Hlavní obsah
Lidé a společnost

Turpinovi: Svých 13 dětí po celý život věznili a ven je pustili jen kvůli fotkám

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ilustrační foto

Rodina Turpinových - případ naprosto příšerného týrání třinácti dětí jejich vlastními rodiči. Ven se děti dostaly jen kvůli tomu, aby je matka vyfotila na sociální sítě. Nikdo netušil, co se za dveřmi jejich domu děje.

Článek

Turpinovi byla patnáctičlenná rodina z Kalifornie v USA. Na první pohled vypadali šťastně. Louise (matka dětí) totiž pravidelně rozesílala a přidávala na sociální sítě spokojené fotografie celé rodiny. Nikdo netušil, že by s Turpinovými mohlo být něco špatně. V roce 2018 ale celá pravda vyšla najevo po tom, co jedna z dcer zjistila, že její život není normální, a odhodlala se z domu utéct.

Kdo jsou David a Louise Turpinovi a jak jejich život vypadal?

V den svatby bylo Davidovi 23 let a Louise 16. Údajným důvodem, proč rodiče Louise dovolili vzít si Davida v tak nízkém věku, byla skutečnost, že David pocházel z bohaté a vlivné rodiny. Louise však k Davidovi spíše utekla. Podle všeho sama měla příšerné dětství. Manželé pocházeli z křesťanských rodin a sami byli pobožní. Věřili tomu, že jim bůh nakázal, aby měli hodně dětí. A tak 4 roky po svatbě měli své první dítě a hodlali v rozšiřování rodiny pokračovat.

Jak v dokumentu od televize ABC říká sama jedna z dcer, David byl velmi agresivní muž, zatím co matka většinou jen přihlížela. Sama Louise na tom ale nebyla o moc lépe. V jednu chvíli prý byla velice milá a nápomocná, ale pak zase úplně stejná jako David. Oba rodiče se o své děti moc nestarali. Nestarali se však ani o svůj dům, který byl ohromně špinavý, po zemi se válely odpadky, opadávala omítka, plesnivěl a všude to zapáchalo. Kvůli tomu zapáchalo i veškeré jejich oblečení.

Děti, kterým bylo v roce 2018 mezi 2 a 29 lety, jim směly říkat pouze matko a otče. Způsob, jakým své děti vychovávali, totiž přejímali striktně jen z bible, na kterou se také vymlouvali kdykoliv, kdy dětem provedli něco zlého. Dětem například vyhrožovali, že je mohou usmrtit a dělat si s nimi, co chtějí, protože je stvořili a protože je to v bibli.

Manželé se neustále strachovali o to, že jejich děti někdo uvidí. Nejspíše měli proč - děti totiž byly vyhublé, špinavé a měly na sobě známky domácího násilí. Mj. kvůli tomu musely přes den spát, takže mohly být vzhůru jen v noci. Nesměly vstávat, pouze sedět, aby je někdo neviděl z okna, přestože byly rolety vždy zatažené a okna se nesměla otevírat.

Rodiče z pekla

Agresivita obou rodičů se během let stupňovala. Vše došlo až do bodu, kdy se děti rodičů tak bály, že měly dojem, že všechno vidí a na všechno přijdou. Útěk jim tak přišel nemožný. Pro mnohé z nich ale také nemožný byl. Louise a David je totiž přivazovali k postelím, strkali do psích klecí (na celé dny i týdny) a mimo jiné jim i nakukali, že okolí domu je zabezpečeno pastmi, i když to nebyla pravda.

Další z mnoha hrůzných událostí byly i 3 roky, na které se Louise s Davidem rozhodli své děti opustit. Každý týden jim však vozili alespoň tašku jídla, která ovšem nemohla pro 13 osob stačit. Jedna z dcer, které v té době bylo 6 let, se v dokumentu svěřila, že v tento čas jedla jen kečup, hořčici, listy, trávu a led.

Nejstarší dcera byla nucena ostatní děti „disciplinovat“. Musela proto tak své sourozence zavírat do klecí a přivazovat, jinak v kleci skončila sama. Trestány byly děti za jakoukoliv chybu.

Hurá do školy? Ani náhodou

Aby manželé nemuseli potomky posílat do školy, založili si organizaci zabývající se domácím vyučováním dětí. Jednalo se ale jen o zástěrku. Děti Louise nikdy nic nenaučila, takže nic neuměly. Žádné z dětí totiž do školy nikdy nechodilo kromě nejstarší dcery, která se školní docházky účastnila pouhé tři roky, během kterých se s ní prý ostatní děti nechtěly kamarádit, protože byla divná a zapáchala.

Děti se tak učily jedno od druhého. Daly dohromady třeba abecedu a jednoduché počty. Obecně ale měly velmi malou slovní zásobu. Neznaly slova třeba jako „léky“ (medicine). Jediný čas, kdy se mohly podívat ven nebo vstát, byl, když jejich rodiče odjeli.

Šťastní, ale jen na oko

Znepokojivé však je, že rodina Turpinových navenek vypadala šťastně. David a Louise např. jednou vzali všechny děti na oslavu obnovení slibů do Las Vegas, odkud máme několik nahrávek. Všichni vypadali spokojeně, měli na sobě nové oblečení, smáli se a tancovali. Když se ale vrátili domů, musely se všechny děti zase obléknout do svého starého nepraného oblečení a opět se nesměly mýt.

Rodiče děti brali ven jen několikrát ročně. Krom zmíněného Las Vegas je brali třeba na výlety nebo do Disney Landu. Měly ale nakázáno, co mají říkat nebo dělat (třeba jak se mají doma, v jaké jsou třídě, kolik je jim let atd.). Nikdy však na těchto výletech nešlo o jejich blaho. Louise a David totiž brali děti ven jen za účelem toho, aby se všichni vyfotili a Louise pak mohla zinscenované fotografie plné usměvavých tváří poslat domů anebo umístit na sociální sítě.

Útěk a odhalení pravdy

V roce 2018 se jedna z dcer rozhodla z domova utéci a vyhledat pomoc. Každému nejspíš vyvstane v hlavě otázka - proč to neudělala už dříve? Jak již bylo zmíněno, děti se rodičů tak bály, že měly dojem, že se jim něco takového nemůže nikdy podařit. Zároveň ale všechny v takovéto rodině vyrostly a tak jim to do jisté míry přišlo normální, nebo si tím, že nežijí normálně, nebyly jisté.

Všechno změnila až dcera Jordan, která v roce 2015 poprvé tajně otevřela telefon jednoho ze sourozenců a podívala se na YouTube na klipy Justina Biebera. Připadalo jí zvláštní, že jeho život se zdá být úplně jiný, a začala o tom svém pochybovat. Díky videím Biebera se naučila i mnoho nových slov a inspiroval ji k tomu, aby utekla. „Začalo mi docházet, že venku je jiný svět. Já znala jen jeden svět, a to byl ten doma,“ svěřila se v dokumentu Jordan.

Jordan si tajně založila profil na sociálních sítích a když její rodiče nebyli doma, natáčela se v koupelně třeba jak zpívá. Všiml si jí jakýsi muž, který se ptal, proč jsou všechna její videa natáčená pouze uvnitř, načež mu Jordan popsala, jak doma žijí. Muž jí následně potvrdil, že její život není normální, a že má zavolat policii. Jordan se však rozhodla utéct až po tom, co ji matka jednou nachytala, jak se dívá na Bieberova videa, a za trest ji škrtila. Zdály se jí prý tak hrozné sny o tom, jak se ji matka pokouší zavraždit, že o tom pověděla svým sestrám a společně naplánovaly, že utečou.

5:49 ráno 14. ledna 2018 17 letá Jordan vylezla z okna a vydala se hledat pomoc. Její mladší sestra vylezla také, ale po pár minutách zpanikařila a vrátila se. Celý útěk zachytila kamera z protějšího domu. Jordan se trmácela po ulici a snažila se na telefonu vytočit policii. Tak se jí ale třásly ruce, že to málem nedokázala. Nakonec se jí podařilo s policií spojit a s jedním policistou odjela na stanici.

v 7:22 ráno téhož dne se šestice policistů vydala k domu Turpinových. Dvě minuty nikdo na klepání nereagoval. Poté David a Louise otevřeli, přičemž tvrdili, že právě vstali. Z toho, jak Louise zdržovala, bylo ale zřejmé, že pouze získávala čas, nejspíš aby stihly děti odpoutat své sourozence. I přesto však policisté spoutané děti našli, Louise i Davida zatkli a začal celý soudní proces.

Závěrem

Oba manželé se ke všem obviněním přiznali, i když Louise se snažila svůj trest zmírnit tím, že má diagnostikovanou hysteriónskou poruchu. Její snaha však nevyšla a oba dostali trest 25 let až doživotí.

Děti po svém osvobození strávily nějaký čas v nemocnici. Byly nemocné, podvyživené, se zpomaleným růstem atp. Poté měly dostat svůj vlastní tým odborníků, který jim pomůže aklimatizovat se na nový život, ale bohužel to nevyšlo. Tým nebyl funkční, nepomáhal jim a z vybraných zhruba 13 a půl milionu Kč (537 612 USD), které dětem věnovali obyčejní občané, nedostaly nic. Nezletilí byli rozeseti po různých pěstounských rodinách a dospělí skončili téměř jako bezdomovci, přespávající na gaučích svých kamarádů a dobrovolníků. V pěstounských rodinách si nezletilé děti vytrpěly další příšernosti, údajně byly některé dokonce zneužity. Systém děti absolutně zklamal.

Do všeho se až v roce 2020 vložil dokumentární cyklus ABC News 20/20, který některé organizace soudil včetně pěstounských rodin. Tým, který měl dětem pomáhat, se nakonec rozeběhl, děti konečně dostaly potřebnou pomoc, a také každé svou část peněz. Jestli ale někdy budou děti Turpinových žít normální život je nejasné a nejspíše bude trvat desítky let, než se plnohodnotně začlení do společnosti.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz