Hlavní obsah
Zdraví

Jak se beztrestně vydělává na erotických pomůckách a hazarduje s vaším zdravím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Freepik

Je libo neplodnost nebo hendikepované děťátko? Sexshopy, zvlášť ty české, se vůbec nestydí prodávat erotické pomůcky, které nejsou bezpečné pro sliznice lidského těla. Jsou dokonce toxické a způsobují neplodnost a vývojové problémy.

Článek

Některé sexshopy mají dost slušnosti, aby alespoň u některých toxických erotických pomůcek napsaly upozornění, že výrobek je nutné používat společně s kondomem. Bohužel však slušných sexshopů příliš není a nejhorší na tom je, že ty největší se o tom raději vůbec nezmiňují. Autor tohoto článku bohužel nemůže ukazovat prstem, ale je to většina těch, která se v Google vyhledávači ukáže hned nahoře, přímo mezi sponzorovanými.

Jak se to má s pomůckami a užíváním kondomů?

Naprostou většinu lidí ani nenapadne, že upozornění o kondomu u hraček pro dospělé je kvůli tomu, že by jejich materiál vůbec neměl přijít do styku se sliznicemi (tedy otvory a údy onoho druhu). Upozornění spíše většinou dává dojem, že jde jen o hygienu (což platí také, ale o tom níže). A dává to smysl. Žádný sexshop přece nebude přiznávat, že prodává malou zábavu za velkou cenu - za hrozbu neplodnosti, rakoviny nebo postiženého potomka. A i když se malé procento uživatelů rozhodne upozornění poslechnout, nakonec je čeká nemilé překvapení. Některé kondomy jsou totiž lubrikovány látkami, které by s materiály levných hraček neměly přijít do styku, a tak způsobí, že se produkt brzy začne lepit, dokonce roztékat.

Foto: Image by Freepik

Toxické látky, materiály a jejich úskalí

Ftaláty

Ftaláty jsou největším strašákem a nakupující by se měli vyhnout všem pomůckám, které nejsou označeny jako „bez ftalátů“ nebo „non-phthalate“. Vyrábění dětských hraček s použitím některých ftalátů je v EU zakázáno, ale, jak uvádí jjrenova.cz, je těžké prokázat, které ftaláty byly použity a navíc výroba hraček pro dospělé nepodléhá tak důkladné kontrole jako v případě hraček pro děti. Ftaláty jsou spojeny s astmatem, ADHD, rakovinou prsu, cukrovkou 2. typu, obezitou, nízkým IQ, autismem a neplodností. Označení „bez ftalátů“ však ani tak není záruka bezpečnosti, za jedno může prodejce lhát, za druhé to není jediná nebezpečná látka, která se v hračkách pro dospělé běžně vyskytuje.

Jiné toxické látky

Další toxické látky, kterým by se měli nakupující vyhnout velkým obloukem, jsou timethyn chloride, phenol, toluene, cadmium a carbon disulphide.

PVC

Aby bylo PVC měkké, je třeba při jeho výrobě použít ftaláty.

Jelly/TPE

Jelly, nebo také TPE, se většinou přímo uvádí jako bez ftalátů. Tento materiál však obsahuje i jiné látky, které výrobci nejsou povinni uvádět. Největším úskalím tohoto materiálu je však jeho poréznost a snadné poškození. V porézním povrchu a prasklinkách takových pomůcek se usazují bakterie všeho druhu a bohužel neexistuje žádný případek, který by póry stoprocentně dezinfikoval. Hrozí tak kvasinkové infekce, plísně atp.

TPR

TPR patří stejně jako TPE mezi termoplasty a nechvalně se pyšní stejnými vlastnostmi.

Rubber (guma) a latex

Latex může způsobovat alergické reakce. Stejně jako u jelly je jeho povrch porézní a nelze ho stoprocentně umýt.

Vinyl

Stejně jako u PVC se při výrobě pro jeho změkčení používají ftaláty a i když je hračka uvedena jako bez (toxických) ftalátů, jak bylo zmíněno dříve, není lehké prokázat, jestli v nich přeci jen nějaký toxický druh ftalátu není.

Foto: Image by Freepik

Body-safe (bezpečné) materiály

Nerez

Nerezové hračky jsou neporézní, snadno přijímají teplotu lidského těla a je snadné je dezinfikovat horkou vodou nebo čisticími prostředky. Jejich nevýhodou je samozřejmě tvrdost.

Sklo

Borosilikátové sklo je neporézní, netoxické a nepodléhá vysokým teplotám. Je proto snadné omýt ho horkou vodou. Stejně jako u nerezu je to však tvrdý materiál.

Lucite nebo také akrylát

Jedná se o velmi tvrdý materiál, který je však netoxický a snadno omyvatelný horkou vodou.

Další bezpečné materiály

Dalšími „safe“ materiály jsou stříbro, zlato, ABS plast a chlorine-free vinyl.

Stoprocentní silikon

Stoprocentní silikon, nejlépe pokud je uveden jako platinový či platinum-cured silicone, je ten nejlepší materiál pro výrobu erotických pomůcek. Vyrábí se v různých tvrdostech, od tvrdého až po úplně měkké, tvrdost lze kombinovat (tvrdý uvnitř, měkký navenek), je neporézní, nezpůsobuje alergické reakce, lze ho omývat horkou vodou, dobře přijímá tělesnou teplotu, má skvělou životnost, nevadí mu žádný druh lubrikačního gelu (u opravdu kvalitního silikonu nevadí ani silikonový), je příjemný na dotek a zcela netoxický.

Foto: Image by Freepik

Jak rozeznat kvalitní materiál

Burn test

Od ostatních materiálů lze silikon rozeznat například za pomoci tzv. burn testu. Z místa, kde to nevadí, ustřihneme miniaturní kousek materiálu a zapálíme ho zapalovačem. Silikon sám od sebe nehoří a rozpadne se na popel připomínající písek. Materiály jako PVC, TPE, TPR atd. naopak chytnou plamen, budou zapáchat a roztékat se.

Cena

Cena je také důležitým ukazatelem, i když je pravda, že velké české sexshopy se nestydí napálit cenu i hračkám z těch nejlevnějších materiálů. Samozřejmě záleží na velikosti produktu, ale průměrně velké hračky pro dospělé z kvalitního silikonu většinou nejdou pod 1 000 Kč. Některé opravdu monstrózní pak stojí klidně 5 až 15 tisíc korun.

Kdežto TPE, TPR, PVC a ostatní zmiňované nevhodné materiály se běžně pohybují kolem 300 Kč, tedy alespoň v sexshopech, které mají úměrné ceny. Některé obchody jsou totiž schopny výrobek, který by se jinde koupil za 250 Kč, dát klidně i za 1 500 Kč a podobně. A to nehledě na výrobní cenu, která může být třeba 30 Kč.

Závěr

Pokud chcete tvrdý materiál, sáhněte po nerezu nebo skle. Pokud chcete měkkou a poddajnou hračku, volte jedině kvalitní silikon. Pokud ovšem nechcete něco levného a pak utratit majlant za kondomy, nebo nedej bože hazardovat se svým zdravím a kondomy neužívat vůbec.

Nenechte se sexshopy obelhávat a okrádat, necpěte si do těla toxiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz