Hlavní obsah
Sport

Cristiano Ronaldo se na stará kolena změnil, na hřišti už není vůbec takový sobec, data mluví jasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Už mu bude téměř čtyřicet. Známe ho jako sobce, který raději vystřelí sám, než aby někomu přihrál do prázdné branky. Jenže letošní sezona? Jako by to byl úplně jiný hráč. Co se stalo se starým dobrým Portugalcem?

Článek

Cristiano Ronaldo, jeden z nejvýraznějších fotbalových talentů na světě, nyní znovu přepisuje historické tabulky. Ve svých téměř čtyřiceti letech (v únoru mu bude 39 let) prochází zřejmě největší proměnou svého herního stylu. Známý sobec, který se na hřišti většinou rozhodne pro střelbu a ne přihrávku, překvapil v letošním ročníku ligy něčím zcela nečekaným - záplavou asistencí.

Nejlepší střelec i nahrávač

Proč nečekaným? Pro mě je fotbalistou, který v deseti šancích s míčem u nohy raději opravdu desetkrát vystřelí, aby dal z toho jeden gól, než aby desetkrát přihrál spoluhráči a mohlo by z toho být gólů třeba pět.

Al Nassr dosud odehrál v Saudi Professional League pět zápasů. Ronaldo nastoupil ke čtyřem z nich. Za těch pár minut na hřišti si připsal na konto neuvěřitelných šest gólů (nejvíce z celé ligy), což není až tak překvapivé, pokud vezmeme v úvahu jeho historické schopnosti střílet góly. Avšak to, co přišlo jako překvapení, jsou další čtyři asistence, které naservíroval svým spoluhráčům.

Pohledem matematiky – jeden zápas rovná se jedna asistence. To je impozantní statistika. Možná ještě o to víc, když v minulé sezoně za 16 zápasů stihl Ronaldo asistence jen dvě. Změna herního stylu je tak neoddiskutovatelně zřejmá. Co ale může stát za Ronaldovou proměnou?

Věk nezastavíš

První důvod, který nás může napadnout, je prosté stárnutí. K tomu se přikláním nejvíce. S postupujícím věkem totiž hráči často získávají na zkušenostech a moudrosti. To je může vést k uvědomění, že už to zkrátka „neurvou“ sami a bez spolupráce s ostatními nemohou dosáhnout vytouženého úspěchu. A Ronaldo moc dobře ví, že týmový přístup může být klíčem k vítězství. Individuálních trofejí už má navíc dost, těch týmových mu ještě pár schází.

Vliv trenéra a týmu

Další možností je vliv trenéra a taktiky týmu. Pokud trenér prosazuje spolupráci a zdůrazňuje důležitost týmovosti před individuálním výkonem, samozřejmě vás to poznamená. Ronaldo je také pod vlivem nově příchozího spoluhráče, skvělého Sadia Maného, který je známý pro svou týmovou hru a mohl být v tomto ohledu inspirací právě pro legendárního portugalského útočníka. Navíc Ronaldo by ziskem titulu v Arábii rozšířil svou sbírku titulů na další zemi. Určitě o to stojí. Moc času na to ale s přibývajícím věkem samozřejmě není.

Ronaldo drtí i konkurenty z Evropy

Když se podíváme na nejlepší evropské ligy, Ronaldo ani tam nenajde konkurenci v této statistice. V anglické lize je nejlepším střelcem Haaland, který má po čtyřech zápasech pouze jednu asistenci. Guirassy, nejlepší střelec německé ligy, má pět gólů po třech zápasech, ale bez asistence. Ve španělské La Lize je lídrem kanadského bodování Bellingham s pěti góly po čtyřech zápasech, ale jen s jednou asistencí. V Itálii i ve Francii (Martinez a Mbappé) jsou nejlepšími střelci hráči bez asistence.

Pokud by vás zajímala česká liga – u nás nejlepší střelec soutěže, sparťanský Lukáš Haraslín, k pěti brankám nepřidal žádnou asistenci.

Střelec, nebo nahrávač, ale obojí?

A ono je to v celku pochopitelné. Buď jste střelec a jste hodně vysoko v této disciplíně a obecně to znamená, že zkrátka v gólových situacích volíte střelu mnohem pravděpodobněji než nahrávku. A nebo naopak. Jste rozený nahrávač, něco jako belgický Kevin De Bruyne v Manchesteru City. Pak asi nepřekvapí, že na konci sezony budete bojovat o post nejlepšího nahrávače soutěže. O to víc proto zaskočí zpráva, kdy slavný Ronaldo vévodí v Arábii oběma statistikám – jak gólům (6), tak i asistencím (4).

Možná tedy při sledování dalších zápasů Ronalda nebudeme muset konečně rozhazovat rukama a vstávat ze sedaček, proč že to zase nepřihrál do výhodnější pozice někomu jinému. Možná se stává symbolem toho, že i legendy mohou měnit svůj styl hry a začít dávat přednost týmovému úspěchu před osobní slávou. Ronaldo je zkrátka fotbalistou, který nepřestane překvapovat. A jsem rád, že v tomto případě je to překvapení pozitivní, které přináší radost spoluhráčům, trenérovi i očím fanoušků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz