Hlavní obsah
Umění a zábava

Karel Šíp by dle některých měl skončit s Všechnopárty, já si myslím opak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC-BY-SA-3.0

Karel Šíp

Nesouzním s poměrně silnou kritikou na adresu Karla Šípa, že už nastal nejvyšší čas k jeho odchodu. Celý pořad Všechnopárty včetně jeho moderování má dle mě stále své místo na televizních obrazovkách.

Článek

Nedávno jsem narazil na poměrně silně kritický článek na adresu Karla Šípa a jeho pořadu Všechnopárty. Objevovaly se v něm názory typu, že Karel už stárne, nedoslýchá, neumí proto vést dialogy, na moderování už ve svém věku nestačí, a známé talk show tak spíše škodí. Překvapivě souhlasně přitakala i značná část čtenářů v komentářích pod článkem. Překvapivě pro mě osobně. Vysvětlím hned proč.

Tlak na Šípův konec se mi totiž nezdá šťastný. Kritiku na jeho adresu nepovažuji za oprávněnou. Důvodů, proč pořad nezabalit a Šípa si v roli moderátora ještě nějaký čas ponechat, je totiž hned celá řada.

Kvalitu potvrzují hosté

Účast skvělých hostů v této talk show mluví za vše. Nebo téměř za vše. Pokud by totiž Šíp byl tak „nesnesitelný“ a na hosty čekaly jen nepříjemné momenty, neumím si představit, že by na pozvání souhlasně odpověděla tak pestrá a početná paleta lidí různého věku i zaměření. Podívejme se jen na některé z posledního roku a posuďme sami:

Zpěváci Marek Ztracený, Jaromír Nohavica nebo Tomáš Klus. Herci Jakub Štáfek, Michal Dlouhý nebo Halina Pawlowská. Spisovatel Patrik Hartl, komici Štěpán Kozub, Petr Jablonský, popularizátor vědy Daniel Stach. Ze sportovců například Gabriela Soukalová, Adam Ondra nebo Martin Macík. A mohl bych pokračovat. Někteří navíc absolvovali se Šípem v posledních třech letech rozhovorů více. Namátkově například již zmínění Petr Jablonský, Patrik Hartl nebo Halina Pawlowská.

To je samo o sobě potvrzení, že známé osobnosti na Karla Šípa slyší. A to je navíc to, co diváka zajímá. Ano, můžeme se přít o to, jestli má Všechnopárty tak skvělou sledovanost kvůli moderátorovi, nebo hostům. Sám Karel ale pokorně v pořadu Prostor X uznává, že se mu do Všechnopárty daří známé hosty dostat a že právě to je klíčový bod pro celkový úspěch pořadu.

Sledovanost jako zásadní aspekt

Naprosto klíčová je také sledovanost. Ekonomická výkonnost pořadu je samozřejmě jedním z ukazatelů, který vedení České televize zajímá. A je téměř pravidlem, že pořad Všechnopárty dominuje sledovanosti během pátečních televizních večerů. A to často s počtem diváků, který daleko přesahuje číslo 600 000. Když se ohlédneme na poslední den v minulém roce, tak se u silvestrovské Všechnopárty bavilo dokonce 1,1 milionu diváků.

Kodex České televize

Málokdo si také uvědomuje, že je třeba se na show Všechnopárty dívat i v kontextu kodexu ČT. V článku jedenáctém totiž ČT deklaruje následující: „Česká televize musí rovněž uspokojovat zájem diváků o pořady zaměřené na zábavu a odpočinek.“ Proto se domnívám, že i vedení ČT vnímá Všechnopárty jako nenáročný odpočinkový program, který nabízí divákům právě na konci pracovního týdne – tedy v pátek večer. Vysoká sledovanost je potvrzením správnosti tohoto rozhodnutí.

V kodexu ČT se také klade důraz na kontinuitu v kvalitě a alespoň částečné rozvíjení diváků. Pokud by se něco takového nedělo, Česká televize by byla jistě ta první, která by show Všechnopárty i s Karlem Šípem zatrhla: „Česká televize postupuje při výběru zábavních pořadů tak, aby nedocházelo k výkyvům ve standardu programové kvality vlastní celkové programové nabídce, a upřednostňuje především takové zábavní pořady, které alespoň zčásti přinášejí divákům umění nebo rozvíjejí poznání.“

S tím se ztotožňuje i sám Karel Šíp, který v interview na ČT24 trefně definuje z jeho pohledu prototyp ideálních diváků, kteří by si v nejlepším případě měli říct: „My se něco dozvíme a možná i zábavnou formou.“

Osoba Karla Šípa

Kvalita pořadu je často odvislá od hostů, nikoliv moderátora. Ten má sice zásadní moc a může dialog pokazit, když hodně mluví, nebo se nesprávně ptá. Nic takového ale u Karla Šípa nevidím. Pokud si pustíme kterýkoliv z posledních dubnových dílů, vždy v nich Karel hraje „druhé housle“, dává hostům prostor vyniknout. Sebe upozaďuje. Svým přístupem tak vytváří odpočinkovou atmosféru. Pokud bych měl subjektivně Šípa ohodnotit čtyřmi přívlastky, volil bych bez dlouhého promýšlení tyto: vtipný, milý, pohotový, zábavný.

Přestože si televizi v pátek večer pustím jen výjimečně, Všechnopárty ve mně vždy zanechává příjemný pocit. Podobně jako když si přečtu oddechovou knížku s dobrým koncem, kde násilí a stres nemá žádné místo. Jsem tak za podobné pořady vděčný a rozhodně bych bojoval proti ukončení vysílání této legendární talk show v čele s legendárním moderátorem.

Zdroje:

  • Seznam Médium.cz. Karel Šíp propásl možnost v nejlepším skončit. Všechnopárty je už jen stínem kdysi kvalitního pořadu (publikováno 28. ledna 2024, dostupné ZDE).
  • Česká Televize.cz. Kodex ČT – Čl. 11 Zábavní pořady (dostupné ZDE).
  • Česká Televize.cz. Všechnopárty – přehled dílů (dostupné ZDE).
  • MédiaGuru.cz. Všechnopárty je v pátek večer stále na čele (publikováno 9. března 2024, dostupné ZDE).
  • Reflex.cz. Gott a ilumináti, kádrování Nohavici, český rasismus. Karel Šíp otevřeně i o Všechnopárty (publikováno 19. prosince 2022, dostupné ZDE).
  • iDNES.cz. ČT pošesté ovládla televizní trh. Z pořadů vyhrála štědrovečerní pohádka (publikováno 1. ledna 2024, dostupné ZDE).
  • ČT24. Karel Šíp po 600 dílech Všechnopárty: Je to improvizace, jedinou výjimkou byl Karel Gott (publikováno 12. ledna 2020, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Všechnopárty

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz