Hlavní obsah
Finance

Firma mi o 9000 Kč měsíčně legálně snížila mzdu aneb úskalí mzdového výměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Mzdový výměr - ano, ne?

Víte, že vám může zaměstnavatel bez postihu snížit mzdu, aniž byste měli právo cokoliv říct? Jen přijde šéf a snížení vám oznámí. Mně se to stalo. Vše bylo navíc v souladu se zákonem. Záleží jen na jedné podmínce - způsobu definování výše mzdy.

Článek

Někteří z nás by pravděpodobně čekali, že v době vysoké inflace a zvyšujících se cen téměř všeho přihlédnou zaměstnavatelé k této tíživé situaci a alespoň částečně navýší mzdy svým pracovníkům. Najdou se však i tací, kteří dané nepříznivé situace využijí ve svůj prospěch a začnou mzdy snižovat. Tady se pravděpodobně zastavíme a řekneme si, jak je to možné, vždyť to není tak jednoduché, musíme s tím přeci souhlasit i my. Ale nemusíme. Bohužel. Je možné, že v době podpisu pracovní smlouvy jsme přehlédli jeden drobný detail, kterým nás může firma o nějaké peníze připravit.
(Tip, jak si naopak k extra penězům u vašeho zaměstnavatele přijít, nabízím v článku Vyplatí se dovolená ještě v březnu? Mně firma nevědomky vyplatí o 18 360 Kč více)

Mzdový výměr vs. mzda uvedená v pracovní smlouvě

Hlavní gros celé otázky se týká způsobu, jakým je definována vaše mzda. Možnosti jsou zjednodušeně řečeno pouze dvě:

  1. Mzda uvedená v pracovní smlouvě – v tomto případě jste v den nástupu do zaměstnání podepsali pracovní smlouvu a jeden z bodů je konkrétně uvedena výše vaší mzdy dána konkrétním číslem, tedy např. „mzda zaměstnance je sjednána ve výši 32 000 Kč měsíčně“.
  2. Mzda dána mzdový výměrem – v tomto případě obsahuje smlouva formulaci typu „mzda zaměstnance je stanovena mzdovým výměrem“ a k pracovní smlouvě je vystaven další dokument – mzdový výměr – na kterém je sjednána výše vaší měsíční mzdy.

Kdy je ke změně mzdy potřeba můj souhlas a kdy ne?

Vysvětlení je v celku jednoduché. Pokud máte mzdu stanovenou pracovní smlouvou, vždy je potřeba souhlasu obou stran (tedy vaší i vašeho zaměstnavatele) ke změně výše mzdy. Pokud tedy oba souhlasíte se snížením nebo zvýšením mzdy, stvrdíte toto rozhodnutí podpisy a vše je v pořádku.

Naopak pokud máte mzdu stanovenou nikoliv pracovní smlouvou, ale mzdovým výměrem, jedná se bohužel pro vás o nerovnou situaci. Je to totiž právě a jedině zaměstnavatel, kdo o výši mzdy rozhoduje a nepotřebuje k tomu váš souhlas ani podpis. Mzdový výměr totiž na rozdíl od smlouvy nepodléhá dohodě mezi dvěma stranami, ale je to jednosměrný akt, jednosměrné rozhodnutí, se kterým nelze nic dělat.

Zkontrolujte si vaši pracovní smlouvu

Dle odhadů má téměř třetina zaměstnanců v ČR stanovenou mzdu mzdovým výměrem. Pokud si nejste jisti, nahlédněte do své pracovní smlouvy a pokud v ní najdete větu typu „mzda zaměstnance je sjednána ve výši XY Kč měsíčně“, můžete být klidní. Vaše mzda je pevně zakotvená ve smlouvě a jakékoliv úpravy musí být odsouhlaseny oběma stranami. Pokud ovšem najdete formulaci jako „mzda zaměstnance je stanovena mzdovým výměrem“, nacházíte se v jistém riziku.

Rada na závěr

Pokud patříte mezi ty, jejichž mzda je určena mzdovým výměrem, nezoufejte. Neznamená to automaticky, že vám zaměstnavatel mzdu sníží. Dokonce se to děje naprosto ojediněle. Přesto je možné po zvážení požádat zaměstnavatele o úpravu – administrativně to není složité, věřte mi. Personalista vystaví nový dodatek ke smlouvě, ve kterém uvede, že předchozí ustanovení o mzdovém výměru se ruší a nahrazuje ho nové ustanovení ve znění „Mzda zaměstnance je sjednána ve výši XY“. Vy potom můžeme mít lehčí spánek. Stačí jen sebrat odvahu, naplánovat vhodnou chvíli a přijít za šéfem. Pokud jste dobrý zaměstnanec, firma se vám bude snažit určitě vyhovět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz