Hlavní obsah
Umění a zábava

Rekordní výhra v soutěži Ber, nebo neber s Pavlem Zunou a pěknými modelkami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: iStock / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

V roce 2007 si televize Prima nachystala pro své diváky jednu unikátní soutěž. Šlo o televizní show Ber, nebo neber, na kterou se těšili nejen diváci, ale hodně si od ní slibovala i sama TV Prima.

Článek

Televize Prima se začátkem roku 2007 nenacházela v úplně nejlepší situaci. V předešlém roce 2006 totiž vsadila na reality show Trosečník Bar. Záhy se ale ukázalo, že sázka nevyšla. Nešlo sice o zásadní propadáky, ale o úspěchu se nedalo ani zdaleka mluvit. Především Trosečník byl během sobotních večerů celkem jednoznačně porážen jinou konkurenční show Česko hledá Superstar na Nově, a tak kapituloval a přesunul se na čtvrteční večer. Pozornost všech se tak začala postupně obracet k novince, kterou měla Prima zabodovat. Šlo o pořad Ber, nebo neber, přejatý z anglického Deal or no deal.

Ber, nebo neber jako záchrana Primy

Celý rok 2007 se tak v Primě nesl v duchu velkého očekávání. Tehdejší redaktor Hospodářských novin Aleš Borovan trefně celou situaci shrnul v titulku svého lednového textu. V tom se ptal, zda show Ber, nebo neber zachrání Primu. Nikdo totiž moc nevěděl, co má čekat.

Obavy se ale rozplynuly hned v únoru 2007, kdy byl odvysílaný první díl. Ten moderoval tehdy velmi oblíbený Pavel Zuna. Nebylo tak velkým překvapením, když web Marketing & Media po vysílání přispěchal s informací, že nová show opravdu zaujala. Ve vysílacím čase ji sledovalo 35,3 % diváků. Celkem tedy pořad vidělo úctyhodných 1,6 milionu diváků.

Maximální možná výhra až 5 milionů korun

A úspěch pokračoval i dál. Tato televizní show totiž kloubila snad všechno potřebné dohromady. Napětí, odvahu, vysoké výhry, sympatického moderátora a hezké ženy. K tomu, aby soutěžící uspěl, musel mít hlavně štěstí. A to, zdá se, měli diváci rádi. Na vědomosti a všeobecné znalosti se tady nehrálo. Maximální výhra, kterou si ale nikdy nikdo neodnesl, se rovnala 5 milionům korun.

Foto: Wikimedia Commons / Kamal Sellehuddin / CC BY 2.0

Dívky s kufříky během komerční přestávky v soutěži Ber, nebo neber, anglicky Deal or no deal (Malaysia).

Stručně k pravidlům

Samotná pravidla hry byla velmi jednoduchá. Na schodišti stálo 26 žen s kufříky očíslovanými od jedničky do šestadvacítky. Každý z nich ukrýval jinou částku. Nejnižší byla 1 koruna, nejvyšší 5 milionů korun. Soutěžící kufříky postupně otevíral s cílem, aby odhalil částky nízké, a zbyly mu jen ty s nejvyšší hodnotou. Po každé sérii otevírání kufříků se spojil Pavel Zuna po telefonu s tajemným bankéřem, který soutěžícímu nabídl jistý obnos peněz, pokud přestane hrát. Ber, nebo neber, jako by zněla jeho slova. Hra tak končila buď přijetím bankéřovi nabídky, nebo otevřením posledního kufříku.

Nejvyšší výhra Marka

Rekordní počin má za sebou Marek z Kladna, který právě jednu z nabídek od bankéře přijal. V závěru hry mu zbyly už jen tři kufříky. Ty obsahovaly částky 5 korun, 1 milion korun a 2,5 milionu korun. Pan Marek ale sebral odvahu a rozhodl se otevřít ještě jeden kufřík. „Měl jsem ohromnou radost, že jsem se zbavil té nejmenší částky, protože kdybych neměl to štěstí, nabídka od bankéře by byla kolem půl milionu,“ okomentoval tehdy svůj předposlední krok. Ten poslední už bylo jen kývnutí na nabídku bankéře. Ten obě zbývající milionové částky téměř zprůměroval, a nabídl nakonec Markovi 1 700 000 korun. Marek nezaváhal a řídil se slovem „ber“. Odnesl si tak pohádkovou výhru.

Zábavná soutěž Ber, nebo neber nakonec skončila poměrně brzy ke konci roku 2008. Můžeme se ale rozhodně těšit, s čím televize Prima zase přijde. V pomyslném souboji o diváky s televizí Nova se jistě bude chtít vyznamenat. A jedna z pravdivých pouček upozorňuje na využívání toho, co fungovalo dříve. Kdo ví, třeba se tak ještě jednou dočkáme obnovení této zábavné televizní show.

Zdroje:

  • Aktuálně.cz. Trosečník ztroskotal, Prima ustupuje (publikováno 11. října 2006, dostupné ZDE).
  • ČSFD.cz. Ber, nebo neber (dostupné ZDE).
  • HN.cz. Zachrání Primu show Ber nebo neber? (publikováno 19. ledna 2007, dostupné ZDE).
  • Mam.cz. Velmi úspěšný Ber nebo neber (publikováno 19. února 2007, dostupné ZDE).
  • Lupa.cz. BER NEBO NEBER: Největší dosavadní výhra! (dostupné ZDE).
  • Blesk.cz. Výhra půjde na bydlení (publikováno 5. listopadu 2007, dostupné ZDE).
  • Idnes.cz. Ber nebo neber končí, Zuna už bude moderovat jen zprávy (publikováno 27. listopadu 2008, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz