Hlavní obsah
Jídlo a pití

Týraný pes je pro společnost šokující, přesto se vejce z klecí kupují dál jen kvůli ceně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: azerbaijan_stockers / Freepik

Video psa zavřeného v rozpáleném autě vyvolává šok a rozčilení. Mnozí lidé však paradoxně kupují vejce z klecových chovů. Selektivní empatie nás přivádí k rozporům ve vnímání zvířecího trápení.

Článek

Minulý víkend jsem se ocitl v nepříjemné situaci při nákupu s kamarádkou na její narozeninovou oslavu. U vajec jsme měli neshodu - já zvolil vejce z volného výběru za 60 Kč za 6 kusů, zatímco ona preferovala levnější variantu - 10 vajec z klecového chovu za 35 Kč. Diskutovali jsme o ceně a kvalitě, přičemž jsem zdůrazňoval, že cena odpovídá nákladům na distribuci a zpracování. I jedna moje známá si za domácí vajíčka bere 7 Kč. Marže 3 Kč na jednom poctivém vejci od spokojeného zvířete mi proto u supermarketu přijde naprosto v pořádku.

Nabídl jsem, že za vejce zaplatím, ale začala se rozčilovat. Tvrdila, že se nechám zmanipulovat, že to jsou jistě vejce z klecí, jen na obal napsali něco jiného. Bylo mi záhadou, odkud takové názory bere. Jinak je totiž velkou milovnicí koček a psů. Např. na Facebooku má vždy fotografie pouze se svou kočkou. Když se minulé léto v médiích objevil ípad psa zavřeného v autě před zoologickou zahradou Hluboká nad Vltavou, která je od našich Českých Budějovic jen kousek, měla k tomu nejvíce co říct ze všech mých kamarádů. Dokonce si od známých zjistila, kdo přesně to udělal. Nakonec jsme skončili tím, že jsme koupili levnější vejce. Nechtělo se mi kvůli tomu kazit oslavu.

Bohužel to ale není jenom moje kamarádka, kdo je v takových situacích selektivní v empatii vůči zvířatům. Kvůli pár drobným (za krabičku cigaret ale kuřákům, zdá se, není líto dát 120 Kč) jsou lidé ochotni argumentovat zcela nepodloženými informacemi, nejspíš jen aby nevypadali, že když se musí připlatit, tak už najednou zvířátkům tolik nefandí.

Podestýlkový chov je jen menší zlo

Na platnost zákazu chovu nosnic v klecích si musíme ještě necelé tři roky počkat. Zákaz má platit až od roku 2027. Jako nejlevnější vejce pak klecová nahradí vejce z podestýlky, ale bohužel ani to není ideální, spíše se jedná jen o trochu menší zlo. Slepice jsou totiž při podestýlkovém chovu v halách i přesto namačkané (podle zákona maximálně 9 slepic na 1 m2) a nejspíš nikdy nespatří modrou oblohu, ani se neprojdou na slunci. Mohou se ale alespoň protáhnout a popojít, pokud přes ostatní slepice vůbec někam projdou. Přesvědčte se sami - vyhledejte si na internetu fotografie, jak podestýlkový chov vypadá.

Podle webové stránky slepicevnouzi.cz v roce 2020 klecový chov tvořil 67,6 %. Halový chov pak 31,7 %, volný chov pouze 0,6 % a BIO volný chov 0,1 %.

Závěrem

Samozřejmě to nejsou jen slepice, které ve velkochovech značně trpí. Co oči nevidí, to srdce nebolí. Platí to i v tomto případě. Jen málo kdo si při nákupu vajec nebo masa v supermarketu uvědomí, co všechno se muselo stát, aby si onen krásný balíček mohl odnést domů. Lidé si běžně nepředstaví ony otřesné podmínky. Spíše jen to, co dobrého si z dané suroviny uvaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz