Hlavní obsah
Finance

Změna zdravotní pojišťovny „na zkoušku“ může přinést peněžence tisíce navíc, čas je do konce září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istockphoto / ajcabeza / 501743084 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační

Práci měníme co chvíli, zdravotní pojišťovně jsme ale mnohdy věrní celý život. Pořád jde přitom o peníze a změna nám může prospět. Stačí si prostudovat benefity pojišťoven, vybrat tu nejlepší a zažádat o změnu. Po roce se navíc můžeme vrátit.

Článek

Musím přiznat, že se pro mě z celkem nepochopitelných důvodů jako lidé téměř nezajímáme o to, jaké benefity můžeme čerpat z vlastní zdravotní pojišťovny a jak jsou na tom její konkurenti. V zaměstnání to přitom bereme za samozřejmost. Dokážeme si spočítat, kolik máme na výplatě od firmy, kde pracujeme, jaké benefity čerpáme a co chce firma naopak od nás. Pak už není tak těžké si porovnat, jak jsou na tom zaměstnavatelé v okolí a vhodně se podle toho zařídit. U zdravotních pojišťoven je to ale často tak, že zůstáváme celý život věrní té, kde jsme se po narození zaregistrovali. Pokud tedy z nějakého důvodu nezanikla.

Změnou pojišťovny můžeme jen získat

Tak, jako jsou mezi zaměstnavateli rozdíly, jsou rozdíly i mezi zdravotními pojišťovnami. Byť třeba ne tak signifikantní. To je možná jeden z důvodů, proč zdravotní pojišťovny téměř neměníme. Zdá se nám totiž, že vše potřebné máme zajištěné a u jiné pojišťovny bychom si výrazně nepolepšili. To ale nemusí být vždy pravda.

Benefity, které pojišťovny nabízí, se minimálně v detailech liší. A právě zmíněné detaily mohou hrát zásadní roli. Ono totiž jiné potřeby máte, když je vám dvacet let a čekáte první dítě, nebo když jdete příští rok do důchodu. V každé etapě života se budete dívat po jiných benefitech. A různé pojišťovny nabízí různé benefity.

Pokud namítnete, že všechny pojišťovny se přeci snaží pokrýt potřeby každé věkové kategorie, dám vám za pravdu. Ale jen částečně. Pokud si do detailu projdete jejich nabídku, některá pojišťovna v určitý čas je pro vás zkrátka o něco výhodnější než jiná. Více a konkrétněji se tomuto tématu věnuji v článku Zdravotní pojišťovny nám nabízí tisíce, stačí si je jen vzít.

Žádost o změnu pojišťovny ještě v září

Změna pojišťovny je dle zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění doprovázena dvěma pravidly, které se musí splnit. To první se týká termínů. Jsou pouze dva, ke kterým můžete přejít k jiné pojišťovně – k 1. lednu a 1. červenci daného roku. Mějte přitom na paměti, že přihlášku je třeba podat ne později než 3 měsíce právě před prvním lednem nebo červencem. Nejzazší možný termín pro změnu je tak v našem případě konec září 2023.

Změňte pojišťovnu jen „na zkoušku“

Druhé pravidlo říká, že možnost změnit zdravotní pojišťovnu máme pouze jednou za 12 měsíců. Na jednu stranu nás toto pravidlo omezuje. Doporučuji ho ale naopak vnímat pozitivně. Dává nám totiž možnost se po 12 měsících beztrestně rozhodnout, jestli chceme dál pokračovat, nebo nikoliv. Pokud bychom tedy v našem případě od ledna 2024 změnili pojišťovnu a následně si to rozmysleli, od ledna 2025 můžeme být zase zpátky. Ze dne na den to sice nezvládneme, ale rok není v tomto kontextu tak dlouhá doba. Rozhodně to tedy stojí za zkoušku.

Jak na konkrétní změnu?

Změna zdravotní pojišťovny není tak složitá, jak by se mohlo zdát. Jednoduchý návod, jak na to, můžete najít například na stránkách největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP. Dobrou zprávou je, že celý proces lze absolvovat z domu online, tedy bez nutnosti navštívit konkrétní pobočky.

Nesledujte jen benefity

Určitě ale není na škodu zaměřit se kromě benefitů také na další důležitá kritéria. Česká spořitelna proto mimo zmíněné benefity doporučuje zvážit, zda nabízí konkrétní pojišťovna tzv. lékaře na telefonu, zda máte pobočku pojišťovny v dostupné vzdálenosti k bydlišti, a jak je pojišťovna hodnocena v recenzích. Doporučuje také zjistit si, zda lékaři a zdravotnická zařízení, která často navštěvujete, mají právě s onou zdravotní pojišťovnou uzavřenou smlouvu.

Pokud je pro vás konec září na podání přihlášky nepříjemně blížící se termín, další nejbližší příležitost k podání přihlášky je pak do 31.12.2023. Určitě ale stojí za to případnou změnu raději důkladně promyslet, než rozhodnutí uspěchat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz