Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpomínkový sobotní díl Všechnopárty s Karlem Gottem nabídne plno smíchu i silné emoce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / Oleghomola / CC-BY-SA-4.0

Karel Gott

V sobotu večer si rozhodně udělejte čas. ČT totiž odvysílá s Karlem Gottem opravdu krásný reprízový díl Všechnopárty, ve kterém nechybí nic. Humor, vtip, emoce, ale i vážné zamyšlení se nad životem a smrtí.

Článek

V sobotu večer si rozhodně udělejte čas. To vřele doporučuji. Česká televize totiž odvysílá z mého pohledu jeden z nejlepších dílů, který za posledních deset let divákům nabídla. Díl byl původně odvysílaný 16. července 2016. A o zábavu se postarali to především dva muži. Karlové.

Karlové Gott a Šíp nabídnou naprosto unikátní zábavu plnou humoru, který je mnohdy až na hraně. Kromě zábavy ale také přinesou inteligentní rozpravu nad těžkými tématy. Celý díl je přitom odvysílaný při příležitosti 85. výročí narození Karla Gotta (14. července 1939). Těch několik pár minut rozhovoru je tak možné pojmout i jako milé zavzpomínání právě na legendu české hudební scény, která již není mezi námi.

Humor starších baví i mladé

Když se setkají oba Karlové, je jasné, že se bude jednat o výjimečnou show plnou smíchu. Především Šíp totiž dělá Všechnopárty svým humorem stále tak sledovaným pořadem. A když vezmeme v potaz, že i Gott humor miloval, nemůže se divák zkrátka nudit. Byť se Šíp narodil v roce 1945 a Gott dokonce ještě o šest let dříve v roce 1939, jejich aktuální a trefný humor rozesmívá i mladé diváky přímo v divadle.

  • Už samotný začátek (od 5. minuty) naznačuje, že žertování bude dominantním nástrojem celého večera. Karel Gott je přivítán více než půlminutovým potleskem, na který mile a vtipně reaguje slovy: „Dobrý večer, už jsem tady pošesté a dneska to bylo nejlepší.“ Zatímco Šíp dodává: „Furt Tě rozmazlujou.“
  • Moderátor dál pokračuje otázkou na image Karla Gotta. Ten totiž přišel nezvykle s bradkou. Šíp se proto zajímá, jak ho něco takového napadlo. „No tak jednou nějak jsem se přestal holit. A když jsem se na sebe podíval, tak jsem se musel pochválit,“ zaznívá klidná a o to vtipnější reakce slavného zpěváka.
  • Během krátké doby se stočí konverzace (od 12. minuty) k tématu překonání nemoci, kterou má Gott čerstvě a úspěšně za sebou. Sám pak popisuje, že za takový průvodní znak uzdravení začal považovat dobu, během které ho zase znovu začalo bolet každý den něco jiného na těle. „Tak to já jsem zdravej jak řípa, ti řeknu. Každej den něco,“ kontruje Šíp.

Vážnější chvilka a zamyšlení se nad životem

V průběhu večera se několikrát přirozeně sklouzne i k vážnějším tématům. A jedním z nich je aktuální překonání nemoci Karla Gotta, kdy byl nucen se zamyslet nad možným nedobrovolným odchodem z tohoto světa. „Dá se na tom vůbec najít něco pozitivního?“ otevírá otázkou nové téma Karel Šíp (od 13. minuty). „Pozitivní mě napadá hned. Že teď si toho vážím, že právě takhle vypadám, že je mně dobře, že mám zase chuť zpívat, vracet se ke svým dětem…“

A musím uznat, že jako člověk, který má ještě do důchodu relativně daleko, je pro mě celé další povídání velmi inspirativní. Slyšet popisovat staršího člověka, jak se mu otočil život vzhůru nohama ze dne na den, jak začal přehodnocovat priority, jak začal nově uvažovat nad životem a smrtí. Doporučuji proto zhlédnout mimo té humorné části i tuto krátkou pasáž pojednávající o životě a hodnotách.

85 let a 85 milionů přehrání

A tak kromě milého rozhovoru nabízím při příležitosti 85. výročí narození Karla Gotta ještě jednu vzpomínku. A to pro několikanásobného českého slavíka snad tu nejtypičtější – píseň. Tento singl, který Karel Gott nazpíval, se stal na jedné z hlavních hudebních platforem tou vůbec nejpřehrávanější a mezi mnohými i nejpovedenější písní české hudební ikony. Tuto píseň i s kontextem, jak vznikla, si můžete užít v článku níže.

Celý zmíněný díl Všechnopárty si pak můžete pustit online v repríze ZDE, nebo počkat na sobotní večer. Talk show začíná ve 20:10 na ČT1.

Zdroje:

  • Mediaguru.cz. Všechnopárty byla jedničkou pátečního večera (publikováno 25. června 2024, dostupné ZDE).
  • ČeskáTelevize.cz. Všechnopárty (dostupné ZDE).
  • SeznamZprávy.cz. Karel Šíp (dostupné ZDE).
  • TVSeznam.cz. Všechnopárty, Karel Gott – 85 let (dostupné ZDE).
  • iDnes.cz. Miloval humor - a ještě jednou: Karel Gott (publikováno 5. října 2019, dostupné ZDE).
  • Médium.cz. Nejúspěšnější píseň Karla Gotta vidělo na internetu už 85 milionů lidí, za srdce chytá dodnes (publikováno 29. dubna 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz