Hlavní obsah
Lidé a společnost

Moderátor Strakatý před lety opustil ČT, dnes vydělává 1 000 000 měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Čestmír je unikátní osobnost české novinářské scény a internetového prostoru. A nutno přiznat, že velmi úspěšná osobnost. Minimálně co se finančních příjmů týče.

Článek

Narodil se v roce 1985 v Táboře. Studium práv a mediálních studií ho přitáhlo do Prahy. Ve svých přibližně dvaceti pěti letech proklouzl do České televize. Na ČT24 působil nejdříve jako redaktor, později jako editor zpravodajství. V pořadu Události, komentáře se potkal s Martinem Veselovským a Danielou Drtinovou, kteří si ho poté jako dramaturga a editora stáhli na necelé tři roky do tehdy nového projektu DVTV.

Jeho jméno bylo poté spojeno se značkou Reflexu, pod kterým vedl rozhovory s pozvanými hosty. Také si zamoderoval v Press klubu Frekvence 1. Od konce minulého roku navíc spojil svou tvář s novým podcastem Crunch, ve kterém mají v rozhovorech místo lidé, kteří mohou posunout naši zemi vpřed.

Vlastní podcast Čestmíra Strakatého

Z mého pohledu ale Čestmíra (kromě jeho netradičního jména) proslavil především jeho vlastní podcast. Ten provozuje na placené platformě herohero.co, část rozhovorů je ale vždy i zdarma dostupná na Youtube kanále. Tam představuje svůj podcast jako: „Výjimečné autorské rozhovory, které jdou do hloubky témat i příběhů lidí, kteří by Vás měli zajímat.“ O zajímavé osobnosti nemá Čestmír nouzi. Když vyjmenuji jen několik známějších za poslední rok: Tomáš Halík, Karlos Vémola, Mirai, Radka Třeštíková, Aleš Zbořil nebo třeba Jaroslav Dušek.

Vzhled a osobnost

Úspěch jistě zčásti táhne svou vlastní osobností a nezaměnitelným vzhledem. V rozhovorech umí improvizovat. Často se nechá vést právě pozvanou osobností, povídání nechává přirozeně plynout. Je pracovně pánem sám sobě, nemusí se tak někomu nesvobodně zpovídat. Rozhovory jsou pak i proto autentické. Právě třeba při povídání se zmíněným Alešem Zbořilem jsem se poprvé dozvěděl, jak vlastně funguje AZ kvíz. A mám za to, že něco takového dokázal z Aleše Zbořila „vytáhnout“ snad jen Čestmír. Napsal jsem o něm článek Aleš Zbořil: soutěžící v AZ kvízu občas nabádám, aby odpověděli špatně (přečíst si ho můžete v případě zájmu ZDE).

Čestmír také zaujme svým vzhledem. Pohledný mladý moderátor. Potetované obě ruce. Milé vzezření i chování. Část fanoušků také získal veřejným přiznáním vztahu ke svému tělu, které dodnes nemá rád. Prozradil, že se dříve vážil i čtyřikrát za noc.

Vše dohromady zkrátka nějak funguje a přináší Čestmírovi úspěch. Rozhovory a upřímný zájem známému moderátorovi divák totiž věří, což je jedna z podmínek úspěchu.

Peníze a diverzifikace

Tento úspěch je navíc Čestmír schopen přenést i do té finanční stránky. Pro mnohé může být vzorem právě v byznysu. Nesnažím se ho tady uměle vynést do nebe, k tomu nemám žádný důvod. Je ale opravdu unikátní inspirací v tom, že se kromě jednoho skvěle fungujícího a vydělávajícího projektu věnuje i dalším zdrojům příjmů. Tomu se ve světě financí říká diverzifikace, tedy jakési rozmělnění příjmů na vícero toků, aby když jeden vypadne, ostatní ho podrží.

Milion měsíčně

Posuďte sami. Pokud byste se chtěli stát Čestmírovým odběratelem, přišlo by vás to na 6 euro měsíčně. Výše zmíněna platforma, kterou známý moderátor využívá, si bere 10 %, takže mu zůstává 5,4 euro za člověka. A takových je k dnešnímu dni kolem 8450 (vše jsou veřejně dostupné informace z oné platformy). Měli byste pak potřebu být součástí dalších projektů, jako to má právě on?

Dostáváme se tu totiž na částku kolem 45 000 euro měsíčně. To je víc než milion korun. Přesto ale Čestmíra potkáváme i v jiných projektech (viz například onen zmíněný podcast Crunch). Sám ale v mnohých rozhovorech, kde je hostem naopak on sám, přiznává, že to může být dočasný výdělek. Dnes to funguje, zítra nemusí, tvrdí. Celý tento úspěch tedy bere dostatečně pokorně.

Čestmír Strakatý je tak bezesporu jedinečnou osobností. A je jedno, jestli ho nazveme novinářem, moderátorem, nebo třeba internetovým influencerem. Pro mnohé je to jednoduše člověk, který dělá kreativní a zajímavé rozhovory.

Zdroje:

  • Czech Crunch. Čestmír Strakatý přichází do CzechCrunche. Bude moderovat nový podcast o moderním Česku (publikováno 29. listopadu 2023, odkaz ZDE).
  • Seznam Médium. Aleš Zbořil: soutěžící v AZ kvízu občas nabádám, aby odpověděli špatně (publikováno 18. ledna 2024, odkaz ZDE).
  • Rozhlas Wave. Vážil jsem se čtyřikrát za noc. Moderátor Čestmír Strakatý přiznává souboj se svým tělem (publikováno 2. listopadu 2021, odkaz ZDE).
  • Frekvence 1. ČESTMÍR STRAKATÝ: Nemám moc kamarádů a ani si je nepotřebuji vytvářet (publikováno 3. srpna 2023, odkaz ZDE).
  • Peníze.cz. Co je Diverzifikace (dostupné ZDE).
  • Linkedin. Čestmír Strakatý (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz