Hlavní obsah
Sport

Trénování malých fotbalistů o kus více do hloubky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Trénování mladých fotbalistů v České republice je nejen důležitým krokem k rozvoji budoucích hvězd, ale také klíčovým obdobím pro formování sportovních a osobnostních vlastností dětí.

Článek

V minulém článku (odkaz bude na konci) jsem se v krátkosti rozepsal o slovech Petra Čecha ohledně výchovy fotbalistů v ČR. Tento článek se zaměří na několik témat spojených s tréninkem malých fotbalistů. Předem říkám, že to jsou jen čistě moje myšlenky a zkušenosti. Bavíme se zde o tréninkových jednotkách přípravek.

Jednou z častých chyb na začátku tréninků přípravek je takzvané „kolečko“, kdy trenéři nechají své svěřence oběhnout celé hřiště. V tom lepším případě jen jednou. Tímto způsobem se ale jako trenéři připravujete o cenné minuty tréninkové jednotky. Pokud to trenéři dělají z důvodu kondice, musím je vyvést z omylu. Děti si v tomto věku nedokážou tímto způsobem zlepšit kondici. To by ale bylo na delší povídání. Sám si pamatuji, jak jsme jako přípravkáři pod vedením trenéra v pokročilém věku prakticky jen běhali v lese. A co nám to přineslo? Nic, v zápasech jsme totálně propadali. Kvůli zahřátí organismu je kolečko úplně zbytečné. Moje děti jsou na tréninku už o půl hodiny dříve, kopou, běhají atd. Za mě je kolečko ztráta času a je ideální přejít rovnou k úvodní části, třeba nějaké hry.

Chvalme děti během tréninků

Minimálně jednou za trénink by měl každý hráč slyšet své jméno ve spojení s pochvalou. Motivace hraje v tréninku dětí zásadní roli. Tento přístup nejen zvyšuje sebevědomí dětí, ale také podporuje pozitivní vztah ke sportu. My jako trenéři bychom měli být vnímaví k výkonům jednotlivých hráčů a nezapomínat chválit i malé pokroky a úspěchy.

Děláme z fotbalistů atlety (viz Jindra Trpišovský ve Slávii) místo toho, abychom vychovávali šikovné hráče, kteří se nebojí jít do souboje jeden na jednoho

Moderní tréninkové metody stále více kladou důraz na celkový atletický rozvoj hráčů. Příkladem může být přístup SK Slavia Praha, kde se intenzivně pracuje na fyzické připravenosti hráčů. My ale nechceme atlety. My chceme a potřebujeme hráče, kteří chtějí balon, nebojí se si pro něj dojít a obejít soupeře. My chceme sebevědomé fotbalisty, kteří si při prvním doteku sami nezakopnou balon do autu.

Pro efektivní rozvoj individuálních dovedností by měl být trénink malých fotbalistů alespoň z poloviny zaměřen na cvičení ve formátu 1/1 a 2/2. Tyto formáty podporují zlepšení techniky, rychlého rozhodování a schopnosti řešit situace pod tlakem. Malé skupiny navíc umožňují trenérům věnovat více pozornosti jednotlivcům a lépe sledovat jejich pokroky.

Všeobecná pohybová aktivita: Nahrazujeme tělocvik a roli rodičů

Vzhledem k tomu, že tělocvik na školách často nedostatečně pokrývá potřeby dětí a rodiče nemají vždy čas nebo znalosti k zajištění dostatečné pohybové aktivity, je důležité, aby fotbalové tréninky zahrnovaly všeobecnou pohybovou aktivitu. Tím se zajistí, že děti dostanou potřebný základ pohybových dovedností, který je důležitý nejen pro fotbal, ale pro jejich celkový fyzický rozvoj. Tréninky by měly zahrnovat různé pohybové hry, překážkové dráhy a základní gymnastická cvičení, aby se podpořil komplexní rozvoj dětí. Dost často se stává, že mi klučina v devíti letech neumí udělat kotrmelec. Bojí se vyskočit na lavičku. K tomu mi chybí ono „lítání“ venku. Lezení po stromech. Dneska děti mají jiné možnosti jako mobily, tablety a počítače. Venku jsou vidět málokdy.

Vliv rodičů

O rodičích bude i další odstavec. Rodiče hrají v životě malých fotbalistů významnou roli, avšak jejich zasahování do tréninkového a zápasového procesu může být spíše na škodu. Trenéři by měli s rodiči komunikovat jasně, stanovit hranice a vysvětlovat důvody svých rozhodnutí. Rodiče by měli podporovat své děti, ale zároveň respektovat odborné vedení trenérů. Každý z tatínků má možnost vyzkoušet si roli trenéra. Nemyslím si, že by s tím nějaký trenér měl problém. Vše je o domluvě. Další věc, kterou bych doporučil všem rodičům, je Grassroots certifikát Leader. Jeho absolvování je možné zdarma. Stačí do vyhledávače napsat Grassroots FA4R a hned to tam bude. Závěrečný test je možné opakovat pořád dokola, dokud nebudete úspěšní. Kurz zahrnuje témata jako plánování tréninků, pedagogika a základní metodika fotbalového tréninku, což je nezbytné pro kvalitní přípravu dětí.

Pár slov na závěr

Trénování malých fotbalistů v ČR vyžaduje kombinaci odborných znalostí, individuálního přístupu a efektivní komunikace s rodiči. Dlouho jsem slyšel „na licenci nechoď, tam se nic nenaučíš“ a ono opak je pravdou. Klíčem k úspěchu je dynamický a dobře strukturovaný trénink, který rozvíjí jak fotbalové, tak atletické dovednosti. S podporou rodičů a správným přístupem trenérů můžeme zajistit, že mladí fotbalisté získají pevné základy pro svou budoucí sportovní kariéru.

Odkaz na první článek - https://medium.seznam.cz/clanek/fotbalovy-trener-vychova-malych-fotbalistu-72448

Poznámka autora: vše zde jsou moje pocity. Moje aktuální myšlenky. Není cílem nikoho urazit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám