Hlavní obsah
Finance

Spočítejte si bez ohledu na váš dnešní věk svou penzi v online kalkulačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

Zajímá vás, jak velký bude váš důchod za 5, nebo třeba až za 20 let? Zkuste využít online kalkulačku, která vám výši důchodu orientačně spočítá. Ještě o něco přesnější je důchodová aplikace od ČSSZ.

Článek

Pro někoho je otázka důchodu velmi aktuální téma, pro jiné se může jednat o něco velmi vzdáleného. V obou případech je ale jistě rozumné se alespoň minimálně zajímat o to, jak velký důchod jednou přistane na našem účtu. Existuje hned několik způsobů, jak orientační výši vlastní penze zjistit. V tomto článku nabídnu dva z nich, které jsou z mého pohledu uživatelsky nejjednodušší a které zaberou řádově jen desítky vteřin. Přesto mohou přinést spoustu užitku.

Online kalkulačka

Tou první a zároveň nejrychlejší možností, jak zjistit orientační výši vaší penze, je využití online kalkulaček, které jsou zpravidla provozovány některými ekonomickými weby. Osobně doporučuji například web kurzy.cz, který k výpočtu potřebuje znát pět základních informací:

  1. vaši aktuální hrubou měsíční mzdu, kterou pobíráte v tomto roce,
  2. rok, od kdy si platíte důchodové pojištění,
  3. vaše pohlaví a počet dětí,
  4. rok vašeho narození,
  5. pokud jste byli hlavním pečovatelem, tak i počet vychovaných dětí.

Výpočet je třeba brát stále orientačně, protože web kurzy.cz stále pracuje s jistými předpoklady – například, že vývoj vaší mzdy v předešlých letech přibližně kopíroval vývoj průměrné mzdy, což v realitě samozřejmě nemusela být pravda. Tato kalkulačka je ale jistě dobrý pomocník nejen pro zaměstnance, ale i pro OSVČ. Odkaz na ní naleznete ZDE.

Informativní důchodová aplikace od ČSSZ

Pokud ale prahnete po detailnějších informacích, doporučuji sáhnout po aplikaci od ČSSZ. Ta vás kromě odhadované výše starobního důchodu umí informovat také o předpokládaném datu odchodu do penze. Můžete si také lehce zkontrolovat časová období, která se vám počítají (nebo v horším případě nepočítají) do důchodového pojištění. Pokud něco nesedí, je vhodné nesrovnalosti odhalit včas, dokud ještě máte prostor vše řádně doplnit.

Přihlášení do této online služby je možné přes Identitu občana nebo prostřednictvím datové schránky. Poté už máte vše před sebou. Ve spodní části stránky doporučuji kliknout na tlačítko Náhled na tisk. Dostane se vám tak do rukou přehledný dokument ve formátu pdf se všemi informacemi na jednom místě. Níže nabízím ukázku z onoho pdf dokumentu, citlivá data jsem rozmazal.

Foto: Fondovník

Pořízený snímek z vygenerovaného pdf v Informativní důchodové aplikaci ČSSZ. Citlivá data jsem rozmazal.

A pokud patříte mezi ty, kteří se na důchod chcete připravit i jinak než jen finančně, doporučuji níže jeden z mých dřívějších textů. Hlavními tématy, které je dle mého pohledu dobré řešit už s předstihem, jsou zdravotní stav, vztahy a nikdy nekončící vzdělávání.

Zdroje:

  • Kurzy.cz. Výpočet důchodu 2024 - výpočet výše starobního důchodu (dostupné ZDE).
  • Eportal.cssz.cz. Informativní důchodová aplikace (dostupné ZDE).
  • Seznam Médium.cz. Neřešte jen peníze, připravte se na důchod i fyzicky, vztahově a vzdělanostně (publikováno 17. května 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz