Hlavní obsah
Lidé a společnost

Měla by se kadeřnice nejdříve zeptat, jestli se nás může dotknout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Na cizího člověka byste taky jen tak bez dovolení nesáhli. To jsou argumenty lidí, kteří podporují rozšiřující se trend, kdy se kadeřnice nejdříve ptá na svolení k tomu, aby se mohla klienta dotýkat.

Článek

Poslední dobou na mě na sociálních sítích vyskakují videa, kde se kadeřnice ptá zákaznice nebo zákazníka, jestli se jich může v rámci své práce dotýkat. Pro mě jako pro člověka, který žije v ČR a je zvyklý na klasické české zvyklosti, to je samozřejmě věc neznámá a zdánlivě nepochopitelná.

„Woke Hairdresser“

Internetoví uživatelé této kadeřnici hanlivě přezdívají Woke Hairdresser (příliš korektní kadeřnice). Jako woke se obvykle nazývá cokoliv, co je politicky korektní, v hanlivém významu pak přehnaně až zbytečně korektní. Zdrojem těchto videí je JPalm Hairdressing, kadeřnice z Omahy, která svá videa postuje na TikToku. Svými videi s, podle některých, přehnanou korektností si získala nemalou popularitu.

JPalm však nevypadá, že by to dělala jen pro slávu, ale že to myslí doopravdy vážně. Podle rozhovoru, který na svém účtě sdílela, se nejdříve začala takto ptát dětských klientů a později si uvědomila, že by to tak bylo dobré dělat úplně pro všechny. Nevidí na tom nic špatného. Argumentuje třeba i tím, že se tímto mladé lidi snaží učit tzv. tělesné autonomii (přesvědčení, že každý člověk má právo kontrolovat, co se děje s jeho tělem).

Když mi odpoví, že ne, je to naprosto v pořádku. Ne znamená ne.
JPalm Hairdresser, rozhovor na TikToku

Měla by se kadeřnice takto ptát?

Mně osobně to samozřejmě přijde jako nesmysl. Někteří argumentují, že na cizího člověka na ulici bychom taky bez dovolení nesáhli. Jenže pokud někdo přijde do kadeřnictví, měl by myslím si automaticky očekávat, že se ho bude kadeřnice nebo kadeřník dotýkat v oblasti vlasů a hlavy. Přijde mi to podobné tomu, jako kdybych šel k lékaři třeba s bolestí krku a zakázal mu, aby se mi do krku díval, protože nechci, aby na mě sahal. Akorát se tím plýtvá čas nás obou.

JPalm sice tvrdí, že jí nevadí, když někdo přijde pouze na konzultaci a nechce, aby na ně někdo sahal, ale přijde mi logické, že i když třeba právě u lékaře se kde co dá poznat jen při pohledu, skutečné praktické vyšetření, které zahrnuje i dotýkání, nakonec napomáhá mnohem lepším výsledkům analýzy. Kadeřnice tak může dotekem lépe zjistit hustotu vlasů, jak jsou jemné atp. a podle toho dělat lepší závěry.

Skepticismu některých uživatelů, kteří jednání JPalm nepodporují, tak z velké části rozumím. Tato korektnost mi přijde přehnaná. Na druhou stranu JPalm si ale může ve svém podniku dělat, co chce. Problém je v tom, že sociální sítě ovlivňují sledující a mohlo by se stát, že někdo začne takovouto praktiku považovat za normální a žádoucí. Možná se nestane nic a za nějaký čas se na JPalm a její otázku „můžu se vás dotknout?“ zapomene, ale už nepochybně zasazuje semínko pro to, aby se ostatní kadeřníci nebo kadeřnice začali bát, jestli by se neměli ptát taky.

A nebyl bych první ani poslední člověk, který má z přehnané korektnosti trochu strach. Nikomu to sice neubližuje, ba naopak se takové činy dovolávají svobody lidí, ale nesmíme zapomínat, že na citátu „svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého“ může být něco pravdy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz