Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Šlápnout na mořského ježka se nevyplácí, hrozí infekce. Nohu namočte do teplé vody a přidejte ocet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Chorvatsko každoročně přitahuje mnoho Čechů, kteří si sem přijíždějí užít dovolenou a pobyt u moře. Aby byla dovolená skutečně příjemná, je důležité vyhnout se nechtěnému setkání s mořským ježkem. Co dělat, pokud nás píchne?

Článek

Tato černá pichlavá koule může způsobit pěknou bolest. Pokud na ni nešťastně šlápnete, dočkáte se nejen problémů s chůzí, ale hrozí vám i riziko infekce nebo zánětu. Ne nadarmo se tak mořskému ježkovi říká pichlavá hrozba, která číhá na každém rohu. Mořští ježci jsou tady s námi již několik desítek let a za svůj život si dokázali vybudovat domov ve všech vodách a oceánech světa. Věděli jste, že existuje přibližně 950 druhů mořských ježků, a proto můžeme zcela jistě tvrdit, že je naleznete na každém mořském dnu?

Nejčastěji se vyskytují blízkosti mořských řas

Jak vlastně mořský ježek vypadá? Jedná se o malou pichlavou kouli, která se vznáší v mořských hlubinách. Naopak jsou zcela jedineční svým vzhledem. Mořští ježci mají na sobě tvrdé schránky poseté bodlinami. Tím tak pro turisty představují nejen fascinující přírodní umělecké dílo, ale i nebezpečného protivníka, se kterým nechce nikdo zápasit. Ostny navíc mohou způsobit mnoho nepříjemných zranění. V ojedinělých případech mohou být i jedovaté.

Foto: pixabay

Mořský ježek může být skutečně nebezpečný.

Mořští ježci se nejčastěji zdržují na skalnatých nebo kamenitých plážích, kde se ve velkém množství nachází řasy, které jsou jejich oblíbenou stravou. Pro cestovatelskou bezpečnost a příjemný zážitek se doporučuje, aby turisté měli na nohách vhodnou obuv do vody. Ačkoliv boty do vody nemusí být vrcholem módní elegance, jsou neocenitelným pomocníkem, který může pomoci předejít nepříjemným zraněním.

Nohu namočte do teplé vody a octa

Pokud na mořského ježka šlápnete, hlavně zůstaňte v klidu. Panika ničemu nepomůže, a je třeba si uvědomit, co máte dělat, a to pěkně krok po kroku. Ostny jsou nejen bolestivé, ale mohou navíc vyvolat infekci nebo otravu. Prvním a velmi důležitým krokem je ponoření postižené končetiny do co možná nejteplejší vody smíchané s octem. Právě to pomůže neutralizovat jed a zmírnit bolest. Následně se snažte postupně a zcela jemně odstranit všechny ostny.

Pokud by se vám to nepovedlo a některé z nich by zůstali i nadále zaseknuté ve vaší kůži, ihned vyhledejte lékařskou pomoc. V případě, že se po bodnutí objeví vážnější symptomy, jako je porucha citlivosti, nízký krevní tlak, svalová slabost nebo dýchací obtíže, je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, aby se předešlo dalším komplikacím.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz