Hlavní obsah
Jídlo a pití

Chcete zhubnout? Místo brambůrků si usušte maso, je to chutnější a levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by wirestock on Freepik

Ilustrační foto

Mezi 100 g brambůrků a 100 g sušeného masa je ohromný rozdíl. Sušené vepřové maso má o 35 % kalorií méně a ještě ke všemu vás doopravdy zasytí. Domácí sušené maso je navíc až 8× levnější, přesně víte, co v něm je, a stačí k tomu jen sušička potravin.

Článek

Sníst jeden 60g pytlík brambůrků u hezkého filmu je pro většinu lidí ohromně snadné. Taky se však tímto způsobem ohromně snadně přibírá. Co kdyby ale existovalo něco, co je chutnější, vyjde na lepší peníze, a jako bonus je dokonce zdravější? Řeč je o sušeném mase. Na kupované však zapomeňte, to je až 8× dražší, a ještě ke všemu plné konzervantů. Jako přídavek přikládá autor na konec článku svůj vlastní oblíbený recept.

Trocha matematiky

Z vepřového a hovězího masa zbyde po usušení zhruba 35 % jejich váhy. U kuřecího a krůtího asi 40 %. Pokud chceme mít sušené maso co nejlevnější, můžeme zvolit vepřové maso. Vepřová pečeně ve slevě stojí v srpnu 2023 většinou 100 Kč za 1 kg. Z 1 kg vepřové pečeně tak můžeme mít zhruba 350 g sušeného masa. 1 g našeho domácího sušeného vepřového nás tak vyjde na 0,3 Kč. To je 7,5 koruny za 25 g (pokud nepočítáme koření a energie, avšak to je zanedbatelná částka). Kupované sušené vepřové maso stojí zhruba 65 Kč za 25 g. To je 8,6× dražší. Abychom nezapomněli na brambůrky, 25 g stojí zhruba 11 Kč + nadbytečné (a zbytečné) kalorie.

Autor tohoto článku bohužel netuší, jak vypočítat, o kolik procent vás sušené maso zasytí více než brambůrky, ale z osobní zkušenosti a zkušenosti jeho přátel může zaručit, že po 60 gramech sušeného masa už se vám nebude chtít ani večeřet. Ideální porce na filmový večer je tak asi 15 až 30 g.

Stačí vlastnit sušičku potravin a trochu trpělivosti

Sušička potravin není nijak drahá záležitost. Ne každého však napadne, že kromě bylinek, zeleniny, hub a ovoce dokáže usušit i maso. Běžné sušičky s cenou zhruba 1200 Kč zvládnou sušit až na teplotu 70 °C, což je na sušení masa ideální.

Základem je správné maso

Chceme-li, aby nám sušené maso vydrželo alespoň týden, potřebujeme takový kus masa, který má co nejméně tuku. Z vepřového se proto hodí pečeně, z hovězího zadní kýta a z kuřecího nebo krůtího prsa. Tuk totiž jinak žlukne a své jerky můžete vyhodit.

Výběr koření a příprava masa

Maso můžete okořenit jakkoliv, nebo na něj nedávat vůbec nic. Myslete však vždy na to, že sušením se chutě koncentrují. Raději proto okořeňte střídměji. Nakládat by se mělo alespoň 12 hodin, nejlépe 24 hodin. Maso krájíme vždy proti vláknům, jinak se z našeho jerky stane nepoživatelná žvýkačka. Plátky děláme maximálně 5 milimetrů vysoké. K tomu nám dopomůže dobře naostřený nůž a umístění již očištěného masa na půl hodinu až hodinu do mrazáku.

Doba a způsob sušení

Pokud chcete, aby vám sušené maso vydrželo alespoň týden, sušte jej při 60 až 70 °C po dobu 6 až 9 hodin. Myslete přitom na to, že doba sušení se odvíjí od druhu masa, tloušťky plátků a také od toho, jak je vaše sušička výkonná. Téměř u všech sušiček je třeba alespoň jednou za dobu sušení změnit pořadí plat (vrchní dospodu) a alespoň jednou za tři hodiny zkontrolovat stav jednotlivých plátků (případně již hotové menší kousky odebrat). Naštěstí i levné sušičky už dnes mají časovač. Maso tak můžete dát sušit ráno a pokračovat, až přijdete z práce. Hotové sušené maso poznáte podle toho, že se při ohnutí láme. Nesmí se pouze prohýbat nebo naopak drobit.

Trvanlivější sušené maso vyžaduje pouze důkladnější usušení a případné odstranění vytvořených kapek tuku papírovou utěrkou. Takové maso se musí při lámání drobit.

Skladování

Sušené maso lze skladovat v zavařovacích sklenicích, nebo uzavíratelném pytlíku. Do lednice ho dávat nemusíte, ale určitě to ničemu neuškodí.

Bonus: Recept na vepřové sušené maso

Ingredience:

  • 1 kg očištěné vepřové pečeně

Na marinádu:

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 1 lžička granulované cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/3 hrnku vody

Postup:

Očištěné maso nechte půl hodiny až hodinu ztuhnout v mrazáku. Mezitím do mísy vložte všechny ingredience na marinádu a důkladně promíchejte. Maso krájejte proti vláknům na zhruba tří až čtyřmilimetrové plátky a jeden po druhém ho vkládejte do marinády tak, aby byl každý plátek namočený z obou stran. Nepovedené kousky nevadí, příliš vysoké naklepejte paličkou a příliš tenké nebo malé budou patřit na nejsvrchnější plato sušičky. Naložené maso nechte odpočívat alespoň 12 hodin.

Poté z masa nechte přes cedník okapat přebytečnou marinádu. Připravte sušičku a položte na ní první plato. Začněte nejtlustšími a největšími kousky masa, na nejsvrchnější plata vložte tenké a malé kousky. Zapněte sušičku na 70 °C, nastavte časovač na 3 hodiny a nechte sušit. Potom všechny plátky otočte (stačí jednou, aby se na plata úplně nepřilepily) a plata přeházejte (nejsvrchnější dospod, nejspodnější navrch). Nastavte sušičku na 65 °C a nechte sušit další 3 hodiny. Po skončení časovače plátky zkontrolujte (zkuste zlomit) a hotové již odkládejte mimo. Dospodu dejte to plato, které se vám zdá nejméně hotové, a podle uvážení sušte další 1 až 3 hodiny, dokud nejsou hotové všechny plátky. Pokud ke konci najdete malé množství plátků, které nejsou usušeny zcela dokonale, nezoufejte. Stačí je sníst jako první.

Zdroje:

https://www.health.com/nutrition/is-beef-jerky-healthy

https://www.kaloricketabulky.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz