Hlavní obsah
Psychologie

Parasociální interakce: Celebrity jako naši imaginární přátelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: marymarkevich/Freepik

Ilustrační foto

Zastali jste se někdy své oblíbené celebrity, když jste se dozvěděli, že pravděpodobně udělala něco zavrženíhodného? Byli jste si naprosto jistí, že by nikdy nic takového neudělala? Možná jste obětí parasociální interakce.

Článek

Asi každý máme svou oblíbenou celebritu. Ať už se jedná o zpěváka, baviče, herce nebo jiný typ slavné osoby. Nejsilnější parasociální interakce (PSI) však míváme především s herci. Nejposlednějším bouřlivým důkazem parasociálních vztahů byl soud mezi Johnny Deppem a jeho ex Amber Heard. Miliony lidí byly přesvědčené, že byl Johnny Depp nevinný. A to i přestože ho nikdy v životě nepotkali, nikdy s ním nemluvili, nikdy nebyli u toho, co se mezi ním a Heard dělo.

Proč právě herci?

Podle Davida Gilese rozlišujeme tři typy mediálních postav: Postavy prvního řádu (skuteční lidé), postavy druhého řádu (fiktivní postavy s reálnou tváří, tedy herci) a postavy třetího řádu (zcela fiktivní postavy, například v knize). Herci tak mají hned dvojí způsob, jakým si nás získat - zbožňujeme postavu, kterou hrají v našem oblíbeném filmu, a díky tomu zbožňujeme daného herce a potěší nás každá bulvární zpráva, která jej velebí.

Mnohdy je navíc velmi těžké rozlišit, do jaké míry na plátně vidíme postavu, kterou herec ztvárňuje, a do jaké míry do postavy herec vkládá svou vlastní osobnost. Snadno pak člověk nabyde dojmu, že Johnny Depp musí být ten vychytralý, trochu prohnilý a přesto hodný člověk jako Jack Sparrow. A co teprve takový Keanu Reeves, který hraje nejen zbožňované postavy, ale také se může pyšnit mnohou mediální masáží o tom, jak je úctyhodný a šlechetný, třeba jen tím, že chodí do obyčejné kavárny jako všichni obyčejní lidé nebo jezdí metrem. Opravdu to z něj dělá svatého?

Jednou jsem četla, že nějakého herce z Ordinace lidé zastavovali na ulici a ptali se ho na různé lékařské rady, jako by byl sám lékařem. Přesto to byl jenom herec a co si budeme, scénář taky není vždycky podle pravdy.
kamarádka autora článku

Proč je to špatně?

Musíme si uvědomit, že za slavnými herci většinou stojí celý zástup „mediálních masérů“. Starají se o to, aby byla hercovi utvářena dokonalá veřejná tvář, ale i o to, aby se na veřejnost nedostaly žádné skandály, které by mohly pošpinit dobré jméno celebrity. Celebritu se škraloupem u fanoušků totiž nikdo zaměstnávat nechce. Vzpomeňme třeba na Willa Smithe a jeho slavnou facku. Mnozí fanoušci se ho jistě zastali, ale tenhle přešlap už od svého jména nikdy neodpáře. A tak se domníváme, že jsou naši oblíbenci jedině skvělí, protože nám to říkají média, aniž bychom tušili, že v reálném životě jsou třeba nesnesitelní, fanoušků si neváží a kdyby nás potkali, nemysleli by si o nás nic dobrého.

Nikdy nepotkávej své hrdiny

Nejočividnějším případem škodlivosti parasociálních interakcí je nekonečný zástup příběhů, kdy byli fanoušci zklamáni při osobním setkání s oblíbenou celebritou. Nebyla na ně příjemná, za autogram si poručila nehorázné peníze, nebo se odmítla podepsat úplně, či dokonce fanouškům nadávala. Občas se takový příběh dostane i na veřejnost, ale většinou opět zafunguje PSI a špatná zpráva je rozmetána věrnými fanoušky.

V jednom případě Justin Bieber odmítl fanouška obejmout a ve druhém na fanoušky na ulici dokonce pokřikoval, že jsou k ničemu.
Z článku 8 Stories Of Fans Who Regret Meeting Their Celeb Hero (And 7 Who Were Great)

Co si myslíš o téhle celebritě?

Jistě, je naprosto validní říct: „Své role zvládá skvěle, je to skvělý herec.“ Říct však, že ho máme rádi, že je to dobrý člověk, už tak jednostranné není. Nikdy nemůžeme vědět, co se v životech celebrit děje. Jak se chovají doma, když není nablízku žádný fotoaparát nebo kamera. A jen omezeně lze věřit tomu, co o nich kdo píše. Všechno je totiž pečlivě plánované, a pokud zrovna není, hodně rychle vyjde najevo, že daného novináře nebo noviny celebrita žaluje za očerňování jména. Autor tohoto článku však nechce tvrdit, že by bylo všechno lživé, anebo se vždy všechno zatajuje. Avšak média často přehání a vědomě, za cílem získání vysokého počtu čtenářů, události skandalizují, nebo naopak z celebrit dělají naprosté svatoušky. Naposledy se o přikrášlení své veřejné osobnosti pokusila například Angelina Jolie, když letěla na válkou zachvácenou Ukrajinu a nechala se fotit na každém kroku, hlavně aby byla vidět. Bohužel se zdá, že už to bylo natolik přehnané, že tomuto jejímu počinu nikdo upřímně nevěřil.

Mnohé celebrity to však měly naopak - nechtěly být zviditelněny. Třeba když si Orlando Bloom užíval vodní sporty s Katy Perry a jeho obnažené fotografie ihned obletěly svět. Co je špatné na tom, že si Bloom v rámci své osobní dovolené vyjel nahý na paddleboardu? Nejen, že paparazzi je hyenismus, nám do toho dokonce vůbec nic není a je s podivem, že má vůbec někdo právo dát tak choulostivou fotografii na internet.

Zdroje:

https://www.therichest.com/world-entertainment/8-stories-of-fans-who-regret-meeting-their-celeb-hero-and-7-who-were-great/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz