Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co mají společného tichá vína a menstruační pomůcky? Obojí má absurdní daně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freeepik

Spotřební daň na tichá vína je 0 %. DPH na menstruační pomůcky má zase nejvyšší sazbu, která činí 21 %, což je stejně jako na tvrdý alkohol. Je nepochopitelné, proč to není naopak - vyšší daně na vína, malé daně na menstruační pomůcky.

Článek

„Pouze ženy mají menstruaci.“ Toto tvrzení se sice zdá jako něco, co je každému jasné a není nad tím třeba přemýšlet, jenže pravda je taková, že si s sebou nese hned několik druhotných významů. Třeba že pouze žen se týká menstruační chudoba, nebo že pouze ženy mají pádný důvod, proč se snažit menstruační chudobu vymýtit. A možná právě proto jsme zemí, která na daních raději upřednostní tichá vína, zatímco vložky jsou na stejné úrovni DPH jako tvrdý alkohol - od roku 2021 je totiž v naší vládě 24 mužů a jen 3 ženy. Za vlády Andreje Babiše jich bylo alespoň 6. Bohužel i 6 žen je zřejmě příliš málo na to, aby zbylé muže, kteří se o menstruační chudobu budou jen těžko zajímat více než o tichá vína, přesvědčily.

Menstruační chudoba

Menstruační chudoba není žádný pseudoproblém dnešní, podle některých přecitlivělé, doby. Peníze na hygienické pomůcky chybí nejen ženám bez domova, ale třeba i studentkám a matkám samoživitelkám. Zkusme si menstruační chudobu představit na konkrétním případě: Matka samoživitelka, která má dvě dospívající dcery. Každá žena použije během jednoho měsíce zhruba 30 kusů hygienických pomůcek. Balíček 20 vložek alespoň průměrné kvality stojí zhruba 100 Kč. To znamená, že každá z žen utratí za měsíc orientačně 150 Kč za vložky. Matka samoživitelka tak musí pro sebe a své dvě dcery měsíčně odložit 450 Kč na tuto zcela zásadní nutnost, která je úplně stejně důležitá jako jídlo. Na daních pak z této částky zaplatí 94,5 Kč. Kdyby naše země poslechla Evropský parlament, který doporučoval daně snížit nebo zrušit, mohla tato matka samoživitelka ušetřit za rok i 1 134 Kč. Někomu se to sice nezdá mnoho, ale při dnešních cenách potravin by i tato část mohla některým lidem usnadnit život.

Není to vše ale jen o daních. Snížení nebo zrušení daní na menstruační pomůcky je pouze tím nejmenším, co by naše země mohla pro ženy udělat. Například ve Skotsku jsou totiž menstruační pomůcky zdarma pro všechny, kteří je potřebují. Podobně na Novém Zélandu školy zdarma nabízejí vložky a tampony svým studentkám.

Proč u nás mají menstruační potřeby DPH 21 %?

Česká republika je jednou ze zemí, která má nejvyšší daň na menstruační pomůcky. Pokusy o alespoň snížení daně proběhly v roce 2023 a 2020, ale oba skončily neúspěšně. Bohužel politici neumí vysvětlit, proč ke změně nedošlo. Odpovědi se tak zřejmě nedočkáme. Lze však předpokládat, že alespoň částečně je na vině tabuizace menstruace, která vyvolává mužskou nevoli (právě proto autor tohoto článku na začátku uváděl poměr mužů a žen v naší vládě). Hlasitě se u nás do boje proti menstruační chudobě pouští alespoň strana Pirátů.

Závěrem

Přesná data, kolik žen u nás trpí menstruační chudobou, sice nemáme, ale to neznamená, že se to neděje a není to velký problém. Je třeba si uvědomit, že ženy bez menstruačních pomůcek být nemohou. Menstruace není jejich volba a náhrady vložek a tampónů z novin, hadrů, nebo třeba toaletního papíru, jsou zcela nevhodné, či dokonce mohou připravit půdu pro různá onemocnění.

Aby autor tohoto článku podpořil svou myšlenku, uvede výčet několika zboží a služeb, které mají menší DPH než menstruační pomůcky:

  • Pornočasopisy
  • Vstupenky do kina
  • Vstupenky na fotbalový zápas
  • Knihy (i ty špatné, pozn. autora)
  • Bulvární časopisy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz