Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slavné české osobnosti v deepfake reklamách: Je třeba se mít na velkém pozoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Schopnosti umělé inteligence jsou čím dál tím dokonalejší. Bohužel toho začaly využívat podvodné firmy, které se snaží z lidí především nabídkami na investici vytahat peníze. Peníze už vám však nikdo nevrátí.

Článek

Umělá inteligence se stala téměř přeborníkem v odcizení identity. Je schopna vytvořit na první pohled dokonalé video, kde k vám může promlouvat kdokoliv. Není náhoda, že si podvodníci vybírají do svých reklam známé osobnosti, například politika Andreje Babiše. Video nejen že obsahuje jeho podobu, ale emuluje i jeho hlas.

Co je to deepfake? Jedná se o digitálně manipulovaná videa, která využívají záměny obličeje a dnes už i hlasu za jakýkoliv jiný. V následujícím textu ukážu nejznámější deepfakovou reklamu a pokusím se na ní demonstrovat, jak deepfake poznat.

Falešný Babiš a Veselý nabízí investiční program

V podvodné reklamě byly použity záběry z internetového pořadu Xaver Live, konkrétně ze záznamu, který byl zveřejněn na YouTube kanálu pořadu dne 27. 8. 2023. Andrej Babiš zde skutečně vystupuje jako host u Lubomíra „Xavera“ Veselého a společně diskutují o politice, svých zážitcích a podobných tématech. Kromě toho reagují i na otázky diváků, čehož podvodná reklama využívá. Ta se snaží vytvořit dojem, že jakási divačka položila otázku týkající se nejmenované investiční platformy. V reklamě poté falešný Babiš a Veselý hovoří o této platformě jako o zaručeném způsobu, jak snadno zbohatnout bez námahy. Ve skutečném záznamu však ani jeden z nich nepromlouvá o ničem podobném a na žádnou takovou otázku nereagují.

Jak poznat, že je video deepfake?

Není to úplně snadné. Často jsou videa nižší kvality, aby se zakryly různé nedokonalosti. I přesto však lze pozorovat, že se postavy pohybují lehce nepřirozeně, zejména v obličeji, což je nejviditelnější na ústech. Objevují se drobné deformity jak postav, tak jejich okolí. Vnímatelné jsou i záseky připomínající prostřihy, avšak s tím, že zaseknutí probíhá pouze na jedné straně obrazu. Když mluví falešný Babiš, pohybují se mu ústa i tvář, ale tento pohyb deformuje i límec jeho košile. Obličeje sice mrkají, ale jinak se zdají být strnulé. Intonace hlasu je sice poměrně uvěřitelná, ale při pozorném poslechu se nám na něm může „něco nezdát“.

Klíčové však je přemýšlet, jestli to, co se v reklamě říká, odpovídá tomu, co byste od těchto osobností očekávali. Navíc podvodníci využívají poměrně stálý repertoár toho, na co se snaží občany nalákat - téměř vždy slibují vysoký výdělek bez práce, často ve spojitosti s investiční platformou. Bohužel cílem těchto podvodných investičních platforem většinou bývá jen prosté vytahání peněz z klientů bez toho, aniž by se skutečně snažily generovat zisk.

Závěrem

Aby se člověk vyhnul podvodům, je nejlepší udržovat si pravidelný přehled o aktuálních rizicích. Skvělé informace poskytuje třeba web kybertest.cz, jehož partnerem je mj. i Policie ČR. Před každým obchodem, ať už se jedná jen o online nákup sandálů, je důležité prověřit společnost, se kterou máte v úmyslu obchodovat. Na internetu si najděte recenze a informace o vlastnictví firmy. U podvodných webů, včetně falešných e-shopů, je často obtížné zjistit, kdo stránku vlastní. Buďte obezřetní při prohlížení online reklam, například na Facebooku. Nikdy nikam nezadávejte své platební údaje, jméno, adresu nebo rodné číslo, pokud si nejste naprosto jistí, komu tyto informace poskytujete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz