Hlavní obsah
Finance

Srovnejte si vaši lednovou výplatu s ostatními Čechy v online kalkulačce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

Už vám přišla první letošní výplata? A jak si na tom stojíte? Využití online kalkulačky vám může dát potřebnou zpětnou vazbu ve srovnání s průměrem mezd v České republice.

Článek

Únor je pro většinu z nás prvním měsícem, kdy za práci v novém roce získáváme svou první odměnu. Ať už je to mzda nebo plat, a ať už jsme měli výplatní termín zkraje února nebo až v těchto dnech, většině z nás přistála na účtu za odvedenou práci nějaká konkrétní suma. Odpověď na otázku, jestli je to dost nebo málo, může být ale dost subjektivní.

Pro účely tohoto článku nebudu dělat rozdíl mezi pojmem mzda a plat. Plat sice dostávají zjednodušeně řečeno ti, kteří pracují pod hlavičkou státu (tedy politici, učitelé, policisté), zatímco pracuje-li někdo v soukromém sektoru, dostává zpravidla mzdu. V obou případech je ale výsledná odměna ve stejné formě, a tou jsou peníze.

Benefit srovnávání

Jistě se najde spousta důvodů a snad i pravdivých, proč porovnávání si vlastní mzdy s ostatními není správné. Od nezdravého soupeření, pocitu méněcennosti, nebo naopak přehnaného sebevědomí. Zaměřme se ale na benefity. Srovnat si mzdu s druhými může některé z nás vytrhnout z nevědomosti, dodat odvahu pro žádost o zvýšení platu, nebo naopak přimět k rozhodnutí změnit pracovní pozici. V opačném případě nás může toto zjištění i uklidnit.

O něčem podobném mluví známý pojem sociologická imaginace, se kterým přišel americký sociolog Charles Wright Mills. Jedná se zjednodušeně řečeno o metodu, kdy zvednete hlavu a podíváte se na nějaké téma, standardně problém v kontextu společnosti, ne pouze vás jako jedince. Příkladem může být trápící se člověk, který pobírá průměrnou mzdu a není s ní spokojen. Když ale zjistí, že stejnou mzdu pobírají všichni i z vesnice, kde žije, zvládá se mu tato situace mnohem lépe.

Online kalkulačka - výše platu

A tak jednou z praktických možností, jak si srovnat mzdu s ostatními Čechy, je využití online kalkulačky. Téměř každý kvalitní finanční web různé typy kalkulaček nabízí. Od výpočtu čisté mzdy, po různé daňové výpočty atp. V tomto případě nabízím kalkulačku z webu e15, kde si můžete srovnat vaši mzdu s populací České republiky (odkaz je ZDE). Stačí jednoduše zadat vaši lednovou hrubou mzdu a dostanete tři informace v procentech. Kolik lidí vydělá více, stejně nebo méně než vy. Kalkulačky toho typu standardně využívají data z ČSÚ, což potvrzuji i v tomto případě.

Online kalkulačka - srovnání napříč obory

Kromě mzdy jako takové se nabízí i srovnání mzdy v kontextu oboru, ve kterém pracujete. Tato data už by z logiky věci měla být ještě přesnější. I tady ale samozřejmě existují výrazné mzdové rozdíly mezi pozicemi (např. mezi finančním ředitelem a asistentkou účetního oddělení), i mezi městy a kraji (jiné ohodnocení stejné pozice můžeme očekávat v Praze a jiné v „nejchudším“ kraji ČR). Přesto může být dalším důležitým zdrojem informací právě online kalkulačka srovnávající vaši mzdu v kontextu oboru, ve kterém pracujete. Využít proto můžete například tuto, kterou provozuje web peníze.cz (odkaz je ZDE).

Pokud vás předešlé řádky přiměly k přemýšlení o změně zaměstnání nebo živnosti, jedna z možných variant jak začít je navštívit inzertní servery. V tomto případě proto nabízím jako pomocníka článek (níže) o tom, jak právě v těchto pracovních inzerátech zjistit maximální mzdu, kterou inzerující firma nabízí. K rozhodování se jak dál se to může jistě hodit.

Zdroje:

  • Finance.cz. Jaký je rozdíl mezi platem a mzdou aneb víte, co vlastně pobíráte? (publikováno 5. května 2020, dostupné ZDE).
  • MILLS, Charles Wright. Sociologická imaginace (Praha; Sociologické nakladatelství), 2002.
  • E15.cz. Srovnání mzdy a platu s populací ČR: Kalkulačka 2024 (dostupné ZDE).
  • Peníze.cz. Srovnání platů: Porovnejte si hrubou mzdu ve vašem odvětví (dostupné ZDE).
  • Seznam Médium. Poradím, jak zjistit v pracovním inzerátu maximální mzdu, co firma nabízí (publikováno 14. července 2023, odkaz ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz