Hlavní obsah
Umění a zábava

Mareš a Bendig v epickém finále AZ kvízu: drtivé vítězství, chudý bankomat, humor, ale i pomoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: © Česká televize (s písemným souhlasem ČT)

Soutěžní dvojice finálového dílu AZ kvízu

Toto finále mělo všechno. Snad až na malou výhru v bankomatu. Mareš a Bendig spolu vytvořili humornou atmosféru, nezapomenutelný díl z pohledu znalostí a neznalostí, a nezapomnělo se také na pomoc neziskové organizaci.

Článek

Populární soutěž AZ kvíz se v posledních dnech těší obrovskému zájmu diváků. Zasloužily se o to především známé tváře, které byly do speciálně upravené soutěže pozvány. ČT art kvíz, jak se tato forma soutěže jmenuje, došel do velkého finále.

Obě semifinále vzbudily rozruch

První dvojici tvořil Leoš Mareš a Ben Cristovao. Šlo z mého pohledu o jeden z nejvtipnějších dílů, který byl několikrát přerušený záchvatem smíchu jak Bena, tak i Leoše. I sám moderátor Aleš Zbořil hned zkraje dílu nastavil více uvolněnější laťku moderování, takže muselo být divákovi hned jasné, že tohle nebude AZ kvíz tak, jak ho zná.

Druhá dvojice byla tvořena bratry Bendigovými. Co se týče vědomostí, nezazářil v tomto kole ani Jan, ani jeho mladší bratr Marsell. Možná jste tak zaregistrovali slušnou porci článků, které kritikou na oba sourozence nešetřily. Někdy až přespříliš. AZ kvíz je sice hlavně o vědomostech, které v tomto díle neměly své místo, zároveň šlo ale také o show, jak divákům už tak skvělý pořad zatraktivnit.

Velké finále

A tak značná část společnosti s očekáváním vyhlížela velké finále, ve kterém vědomostní síly poměřili dva dosavadní vítězové – Leoš Mareš a Marsell Bendig.

V rozehřívacím rozhovoru před samotným zahájením hry ze sebe Marsell inteligentně odstranil tlak na výkon. Na otázku, koho si přál ve finále za soupeře, totiž odpověděl: „Já jsem si tady nepřál bejt ve finále a už vůbec ne s Leošem, protože na mě působí dost inteligentně, což on je…“

A sám Mareš svou vědomostní sílu prokázal hned v první otázce, kdy odpovědí Miláno trefil bez váhání město, kde se nachází proslulý operní dům La Scala.

Marešův všeobecný přehled

Marešova dominance ale nepřestávala ani v dalším průběhu hry. Pomalu se dostal na pomyslné vedení 3:0, takže Marsell zvolil dočasnou strategii volit otázky, které jsou „černé“. To znamená, že odpovídá pouze ANO nebo NE na danou otázku. Má tedy přesně šanci padesát na padesát, že zvolí správou odpověď, i když ji nezná. Bohužel i statistika tady hrála proti němu. Brzy se tedy po třech neúspěších dostal z jeho pohledu do nepříznivého stavu 0:7.

Vtip o kotletě

Ta kotleta se pořád zvětšuje,“ utrousil během hry moderátor Aleš a všechny přítomné rozesmál. Šlo o milou a jistě humornou vsuvku v době, kdy měl Mareš už osm správných odpovědí, zatímco Marsell na první dílčí úspěch stále čekal. Modře spojené šestihrany totiž opravdu připomínaly kotletu a uvolněný moderátor neměl problém přiznat, že kvůli hladu teď vidí jídlo opravdu všude. Šlo tak o uvolňující vsuvku, která aktuálně probíhající debakl odlehčila.

Ani Xénie z Arabely nepomohla

Jak se jmenuje princezna ze seriálu Arabela začínající na písmeno X. Tohle byla jedna z posledních a relativně jednoduchých otázek, která mohla Marsella uchránit od blamáže. Nepomohla ani nápověda, že ji ztvárnila Patrasová. Odpověď Bendig neznal, a tak pro něj finále skončilo opravdu drtivou porážkou 0:10 na správné odpovědi. „Dochází k tomu málokdy teda, jo, ale máme tady takové jako poměrně jednobarevný hrací pole,“ soukal ze sebe napůl citlivě a napůl humorně Aleš Zbořil. Leoš Mareš tak bez diskuzí postoupil k bankomatu.

Pomoc dobré věci

Jeden z pro mě největších vtipů si schoval Aleš Zbořil na závěr, a položil vědomě Marešovi stejnou otázku, kterou běžně dává i soutěžícím v klasické podobě AZ kvízu. A to, jestli na něco šetří, a k čemu by se mu případně hodil neplánový příjem. Mareš dal ale tentokrát humor stranou a opravdu pěkně odpověděl: „Tak vždycky je možnost udělat další radost dalším lidem.“ V závěru pak zmínil, že alespoň symbolicky pošle výhru z bankomatu na Dům pro Julii – projekt, který sám rád podporuje.

Samotný díl si můžete pustit na přiloženém videu níže.

Zdroje:

  • Česká televize.cz. ČT art kvíz – přehled dílů (dostupné ZDE).
  • Česká televize.cz. ČT art kvíz – Finále 2024 (dostupné ZDE).
  • iVysílání (ČT). Youtube kanál ČT iVysílání (dostupné ZDE).
  • Médium.cz. Semifinále AZ-kvízu: Přehlídka nevědomosti bratrů Bendigových byla nesnesitelným utrpením (publikováno 16. června 2024, dostupné ZDE).
  • Extra.cz. Moderátor AZ-kvízu vytrolil bratry Bendigy: Ti se prázdnými hlavami ukrutně ztrapnili (publikováno 16. června 2024, dostupné ZDE).
  • Dům pro Julii.com. Oficiální web neziskové organizace (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz