Hlavní obsah
Aktuální dění

Bourání kladenského vlakového nádraží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotbalový Trenér

Dnes něco mimo fotbalové prostředí. Aktuální téma na Kladensku je bourání hlavního vlakového nádraží.

Článek

Není možné zapnout Facebook, aby na člověka neskočil příspěvek s tím, jak všichni nesouhlasí s bouráním historické budovy. Ano, nádraží je v provozu od roku 1855. Ale mezi námi, už to zas taková paráda není. Neberu v potaz, zda opravdu budova musí být zbourána kvůli statice nebo ne. Taky si osobně myslím, že o bourání bylo jasno už před zahájením modernizace trati. Jen aby vše prošlo bez problémů, tak se stará budova na oko nakreslila do plánů. Ale předem se počítalo s tím, že půjde dolů a postaví se nová a moderní budova. Už jen to, že sloupy nástupiště si převzalo už dávno Národní technické muzeum do své sbírky. To je ale jen můj názor, který nemám nijak podložený, jen moje domněnka.

Zpět ale k aktuálnímu dění. Vznikají petice, stránky a všemožné protesty proti zbourání. Ruku na srdce, co ale aktuální budova nabízela? Jednu úzkou uličku jako čekárnu. Když jela na výlet větší výprava, která si dala sraz v čekárně, tak další lidé už nemohli ani projít. Jedno okénko na prodej lístků a pár automatů na kafe. Málokdo by si tam ale to kafe koupil, vzhledem ke špinavosti automatů. Restaurace už pár let nefunkční. Teda restaurace, klasická „nádražka“. A jedna trafika. Víc nic. Obrovská budova, kde bylo funkčních pár metrů čtverečních. Vrchní patro léta nevyužito.

Ať si říká, kdo chce co chce. Já jsem fanoušek té nechtěné moderní betonové krychle, jak to všichni nazývají. Moderní a větší zázemí pro cestující. Bezpečný přechod na každé nástupiště podchodem rovnou z budovy. Eskalátory a výtah pro bezbariérový přístup. Troufnu si říct i modernější zázemí jako toalety atd. Osobně si myslím, že tam budou i nějaké stánky s občerstvením. Další věc je ekonomické hledisko. Údržba a energie stávající budovy by byla do budoucna sebevražda pro vlastníka.

Jsem asi jeden z mála lidí, kdo s bouráním souhlasí. Ano, je to kus historie. Natáčela se tam spousta filmů. Budova, na kterou je každý Kladeňák zvyklý. Za mě je to ale za poslední léta spíš ostuda, že největší město Středočeského kraje nemá důstojné zázemí pro cestující.

Opět podotýkám, že to je jen moje myšlenka. Většina se mnou nebude souhlasit. Cílem není ale nikoho urazit. Jedno je ale jisté, budova zmizí. Začalo se už s demontáží střechy.

Pár obrázků plánované nové budovy. Tyto návrhy kolují internetem. Nikde ale není potvrzena finální podoba.

Foto: Město Kladno

Nová podoba nádraží Kladno

Foto: Město Kladno

Nová podoba nádraží Kladno

Foto: Město Kladno

Nová podoba nádraží Kladno

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám