Hlavní obsah

Vliv nevhodného výběru morálních vzorů na celou společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Zamyšlení nad výběrem morálních vzorů na pozadí očekávaných prezidentských voleb. Jak dokáže špatná volba ovlivnit náladu v celé společnosti

Článek

Od dob, kdy se začali lidé spojovat do tlup, nechávali se vést těmi nejlepšími. Mělo to své logické odůvodnění, protože na nich záviselo často přežití celé skupiny, chcete-li tlupy.

Protože šlo vždy o ty nejlepší, stávali se z nich nejen vůdci, ale i vzory pro zbytek skupiny. Ta se od vůdce učila a přejímala vzorec jeho chování. Od zajištění jídla lovem, souzení sporů ve skupině přes vyjednávání s dalšími kmeny až po výchovu dalších vůdců.

Od těch dob se v tomto mnoho nezměnilo. Stále nás vedou lidé vybraní ve volbách, tedy vybraní většinou z malé skupiny „nejlepších“. Stejně jako před tisíci lety záleží na tom, kdo národ vede a jakým je vzorem pro svou skupinu. Aniž si to uvědomujeme, rozhodnutí několika lidí ve vládě, v některých zemích dokonce rozhodnutí jediného člověka, značně mění nejen náladu ve společnosti, ale má přímý vliv na mnoho životů v dané zemi, v sousedních zemích a v některých případech dokonce na celý svět. Nejčastěji je to vidět na případech diktátorů a je jedno, o kterou dobu se jedná. V současné době světem rezonuje samozřejmě rozhodnutí Putina, kdy Rusko pod jeho vedením napadlo sousední zemi, kde se dopouští neodpustitelného chování především na civilním obyvatelstvu. Ale o tom úplně psát nechci.

V podstatě jde pouze o zamyšlení nad tím, jak se změnilo chování sousedů a lidí, se kterými se potkáváme, za dobu, co nás vedou lidé, řekněme ne moc kvalitních morálních hodnot.

Krátce po Sametové revoluci si většina lidí myslela, že se celá společnost po rocích teroru vedeného ve jménu komunismu, posune k demokracii a staneme se lepšími lidmi, tedy lepší společností. Bohužel si mnoho lidí myslelo a myslí, že to za ně někdo udělá a nejsou schopni pro to sami něco udělat. Proč tomu tak je, je samozřejmě na delší rozbor, ale jasné je, že roky ohýbání hřbetů, se prostě projevily na myšlení a chování většiny národa. Krátká radost ze zvolení Václava Havla prezidentem, kdy jsem měli ve vládě konečně vzor, který nám otevíral mnoho doposud přivřených, nebo přímo uzavřených dveří, skončila celkem záhy. Rozdělení Federace na dva samostatné státečky a umožnění vstupu k moci lidem kterým šlo a jde pouze o ně samé, vedlo k tomu, že jsme se opět vrátili o několik kroků zpět. To vše i díky tomu, že jsem se dodnes nedokázali řádně vypořádat se svojí minulostí. Jak jinak si vysvětlit, že mnoha lidem nevadí minulost některých kandidátů, kteří se se svou minulostí sami nedokázali vypořádat. Jasně, chybu může udělat každý, ale ne každý je dost „chlap“ aby si to uměl přiznat a vypořádal se s minulostí třeba tak, že veřejně vysvětlí své kroky a za své přešlapy a chování se omluví. Případně v sobě najde dostatek sebereflexe aby se necpal do „teplých křesel“ , ale svoje přešlapy před veřejností odpracoval s pokorou a v její prospěch. To že je navíc normální nelhat , nekrást a tak dále, beru jako standard. I když ten se značně snížil poté, co na Hradě usednul Miloš Zeman, který se z vtipného a schopného politika, změnil na zapšklého stařešinu, který navzdory svému tvrzení o tom jak chce spojovat lidi, začal konat pravý opak. Jeho škodolibé kroky vedoucí k pomstě jeho rodné polické straně, která ho nepodržela v jeho prvních prezidentských volbách, až po politické hrátky, kdy se pohyboval často na hraně i za hranou zákona a silně překračoval své pravomoci. Navíc se obklopil skupinou lidí, kteří opět zavedli manýry známé z dob komunismu, tedy úplatky, protěžování známých a tunelování státu, pro vlastní prospěch. Vyjadřování hlavy státu, za které by se nestyděl dělník sedící nad ušmudlaným stolem kantýny IV cenové skupiny v nádražní hale, připomíná dobu kdy se k moci dostávali lidé ne kvůli svým kvalitám, ale díky tomu komu a jak hluboko se uměli klanět. Tedy slušně řečeno. Změnu u kormidla vnímala celá společnost a hrubost a chování mezi lidmi se začalo rychle kazit, jako se kazí špatně uskladněná jablka, jedno od druhého.

Tím, že morální laťka se velmi snížila, bylo umožněno dříve nemyslitelné a to, že se prokázaný udavač, mnohokrát usvědčený ze lží, stojící aktuálně před soudem kvůli podezření z dotačního podvodu, může stát nejen premiérem s neskutečným střetem zájmů, ale i kandidátem na prezidenta. Co je ještě nepochopitelnější, dokonce s nemalými šancemi na jeho zvolení. Takové morální dno je opravdu možné jen tehdy, když je nemocná celá společnost. Jsem přesvědčen že je to způsobené právě tím, že došlo ke snížení morálních měřítek, díky zvolení nevhodných vůdců „našeho kmene“. Lidé mají pocit že lhát a podvádět je vlastně normální.

Netoužíte náhodou stejně jako já po změně? Nechcete také dát svým dětem šanci vyrůstat ve společnosti kde vůdcové pracují na tom, aby se lid měl lépe a byl v bezpečí, namísto toho aby se staral pouze o to, kterou firmu nebo zámek ještě koupí? Ve společnosti kde otec své děti ochraňuje a stará se o ně, namísto toho aby je zatahoval do svých podvodů a pak je veřejně zesměšňoval, nebo je „schovával“ na okupovaný Krym? Aby jste se nemuseli stydět když prezident nebo premiér někam přijede, ale naopak byli hrdi na to, že je vás/nás reprezentuje na úrovni? V zemi kde si lidé vzájemně pomáhají a jasně umí říci ne, pokud se někdo stane agresorem, jako je tomu v případě napadení Ukrajiny Ruskem?

Doufám že se prezidentská volba bohužel přetavená v referendum o Babišovi, stane jasným sdělením že už máme IV cenové dost a že chceme opět patřit mezi hrdé národy, které ví co jsou morální hodnoty. Aby se to nepletlo, neznamená to, že se budeme klanět namísto k východu nyní k západu. To znamená pouze to, že ve vedení země budou opravdoví vůdcové, se vším co to představuje. Tedy že pro nás budou nejen morálními vzory, ale umožní mám být opět hrdými občany naší krásné země.

Tak nezapomeňte jít k urnám a jasně říci svůj názor na své kandidáty. Přeji všem pevnou ruku k výběru a zemi vhodného představitele, ať si pod tím představujeme kohokoliv. Hlavně ať už se zvedneme z té IV cenové skupiny o kousek víš, aby nám mohl Šéf darovat nálepku alespoň se dvěmi hvězdičkami, jestli chápete co tím myslím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám