Hlavní obsah
Finance

Kolik peněz si odnesou za medaile čeští olympionici?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: IstockPhoto / pkrugloff / license paid

Obrázek je ilustrační

Medailoví čeští sportovci si přijdou v Paříži i na pěkné peníze. Jak se odměny vyvíjely a kolik si z letošních her mohou Češi odnést?

Článek

Olympijské hry jsou pro mnohé sportovce vrcholem jejich kariéry. Jistě se to částečně liší sport od sportu, ale neoddiskutovatelné je, že jistou prestiž zkrátka medaile z olympiády pořád má. Důkazem může být například nabitá sestava basketbalového týmu USA v čele s největšími hvězdami NBA, které svou zemi chtěly dobrovolně reprezentovat.

Vítězství na olympiádě ale neznamená jen medaili a prestiž. Mnohé totiž potěší i nemalá finanční odměna. Jaké částky si tedy odnesou čeští olympionici za své úspěchy na této celosvětové sportovní akci?

Historie odměn: Z minulosti do současnosti

  • První letní olympiáda po vzniku České republiky jako samostatného státu se konala v roce 1996 v Atlantě. Pamětníci si jistě vybaví tenkrát dvaadvacetiletého Martina Doktora, který dvěma zlaty ohromil nejen českou výpravu. V rozhovoru pro Mladou frontu DNES tehdy potvrdil, že za jednu zlatou medaili dostal od olympijského výboru 600 000 korun.
  • V roce 2012 se olympiáda konala v Londýně a už tehdy došlo k relativně výraznému navýšení odměn pro sportovce. Tehdy si totiž zlatý vítěz přišel na 1 500 000 korun. Stříbrný sportovec si pak odnesl částku poloviční.
  • O čtyři roky později v Riu odměna znovu částečně stoupla. Za zlato dostali úspěšní čeští sportovci vyplaceno o 250 000 korun víc než v Londýně. Stříbrným sportovcům náležela odměna 850 000 korun, bronzovým pak 525 000 korun.

Poslední navýšení v Tokiu

Dosud poslední a relativně skokové navýšení odměn pro olympioniky z LOH je spojeno se sportovním svátkem v Tokiu z roku 2021. Kdokoliv se z našeho týmu dostal takzvaně na bednu, mohl se těšit z následujících finančních odměn:

  • Zlato – 2 400 000 korun,
  • Stříbro – 1 800 000 korun,
  • Bronz – 1 200 000 korun.

Pro Paříž jsou letos nachystané stejné odměny, jako si odnášeli sportovci i z poslední zmíněné olympiády v Tokiu. Příjemnou zajímavostí je, že si na stejné finance sáhnou v případě medailového úspěchu i paralympionici. Paralympijské hry v Paříží budou navazovat na ty olympijské na konci srpna.

Srovnání s ostatními zeměmi

Asi nepřekvapí fakt, že se odměňování úspěšných olympioniků napříč zeměmi značně liší. Jde jednak o vztah země k olympiádě, sportu jako takovému, ale záleží také na finanční kondici dané země a ochotě investovat právě do sportovců.

Se zajímavým srovnáním přišly při posledních olympijských hrách Seznam Zprávy. Poměrně překvapivé se mohlo zdát rozhodnutí některých větších zemí ohodnotit zlaté medailisty spíše symbolickou částkou. Šlo například o Austrálii (326 000 korun) a Kanadu (347 000 korun). Naopak nejštědřejším zemím v souvislosti s odměnou za zlato jasně dominoval Singapur (téměř 16 milionů korun) před Kazachstánem (5 425 000 korun).

Subjektivním pohledem tak musím uznat, že odměny pro naše olympioniky nejsou vůbec špatné a ve srovnání s ostatními zeměmi jsme na tom poměrně dobře. I když je samozřejmě jasné, že každého sportovce potěší jinak. Například Barbora Krejčíková, která před několika týdny vyhrála Wimbledon a odnesla si přibližně 80 milionů korun, bude jistě prožívat z případné finanční olympijské odměny jiné pocity, než ti, jejichž sporty tak dobře finančně ohodnocené nejsou.

Zdroje:

  • Nsa.gov.cz. Odměny pro olympijské a paralympijské medailisty z Paříže (publikováno 27. května 2024, dostupné ZDE).
  • ČTsport.cz. Cenný kov přinese sportovcům i finanční odměny. Kromě Britů (publikováno 12. srpna 2012, dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Kolik dostanou medailisté z Tokia? Češi vydělají víc než Američané (publikováno 2. srpna 2021, dostupné ZDE).
  • Deník.cz. Za úspěch v Paříži stejné peníze. Kolik vydělají paralympionici a olympionici (publikováno 17. července 2024, dostupné ZDE).
  • Médium.cz. Krejčíková dostane balík peněz, který průměrný Čech vydělá za 154 let (publikováno 13. července 2024, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Durant s Jamesem se rozstříleli, Američané začali se Srbskem exhibičně (publikováno 28. července 2024, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Doktor: Kolik mi dalo zlato? Přesně nevím (publikováno 6. září 2006, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz