Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ruby Franke: Kvůli milionovým výdělkům na YouTube mučila své děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: prostooleh / Freepik

Ilustrační foto

Ruby Franke, která je dnes odsouzena až na 60 let vězení za zanedbávání vlastních dětí, zhruba 8 let točila videa o své osmičlenné rodině. Zprvu byla její videa nevinná, ale časem se z toho stalo pro všechny její děti peklo.

Článek

Ruby Franke, 42letá matka šesti dětí z Utahu v USA, čelila obvinění z šesti případů týrání svých vlastních dětí. Paradoxně se k mnoha případům přiznala sama ve videích na svém YouTubovém kanále „8 PASSENGERS“, který založila na začátku roku 2015. Zpočátku neškodná rodinná videa postupně nabrala mnohem temnější směr. Franke totiž zjistila, že čím kontroverznější a drsnější obsah zveřejní, tím více lidí se na něj bude dívat – a tím více vydělá. Kanál se stal obrovským hitem, vydělával jí miliony dolarů, které Ruby investovala například do nového domu nebo aut. Zisky však s manželem využívala pouze pro sebe, zatímco její děti, které byly hlavními hvězdami kanálu, údajně nedostaly ani cent.

Jak se na sociálních sítích vydělává na dětech

Rodinné kanály na YouTube nejsou ničím výjimečným. Původně měly dokumentovat důležité rodinné momenty a sdílet je online s přáteli a rodinou. Dnes se však z těchto kanálů stal velký byznys, kdy rodiče často prodávají soukromí svých vlastních dětí. Podle známého českého youtubera Tadease až 99 % dětí, které jsou takto vykořisťovány, z výdělků nevidí vůbec nic. Mnozí si možná myslí, že na tom není nic špatného, ale je třeba si uvědomit, že tyto děti přicházejí o soukromí. Na internet se dostávají informace o jejich známkách, trapasech, nehodách – věci, které může kdokoli vidět, komentovat a soudit, včetně jejich spolužáků, a které by se na internet dostávat neměly. To často vede k tomu, že děti nemají žádné kamarády a stávají se terčem posměchu ve škole.

Žádné soukromí, žádní přátelé

Ruby Franke přidávala videa se svou rodinou pět dní v týdnu. Kamera byla téměř stále zapnutá, dokumentovala každý detail z jejich života. Čím bizarnější obsah, tím lépe. Například natočila svou dceru, jak si poprvé holí nohy, přičemž ji nutila ukázat své podpaží, které mělo být údajně „ještě více zarostlé“. Na videu je jasně vidět, že dcera natáčení odmítá, ale nemá na výběr. Franke ve svých videích postupně opustila běžné vlogování a začala se soustředit na dokumentaci své přísné výchovy.

Psychické týrání

Ruby si na kanále vytvořila image přísné a neústupné matky. Ve videích otevřeně přiznávala, že dětem bere věci za trest minimálně na šest měsíců a dříve jim je nevrátí ani pokud se polepší. Její tresty byly neúměrné a často ani nevysvětlila, za co přesně děti trestá. Na počátku šlo třeba o zabavení telefonu, ale s časem se tresty stávaly čím dál více kontroverzní. Ruby děti neustále zastrašovala, že jim vezme věci, a ve videích jim chladně oznamovala, že možná své věci už nikdy neuvidí.

Významným momentem, který přinesl kanálu obrovskou sledovanost, bylo video, kde Ruby po telefonátu s učitelkou odmítla přinést své šestileté dceři do školy zapomenutý oběd. Omlouvala to tím, že dívka má povinnost si oběd ráno sama zabalit. Dokonce vyjádřila přání, aby jí nikdo jiný nedal najíst, aby se „poučila“.

Toto byl jen začátek. Ruby dětem nejenže hrozila neustálým zabavováním věcí (a odpírala jim i jídlo), ale i aplikovala nepochopitelé tresty, například když svou tříletou dceru odmítla odvézt do školky, protože zaspala – budíček byl údajně její vlastní zodpovědnost. Nejstaršímu synovi zabavila pokoj na sedm měsíců, během kterých musel spát v dětské herně na kuličkovém pytli. Později ještě ke všemu vyšlo na povrch, že když mu tento trest dávala, vrátil se zrovna z obávaného kempu pro problémové dospívající (tedy i narkomany atp.) s názvem Anasazi, kam ho poslala na několik týdnů, aniž by uspokojivě vysvětlila proč.

Fyzické týrání

Ruby Franke své děti nejen psychicky týrala, ale nutila je k natáčení i proti jejich vůli. Přiznala se, že jim prolézá telefony a kontroluje každý jejich krok. Několik jejích starších dětí i příbuzných na ni několikrát zavolalo policii, která však situaci neprošetřila. Po jejím zatčení v roce 2023 vyšly najevo další hrůzné detaily – byla obviněna ze zneužívání a poškozování svých dětí. Zatím nejsou všechny podrobnosti veřejně známé, ale v Utahu se mezi zneužívání počítají například úrazy hlavy, zlomeniny, škrcení, hladovění atp.

Jedno z jejích dětí, pravděpodobně dvanáctiletý syn, jednoho dne vyskočilo z okna, běželo po ulici a zoufale hledalo jídlo a vodu. Sousedi si ho všimli a poskytli mu pomoc. Dítě mělo na rukou a nohou izolepu a viditelná zranění. Následně bylo v domě Ruby Franke nalezeno další zraněné dítě. Mimo jiné po rozvodu nechávala děti samotné doma, bez jídla a bez dohledu, kdy nechodily do školy a potulovaly se po sousedství. Jednoho ze synů také nutila několik týdnů pracovat na pozemku domu bez ochrany proti slunci, což skončilo vážnými popáleninami. Ruby Franke dokonce tvrdila, že její děti jsou posedlé ďáblem (byla silně věřící).

Závěrem

Momentálně je Ruby Franke odsouzena až na 60 let ve vězení. Tato žena přitom pořádala internetové kurzy rodičovství za ohromné peníze a neprvoplánově vytvořila svůj vlastní kult, ve kterém se matky její přísnou výchovou inspirovaly.

Případ Ruby Franke upozorňuje na temnou stránku rodinných kanálů na sociálních sítích, kde se popularita a zisk staví nad blaho dětí. Odráží, jak daleko mohou někteří rodiče zajít ve jménu zábavy a sledovanosti, aniž by si uvědomovali nebo brali na vědomí dlouhodobé následky na psychiku a bezpečí svých dětí. Tento případ také vyvolává širší debatu o potřebě regulace obsahu na sociálních médiích a ochraně práv nezletilých, kteří jsou často využíváni bez ohledu na jejich vlastní zájmy či souhlas.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz