něčím originálně novým a navrhovanou změnu rodině představit už s předstihem. Aby se mohla těšit. Smyslem tohoto tipu je Vánoce zkrátka něčím oživit. Obohatit. Udělat je jiné než ty předešlé. Může jít třeba o změnu místa, kde je standardně slavíte. Byť se to bude zdát možná hloupé, oživení může přinést i štědrovečerní hostina v jiném stylu. Třeba v restauraci. Ušetříte si spoustu času s přípravou jídla, obstaráním nádobí atp. Nebo si naplánujte promítání fotek z daného roku, kdy jste prožili něco hezkého. Můžete si také na jedno odpoledne už předem pronajmout tělocvičnu a jít si zasportovat. Cokoliv jiného, pokud jde samozřejmě o vítaný nápad všemi, může Vánoce opravdu zkrášlit a udělat je výjimečnými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz