Hlavní obsah
Finance

Těšíte se na daňový přeplatek? Někteří si počkají až do srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com / drobotdean / free license

Obrázek je ilustrační. Muž na něm netrpělivě vyhlíží platbu daňového přeplatku.

Už čekám skoro tři měsíce a nic. Daňové přiznání k dani z příjmu jsem podal v únoru a dodnes nemám peníze na účtu. Kdy můžu očekávat „výplatu“ a jakými pravidly se vyplácení přeplatků a bonusů řídí?

Článek

Někteří z nás tento rok neodkládali podání daňového přiznání (dále jen DP) k dani z příjmů až na poslední dny, ale vyřídili si vše potřebné již s předstihem. K tomu mimo jiné vyzývala v tiskové zprávě i Finanční správa. I já patřil mezi ty, kteří si zkraje roku udělali na podání DP čas a hned první dny v únoru jsem vyplněný formulář fyzicky donesl na daný úřad. A to v domnění, že tentokrát nebudu mezi posledními, kteří peníze na svůj účet dostanou. Mýlil jsem se. Dodnes je totiž na svém účtu nevidím, tak jako možná i někteří z vás.

Zakopaný pes je totiž úplně v něčem jiném. Neplatí tady rčení „kdo pozdě chodí, sám sobě škodí“. Představte si to jako divadelní představení. Zásadní je, jestli stihnete „začátek představení“ a je přitom jedno, jak dlouho v sále čekáte. Pro všechny začne divadelní hra ve stejný moment. Jestli přijdete dřív nebo později, je vaše věc a nic moc to nezmění. Stejně tak nic neuspíšíte, jestli podáte DP první týden v březnu nebo až ten druhý.

Pro všechny společné je ale to, že pro vyplacení přeplatku má stát k dispozici 30 dní dle daňového řádu č. 280/2009 Sb. Tato lhůta navíc začíná běžet posledním dnem, do kterého je možné DP podat. Aby to ale bylo trochu komplikovanější, každá skupina to má tak trochu jinak. Je proto třeba rozdělit žadatele o přeplatek do několika skupin. Pro zjednodušení uvedu tři základní.

Zaměstnanci bez povinnosti podávat DP
Ti to mají patrně nejjednodušší. Tito lidé mohou požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Ten měl v našem případě do 15. února tohoto roku povinnost tento úkon provést. Zaměstnanci pak mohou očekávat přeplatek vyplacený spolu s březnovou výplatou. Ta je vyplacena v dubnovém termínu v závislosti na jednotlivých výplatních termínech konkrétních firem. Ti šťastnější z nás, kteří jsou tedy zaměstnaní u firem s dřívějším výplatním termínem, už mohou mít dnes peníze u sebe.

OSVČ, zaměstnanci s povinností podávat DP + ti, kteří dobrovolně chtějí
OSVČ a zaměstnanci, kteří musí nebo chtějí podat DP, mají termíny podání závislé na formě podání. Tedy jestli podávají DP fyzicky nebo elektronicky. Pokud jde o fyzické podání, poslední termín pro přiznání daní byl 3. duben 2023. V případě elektronického podání pak 2. květen 2023. Pak už je to tedy jednoduchá matematika – poslední termín pro podání + 30 dní + nějaký ten den na bankovní převod (v případě, že je zvolen tento způsob). Tedy vrácení přeplatku daně pak vychází u fyzického podání nejpozději do 2. května, u elektronického pak do 2. června tohoto roku.

Lidé spolupracující s daňovým poradcem
Do této skupiny patří ti z vás, kterým DP zpracovává daňový poradce. Termín pro odevzdání je pak nejpozději 3. červenec. I tady tedy platí, že finanční úřad by měl peníze poslat nejpozději do 30 dní, tedy do 2. srpna – v tomto případě pravděpodobně o pár dní dříve kvůli víkendu, tedy nejpozději v pátek 31. července musí platba ze strany státu odejít. Peníze potom můžete očekávat první týden v srpnu.

V závěru ještě dodám, že úřady jsou ochotné vrátit jen přeplatky, které jsou vyšší než 200 Kč. Pokud jsou nižší, tak se samozřejmě sčítají a můžete o vyplacení požádat až při dosažení zmíněných alespoň 200 Kč. Třeba hned v příštím roce.

Anketa

Dostali už jste od státu zmíněný daňový přeplatek?
ANO, peníze jsem již obdržel
20,5 %
NE, ještě stále čekám
79,5 %
Na přeplatek mi nevzniknul nárok nebo byl nižší než 200 Kč
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 39 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz