Hlavní obsah
Cestování

Prohlídka Karlštejna vyjde 4 osoby na 7 200 korun, přesto stojí za návštěvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimeda Commons / Lukáš Kalista / CC-BY-SA-4.0

Karlštejn

Cena za prohlídku hradu se může někomu zdát vysoká. Je ale celá řada důvodů, proč se investovat do kultury vyplatí. Návštěva hradu Karlštejn zkrátka stojí za to.

Článek

Hrad Karlštejn, jedna z nejmajestátnějších památek v České republice, patří mezi ty vůbec nejnavštěvovanější místa u nás nejen pro rodiny s dětmi. Přestože vyjde jeho prohlídka pro čtyři osoby na vyšší tisíce korun, pořád se tato investice do kultury vyplatí.

Krátký exkurz do historie

Založení samotného hradu je datováno do roku 1348. Národní skvost byl tehdy vybudován Karlem IV. a měl sloužit jako místo k uložení královských pokladů, mimo jiné i korunovačních klenotů. Hrad byl dokončen o 17 let později. Po několika stavebních úpravách v 15., 16. a v závěru 19. století získal hrad svou současnou podobu. Karlštejn se nachází na kopci přímo nad obcí nesoucí stejný název. Návštěvníkům tak nabízí nejen bohatou historii, ale i překrásné výhledy na okolní krajinu. Není divu, že se jedná o velmi oblíbenou památku. Jaromír Kubů, který na tomto hradě sloužil jako kastelán neuvěřitelných 31 let, o něm v jednom z rozhovorů (v čase 1:15) řekl, že je to „druhý nejvýznamnější hrad u nás,“ hned za Pražským hradem.

Osmnáct stovek za člověka

Návštěva Karlštejna však pro mnohé návštěvníky může být finančně náročná. Cena vstupného na komplexní prohlídku s názvem Celým hradem vyjde bez ohledu na věk pro jednu osobu na 1 800 korun. Vybrat se dá ještě z několika dalších okruhů. Například okruh s názvem Kaple večerního Karlštejna (1 700 korun), nebo třeba Karlštejn jako uzavřená pevnost (1 800 korun). Dá se samozřejmě vybrat i ze základních okruhů, jako je třeba Císařská rezidence Karla IV. (bez slevy maximálně 300 korun).

Foto: Fondovník, vlastní fotografie

Cestou na Karlštejn. Vlastní fotografie z tohoto roku

Co stojí za zvyšováním vstupného

Za tím, že se cenovky vyšponovaly na zmíněná čísla, vidím především dva důvody. Tím prvním je samotný provoz, který je rok od roku nákladnější. Je to navíc i jeden z hlavních, a především pochopitelných argumentů, který pro zvýšení cen používají i sami památkáři. O tom druhém mluví již vysloužilý kastelán Jaromír Kubů. Vrací se do roku 1977, kdy na hrad nastoupil jako průvodce (od 8. minuty). Vzpomíná, jak byl tenkrát návštěvnický provoz zcela neřízen, a hrad byl tak obrovským množstvím návštěvníků poškozován. „Šlo o to, aby se zrovnoměrnily počty příchozích návštěvníků na prohlídku hradu,“ popisuje. Tenkrát se okruhu účastnilo i 120 návštěvníků. Dnes je u základního okruhu jejich počet omezen na max. 45 osob. O to více si ale musí pochopitelně připlatit.

Proč tedy Karlštejn za tuto cenu stojí?

  • Ocitnout se na místě, kde kdysi žil někdo pro nás velmi významný, přináší opravdu silné momenty. Podívat se do soukromých komnat Karla IV. je totiž zážitek. Stejně tak vidět pracovnu architekta Josefa Mockera, Hradní lapidárium, nebo třeba Karlovu ložnici s kaplí sv. Václava.
  • Samotný hrad je situován v krásném přírodním prostředí nabízející panoramatické výhledy. Těmi je návštěvník odměněn po středně náročném pěším výkonu. Ke Karlštejnu totiž samozřejmě není možné pro běžné turisty dojet osobním automobilem. Po návštěvě hradu je možné navštívit vinice, nebo se projít například podél Berounky.
  • Díky zmenšeným počtům kapacit pro jednotlivé okruhy je samotná návštěva hradu mnohem příjemnější. Průvodci mají více prostoru pro individuální dotazy, a tak je potřeba po historických informacích náležitě uspokojena.
  • Skvělou atmosféru je přitom možné zažít už při cestě z parkoviště, kterou lemují restaurace, kiosky a různé obchůdky se suvenýry. Celou dobu mají navíc návštěvníci Karlštejn před sebou jako na dlani, takže zdolat několik desítek výškových metrů je pak mnohem snadnější.
  • Návštěva Karlštejna se dá i chytře předem naplánovat. Hrad totiž pravidelně hostí různé kulturní a společenské akce, jako jsou koncerty, divadelní představení nebo různé historické slavnosti. Tyto akce nabízejí návštěvníkům možnost zažít hrad i v jiném a mnohdy ještě zajímavějším kontextu.

Osobně se tak domnívám, že i přes relativně vyšší cenu vstupného (a tady by mě památkáři jistě opravili, že vstupné je adekvátní) stojí za to Karlštejn navštívit. Alespoň jednou v životě. Zážitek, který návštěvníkům nabízí, je totiž bezpochyby výjimečný.

Zdroje:

  • Hrad-karlstejn.cz. Historie hradu Karlštejn (dostupné ZDE).
  • Hrad-karlstejn.cz. Vstupné (dostupné ZDE).
  • Národní památkový ústav. Emeritní kastelán Karlštejna Jaromír Kubů: Karel IV. by nad vlajkou EU visící na hradě jistě pookřál (publikováno 7. května 2024, dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Památky zdraží až o 60 korun. Provoz je nákladnější, zájem návštěvníků roste (publikováno 8. března 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz