Hlavní obsah

Tatarák Jiřího Wimmera a šoulet Heleny Růžičkové

Foto: Marie Formáčková

Někdo vaří vášnivě rád, jiný vůbec a jsou tací, co rádi jedí, vaření jim problémy nedělá, ale nehodlají u plotny trávit drahocenný čas.

Článek

Patřím k těm posledně jmenovaným a celý život si vaření usnadňuji. Když jsem měla malé děti, manžela vychovaného excelentní kuchařkou a času pramálo, vypomáhala jsem si i podvody. Například jsem zásadně dělala kynuté knedlíky z prášku, ale nikdy jsem se k tomu nepřiznala. Obsah sáčku jsem obohatila třeba o na másle osmažený a nadrobno nakrájený rohlík, sáček jsem spálila a nepadl na mě ani stín podezření.

Předvánoční přípravy, v jejichž vrcholícím stádiu se právě nacházíme, jsem si také dokázala zjednodušit. V jedné pražské cukrárně jsem nakoupila vánočky, zbavila je nálepek, dala na plech a odnesla je na balkon. Když se dostavil manžel, požádala jsem ho, aby vánočky přinesl, že už určitě vychladly. Vždycky mi to prošlo, dokonce jednou radil své matce – vynikající kuchařce, aby si ode mne vzala na vánočky recept, že je mám takové nadýchané, zatímco ty její jsou příliš hutné.

Dnes už se ke svým hříchům přiznávám, nějak jsme všichni léty zmoudřeli, a divadlo hrajeme ne jiné téma. Klidně se přiznám, že cukroví kupuji, vánočky si nechám upéct od těch, co to opravdu umí, a salát dělám tak jednoduchý, že se to až stydím popsat.

Jak říkám, vše si zjednodušuji a léta sbírám recepty, které kulinářské umění redukují na minimum. Hodně jich mám od Jiřího Wimmera, komika, který skvěle a hlavně velmi úsporně vařil, spoustu mi jich zanechala Zita Kabátová, s níž jsem dokonce sepsala Prvorepublikovou kuchařku, a samozřejmě leccos jsem pochytila od Heleny Růžičkové, u které jsem mnohokrát jedla. Asi to bude pro leckoho překvapením, ale ona vařila velmi zdravě, potrpěla si na jídla se zeleninou a hlavně na taková, která obsahují kolagen. Ostatně, to bylo tajemství, proč i se svými kilogramy takřka celým životem protančila.

O těchto kulinářských klenotech vyprávím ve videu, které jsme natočily s Kristinkou Vochočovou, a jelikož už se ke mně dostaly žádosti o recept na bramborový tatarák Jiřího Wimmera a šoulet z jednoho pekáře Heleny Růžičkové, s radostí se o ně s vámi podělím.

Soulet Heleny Růžičkové

300 g hrachu, 300 g krup, 300 g cibule, 1 velká palice česneku, 4 drůbeží stehna (husí, kachní nebo kuřecí), sůl, pepř, kmín, majoránka, máslo nebo sádlo

Hrách a kroupy předem namočíme, hrách nejlépe přes noc, kroupy alespoň na hodinu. V pekáči rozehřejeme máslo nebo sádlo a ze všech stran na něm opečeme stehna. Na chvíli je vyndáme, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zezlátnout. Poté přidáme hrách a kroupy, osolíme, opepříme, přidáme kmín, majoránku, rozdrcený česnek, zalijeme horkou vodou a navrch položíme stehna. Asi hodinu dusíme v troubě pod pokličkou, poté ji odstraníme a pečeme do vsáknutí veškeré vody a zezlátnutí stehen, která jsou na povrchu.

Tatarák Jiřího Wimmera

4 střední brambory, 2 cibule, 8 stroužků česneku. 3 lžíce oleje, 2 lžíce worcesterové omáčky, 5 lžíc kečupu, 1 žloutek, sůl, pepř

Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme také na jemno, česnek prolisujeme, přidáme ostatní ingredience a smícháme. Podáváme s topinkou potřenou česnekem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz