Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč ve finále fandím této pětikoaliční vládě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Předchozí vlády nám zde zanechaly státní aparát ve velmi špatném stavu. To jak z pohledu politického, tak ekonomického i právního.

Článek

Především na sociálních sítích se potkávám se šílenou kritikou současné koaliční vlády. Kritika každého z jejích kroků a bezohledné komentáře o vyhánění, věšení nebo jiným způsobem eliminování konkrétních politiků. Až nechutné komentáře za hranou slušnosti na jejich adresu.

Za prvé, podobné komentáře by často zasloužily smazat a jejich autoři by měli čelit trestním oznámením. Tento způsob vyjadřování rozhodně nepatří do žádné normální a morální společnosti. Je jedno, ze kterého politického spektra toto zaznívá. Bohužel i moje osobní zkušenost říká, že provozovatelé sociálních sítí podobné výjevy moc neřeší. Dočasná omezená účtů některých diskutujících jsou rozdávána za kdejakou drobnost, ale jasná vyjádření násilím či velmi urážlivá slova na základě toho, co si myslím, že si někdo myslí, jsou opomíjena a to i poté, co je označíte jako nevhodná. Nějaký naprogramovaný bot prostě nedokáže posoudit agresivitu, nevhodnost a často i nezákonnost v příspěvcích.

Za druhé, velká část nespokojenosti kritiků je postavena na reálném a pochopitelném základě. I když ne tak úplně docela.

Předchozí vlády nám zde zanechaly státní aparát ve velmi špatném stavu. To jak z pohledu politického, tak ekonomického i právního. Poslední vláda ODS protkaná úplatky dostala zaslouženou stopku. Následné vládnutí ČSSD nebylo lepším a jejich přílišná snaha o sociální stránku a klientelismus vedl ve finále ve vzestup hnutí ANO, které si pro sebe celý stát zprivatizovalo, vedlo jej doslova a do písmene jako firmu Andreje Babiše. Což se do jisté míry děje dodnes, protože nová vláda se nezbavila úředníků, kteří mu v tomto vydatně pomáhali pro svůj vlastní prospěch. Politika ve stylu - všechny si vás koupím- a jeho populistické vládnutí vedlo k tomu, že se o důležitých a nepopulárních krocích jen žvanilo (byť chtěl Andrej pracovat a ne žvanit) a bohužel se nic neřešilo. Lid byl spokojený a problémy se odsunuly na někdy. Naše děti? Bohužel asi ano. Důchodcům se k zákonnému navýšení přidaly tři stovky a prodalo se to jako velký úspěch Babiše, který myslí na důchodce. Těm to sice nepomohlo a stát to stálo (nás všechny) nějakou tu miliardu, ale hlasy důchodců, kteří nemají povědomí o fungování státu a jeho ekonomiky, se vždy hodí. Navíc když tito voliči patří k těm pravidelným a věrným.

Ale zpět k vládě pětikoalice. Není jednoduché stvořit dohodu v celkem rozdílné a velké skupině, obzvláště pokud se jedná o politiku. Přesto to jakž takž funguje, i když se sem tam mráček objeví. Vláda dělá mnoho přešlapů, ostatně jako každá jiná vláda před touto, zde nevidím nějaký zásadnější rozdíl, přesto jde o vládu s nejnižší důvěrou občanů za poslední roky. A vidíte, já jsem s touto vládou vlastně celkem spokojený. Nejde o to, že bych nevnímal nebo omlouval zmiňované přešlapy, ale konečně vidím vládu, která má odvahu řešit neustála odkládané nepopulární témata, jakými jsou například důchody, digitalizace úřadů a podobně. Předchozí vlády a především firma Babiš, jen okolo tohoto tématu tancovaly a nic neřešily. Tuny slibů bez reálného řešení. Tušily, že by jim to volební hlasy nepřilákalo, spíš naopak. Dobře to bylo vidět, když po hluboké kritice vládního řešení a mnoha prohlášením o tom, že on má to jediné správné řešení v šuplíku již několik let připravené, nakonec nic nepředložil. Prý nechce radit této vládě. Jen úplnej pitomec si může myslet, že to Andrej opravdu měl v šuplíku připravené, nebo že se pouze nesnažil honit si politické body, namísto toho aby svou skvěle připravenou strategii poskytl vládě, shrábl potlesk a pomohl voličům, což jim marně slibuje už léta. Prostě opět lhal a jediné, co nabízí, jsou velkohubá prohlášení a hromada slibů, které nikdy nesplní.

Pětikoalice na rozdíl od ostatních politických stran začala politicky nepopulární, tedy politicky sebevražedná témata skutečně řešit. Přes přešlapy a mnoho problémů, je to pro naši společnost velmi dobrá zpráva. Konečně hrstka odvážných politiků, kterým, navzdory názoru velké skupiny na sociálních sítích, nejde pouze o trafiky, ale skutečně o nás prosté voliče. Jo, bude to ještě spousta práce, než se všechno doladí tak, aby se zohlednila všechna společenská specifika a vypořádali jsme se s mnoha nepřesnostmi a problémy ve schválených zákonech, ale základní kámen je položen, což je v tomto ohledu nejtěžší úkol, či jeho nejtěžší část. Teď se otevírá prostor strejdům a tetám, které všechno ví nejlépe a které hned ví, kde je problém a proč je vláda tak blbá. Skutečnost je ale úplně jiná. Ze zkušenosti vím, že vzájemné vazby mezi zákony a dalšími předpisy jsou strašně složité a není jednoduché to dobře vyladit. To je jeden z důvodů, proč vlastně vládě musím tleskat a teď budu jen očekávat, že úředníci doladí vše k všeobecné spokojenosti, i když nejsem úplně spokojený s mnoha jejich kroky.

Na rozdíl od v úvodu zmiňovaných diskutujících ze sociálních sítí tedy nejenže mám vychování, a tedy nebudu překračovat hranice slušnosti, ale veřejně prohlašuji, že současné vládě dost fandím a doufám, že se jim podaří prosadit mnoho dobrého pro nás řadové voliče. Věřím, že ve finále to pochopí pár dalších voličů a Andrej, nebo jiný populista, nebude mít možnost pokračovat v prosazování jen svých vlastních osobních zájmů, jako nám zde dokazoval dvě volební období hnutí ANO za sebou.

Prosím, snažte se vidět trochu v širších souvislostech a neskočte na lep každému, co vám ucpává ústa koblihou a podobně. Jejich jedinou silnou stránkou je vyvolávat strach a paniku, aby se pak vezli na vlně strachu a nenávisti ve stylu hesla - rozděl a panuj. Pokud nechcete zadlužovat nás a naše děti, pokud chcete opravdu někoho, kdo to myslí vážně s voliči a nechce hrabat jen pro sebe, kdo nás připravuje na dobrou budoucnost, věřte těm, co navzdory popularitě jsou schopni udělat nepopulární krok. Vzpomeňte si na to, až začnete vybírat volební lístek před vhozením do volební urny. Ten, kdo se tváří jako váš přítel a zachránce světa, ve skutečnosti jde jen po vašich penězích ve státní kase. Ten, kdo nenabízí ve skutečnosti nic jiného než bourání a ničení všeho a neumí nic postavit, si nezaslouží váš hlas, ale spíš vaše pohrdání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz