Hlavní obsah
Jídlo a pití

Francouzi jsou nevěrní šampaňskému

Foto: Jean-Pierre Bazard Jpbazard / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Zatím se výrobci šampaňského nevěší, ale důvod k radosti po loňském rekordním roce rozhodně nemají

Francouzi se odvrací od svého oblíbeného perlivého vína a do nákupních košíků spíš vkládají italské prosseco. Co za tím vězí?

Článek

Pokles o 20 % už je celkem znát a po omezení výroby červeného vína v Bordeaux, Zájem o červené víno klesá, Francie platí vinařům za rušení vinic - iDNES.cz, jde o další ránu tradičnímu podnikání v zemi galského kohouta a doslova pošlapání národní hrdosti v momentě, kdy při nákupu Francouzi sáhnou po ne tak ušlechtilém prossecu nebo jiném typu bublinek.

Přitom vyrobit skutečně špičkové šampaňské není nic jednoduchého. Na světě je jen jediný region, který může svůj výrobek oficiálně nazvat honosným názvem „pravé šampaňské“. V departmentu Champagne - Ardenne se pěstuje sedm vybraných odrůd, z jejichž hroznů lze perlivý nápoj vyrábět. Tradice vinařství má v kraji bezmála 2.000 let, první pěstování vinné révy je doloženo z roku 79 n.l. Šampaňské víno – Wikipedie (wikipedia.org)

Foto: Kreatinst / wikimedia commons / C BY-SA 4.0 International

Vinice v kraji Champagne - Ardenne

Původně šlo o „tichá vína“, která tu vyráběli převážně mniši. Jeden z nich má pak na „svědomí“ objev prvního bublinkového nápoje. Mladý benediktýn Dom Pérignon, Dom Perignon History | Champagne 411, byl v šedesátých letech 17. století pověřen správou sklepů kláštera Saint-Pierre d'Hautvillers a jako svůj úkol si kromě služby Bohu vytkl, že vyrobí to nejlepší víno. Celkem se mu dařilo, ale občas některá láhev vlivem kvašení vybuchla. Dom jednou ze zvědavosti ochutnal a měl prohlásit, že prý právě „ochutnal hvězdy“. To odstartovalo jeho experimentování, z něhož později vzešel základ k novému nápoji - perlivému vínu.

Pro zajištění bezpečí byly navrženy nové silnostěnné láhve a jako uzávěr byl zvolen korek - právě tak, jak to známe i dnes.

Foto: unbekannt / wikimedia commons / volné dílo

Přípitek na nový rok by se bez bublinek stěží obešel

Za časů před listopadem 1989 bylo u nás nejoblíbenější „Russkoje igristoje“, později ho vytlačila domácí „Bohémka“ a samozřejmě i mezinárodní značky. Po celém světě se vyrábí každoročně milióny láhví perlivého vína a většina z nich se také vypije. Jen některé jsou předmětem sběratelského zájmu a člověk si říká, že otevřít takovou láhev v ceně statisíců by byl spíš hřích.

Pokud byste ale letos na Silvestra chtěli zapůsobit na přátele a dopřát jim to nejdražší šampaňské, připravte si na láhev 1,5 miliónu dolarů. Tolik v přepočtu zaplatíte z značkové Goût de Diamants, jehož hrdlo zdobí křišťál Swarovski vybroušený do podoby diamantu. The Queen of Champagne: $ 1.500.000 Goût de Diamants (celebremagazine.world)

Ostatní si pak mohou vybrat, zda jim vyhovuje spíš méně sladké Brut či naopak sladší Demi-sec, které obsahuje až 50 g cukru na litr.

Každopádně chce to trochu odvahy, pokud se rozhodnete dostat se k nápoji stylově speciálním nožem tak, že s ním „setnete“ hrdlo láhve. Mistrovskému postupu se říká sabráž a vděčíme za ni údajně napoleonským důstojníkům. Sabráž – Wikipedie (wikipedia.org) Ti to s mečem uměli, ostatní by možná měli chvíli trénovat, než se rozhodnou pochlubit známým. Za úspěšnou sabráž jim ale „hrozí“ potlesk a pochvala od všech přítomných. Tak co, troufnete si?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz