Hlavní obsah
Finance

Tankujte za levněji, než je cena na stojanu. Fungují tankovací karty i slevy od banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock / FUN FUN PHOTO

Obrázek je ilustrační

Čerpací stanice spolu soupeří o klienty a snaží se je k tomu všemožně motivovat. Nabízím proto přehled, s jakými slevami se můžete setkat na benzínových pumpách v Česku a jak se o nich dozvědět.

Článek

K lednu tohoto roku bylo v České republice evidováno na 3 871 veřejných čerpacích stanic pohonných hmot. V průměru tedy na každých dvaceti kilometrech čtverečních najdeme jednu. Rozhodně je tedy z čeho vybírat. Na druhou stranu nás ale jistě nepotěšilo nedávné citelné zdražení paliva. Navíc se objevují zprávy o tom, že ceny nafty i benzínu dále porostou.

Jedna z možností, jak trochu ušetřit, je využívat slevy. Často o nich ale řidiči neví. Přesto jim v některých případech mohou ušetřit stovky korun měsíčně. Nyní se proto pojďme podívat na čtyři tipy, jak tankovat levněji.

1. Tankovací karty

Běžný způsob slevy je využívání tzv. tankovacích karet. Je to jakási odměna za věrnost. Zpravidla benefit funguje tak, že při tankování u jedné sítě pump dostáváte slevu na každý litr. Je proto dobré se informovat na čerpací stanici, kde běžně tankujete, jestli něco takového nabízí. U pěti největších sítí čerpacích stanic v ČR jsem tuto informaci získal za vás viz níže.

Orlen

Patrně největší síť stanic v Česku nabízí dva způsoby (pro jednotlivce a pro firmy), kterými můžete ušetřit. Tankovací karta pro jednotlivce a rodiny se jmenuje TANKARTA Easy. Její pořízení stojí zájemce 30 korun. Sleva na litr paliva se pak pohybuje mezi 0,50 až 1 korunou v závislosti na jednotlivých pumpách. Jejich seznam je snadno dohledatelný.

MOL

Síť čerpacích stanic MOL v současné době nenabízí žádné slevy na tankování ve formě karet pro fyzické osoby. Čas od času ale přichází s nějakou promo akcí. Jedna z těch posledních, která končila v prosinci minulého roku, zaručovala tankování se slevou každé úterý. Nezáleželo přitom na tom, jestli platíte hotově nebo kartou. Informaci naleznete na oficiálním webu MOL.

EuroOil

V síti EuroOil můžete jako fyzické osoby využít tzv. kartu Srdcovku. Poplatek za její vyrobení a doručení je 20 korun. Při tankování automobilového benzínu nebo motorové nafty je řidičům nabízena sleva až 0,40 korun na litr. Sleva je poté vyúčtována v daňovém dokladu.

Shell

Shell stejně jako MOL nenabízí v současné době slevy na tankování ve formě karet pro fyzické osoby.

OMV

Také řetěz OMV nemotivuje fyzické osoby k tankování slevou prostřednictvím karty.

2. Zeptejte se vašeho zaměstnavatele

Další ze způsobů, jak se dostat k levnějším litrům paliva, je zeptat se svého zaměstnavatele. Konkrétně ten můj má třeba uzavřenou smlouvu s jednou z výše zmíněných čerpacích sítí kvůli firemním vozidlům. Zároveň je ale nám všem zaměstnancům nabídnuta možnost nechat si zřídit tankovací karty také a užívat je k soukromým účelům do našich soukromých vozidel. Samozřejmě za zvýhodněnou cenu. U nás to dělá dokonce 2 - 3 koruny na litr.

3. Zeptejte se vaší banky

V případě, že si nechcete zakládat účty a karty u jednotlivých benzinových pump, lze ještě využít slevy některých bank. Psal jsem o tom v článku Banky nám nabízejí tisíce měsíčně, ne každý si je ale bere. Ve zkratce jde o to, že vám některé banky vrátí část peněz zpět, pokud zaplatíte jejich kartou na daných čerpacích stanicích. Pokud se zaměříme na osm největších bank v ČR, v současné době můžete tankovat:

  • se slevou 1 % na ČS Shell jako zákazník České spořitelny,
  • se slevou 3 % na ČS Orlen jako zákazník Airbank (od druhého tankování pouze 2 %),
  • se slevou 1 % na ČS Shell jako zákazník Airbank,
  • se slevou 2 % na ČS Orlen jako zákazník UniCredit Bank,
  • se slevou 1 % na ČS Shell jako zákazník UniCredit Bank.

4. Zeptejte se obsluhy čerpací stanice

Poslední tip, jak ušetřit, je zeptat se přímo na vaší oblíbené čerpací stanici. Z vlastní zkušenosti vím, že některé menší čerpačky totiž mají své vlastní akce a slevy. Lidé v mém okolí si například oblíbili jednu, která patří místnímu podnikateli. Ten motivuje zákazníky k tankování hlavně o víkendech. V sobotu a neděli totiž vrací korunu za každý natankovaný litr.

Otázkou tak zůstává, kolik litrů měsíčně celkově natankujete a jaká ve výsledku bude vaše konečná sleva. Ale znáte to, korunka ke korunce…

Zdroje: oficiální webové stránky jednotlivých čerpacích stanic

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz