Hlavní obsah
Umění a zábava

Vítám konec Chlopčíka ve StarDance, všem v soutěži to prospěje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / David Sedlecký / CC-BY-SA-4.0

Obrázek je ilustrační

Konec Zdeňka Chlopčíka je správným rozhodnutím lidí, kteří jsou za pořad StarDance zodpovědní. Tato změna přinese pozitivní dopad mezi tanečníky, diváky i samotnými porotci.

Článek

Médii proběhla před nedávnou dobou informace o odchodu Zdeňka Chlopčíka z pozice porotce pro následující řadu taneční soutěže StarDance. K dnešnímu dni jsou veřejně dostupné jen opravdu kusé informace. Sám oblíbený porotce se vyjádřil také velmi stručně, že jde o rozhodnutí ČT a nemá k tomu co říct.

Reakce fanoušků a diváků StarDance jsou ale téměř totožné. Toto se nemělo stát, jako by chtěli říct. Redaktorka Andrea Zunová na webu Novinky.cz spustila anketu, kde průběžné výsledky mluví jasně. Čtenářů se ptá, zda jim bude Zdeněk Chlopčík v porotě chybět. A odpověď? Z přibližně 30 tisíc hlasujících se zaokrouhleně 90 % čtenářů hlásí k odpovědi Ano, patří k pořadu.

Můj osobní pohled je ale opačný. Domnívám se, že Chlopčík již do StarDance nepatří, že se jedná o dobré rozhodnutí, které prospěje všem stranám. Tanečníkům, porotcům i nám divákům. Vysvětlím proč.

Strhávání pozornosti na úkor tanečníků

Jako hlavní důvod, proč odchod Chlopčíka vítám, je jeho strhávání pozornosti na sebe. A nechápejte mě špatně. Není to jeho vina, nedělá to záměrně. Jen za ty roky kolem něho vznikla taková aura přísného porotce, kde se čeká snad jen na to, co řekne on. Několikrát jsem se přistihl, že při sledování tance dvojic jsem více než o tanci samotném už přemýšlel o tom, jaká budou asi hodnotící slova Chlopčíka. Tanečníci se tak nesprávně ocitli až na druhé koleji.

Strhávání pozornosti na úkor porotců

Naprosto to stejné můžeme vztáhnou i na všechny zbývající porotce. Chlopčík, jako by mezi nimi měl jistý monopol. Hodnocení ostatních se tolik nebralo v úvahu, vždy se čekalo až na závěrečnou řeč tohoto oblíbeného porotce. Co řekl, tak platilo, i když ostatní porotci zastávali pravý opak. Přirozeně tak nevědomky snižoval autoritu svých kolegů. Několikrát se stalo, že dva porotci tanečníky zkritizovali, ale Chlopčík je pochválil. Soutěžící si tak i přesto odnášeli skvělý pocit. Tak silný hlas Zdeňka Chlopčíka byl.

Změna vždy prospěje

Posledním z hlavních argumentů je pozitivní dopad změny jako takové. Někdo může namítnout, že pokud něco funguje, nemá se do toho zasahovat. Podobně jako u dovolené, kdy spousta z nás jezdí desítky let odpočívat na stejné místo bez důvodu něco měnit. Jenže zábavní pořad v televizi je něco jiného než tradiční rodinná dovolená. Televizní show by měla jít s dobou. Měla by volit takové moderátory, porotce, účinkující, kteří zrovna aktuálně „letí“ a mají co nabídnout. Stále častěji se i v diskuzích pod články objevují názory, že je soutěž třeba osvěžit novými tvářemi. Třeba se tak v přespříští řadě v roce 2026 dočkáme úplně nového porotce, který členy doplní a přispěje k pozitivnímu vývoji pořadu.

Z pohledu sledovanosti StarDance jistě funguje, když jen finále v roce 2023 viděly skoro dva miliony lidí. Osobně doufám v úspěšné pokračování pořadu i nadále bez pana Chlopčíka. Takže byť ho mám osobně rád a vždy jsem se těšil na jeho povídání a sympatický bílý úsměv, jeho konec ve StarDance vítám. Prospěje totiž tanečníkům, porotcům i nám divákům.

Anketa

Ať už fanoušky Chlopčíka jste, nebo ne, souhlasíte s tím, že jeho odchod soutěži prospěje?
ANO - už je čas na změnu
19,5 %
NE - soutěži to ublíží
71 %
NEVÍM - je příliš brzy hodnotit
9,5 %
Celkem hlasovalo 991 čtenářů.

Zdroje:

  • Novinky.cz. Zdeněk Chlopčík už nebude porotcem StarDance (publikováno 4. dubna 2024, dostupné ZDE).
  • iDNES.cz. Finále StarDance vidělo 1,81 milionu diváků, celou soutěž na 4,5 milionu lidí (publikováno 19. prosince 2023, dostupné ZDE).
  • Seznam Médium. StarDance se po řadě kontroverzí vrací na obrazovky: Vrátit by se měla i Kostková v roli moderátorky (publikováno 26. března 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz