Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ženě s nejdelším vousem na světě život nepřál. Částečně přišla o zrak a o jednu nohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Erin Honeycutt, se svolením Erin Honeycutt

Od třinácti let si holila tvář i třikrát denně. V roce 2018 si poranila nohu, rozvinula se u ní gangréna a nohu jí museli sebrat. Částečně oslepla kvůli zvýšenému krevnímu tlaku a holení se stalo obtížné. A tak se Erin rozhodla, že se holit přestane.

Článek

Před rokem a několika dny se Erin Honeycutt z Michiganu umístila v knize rekordů za nejdelší ženský vous na světě. Její rekord je však hořkosladký. Díky tomu, že se proslavila, odhalila světu i svůj velice těžký životní příběh.

Holila se i třikrát denně

Jak se sama svěřuje v šestiminutovém videu sdíleném na facebookové stránce Guiness World Records, už zhruba od třinácti let jí začaly růst vousy. Rozhodla se navštívit lékaře s prosbou o antikoncepční pilulky, které jí měly s bouřlivými hormony pomoci, ale nakonec se dozvěděla, že trpí syndromem polycystických vaječníků. Kvůli cystám, které se Erin na vaječnících tvoří, postrádá správnou hormonální rovnováhu. Bohužel se jedná o poruchu metabolismu, která zcela vyléčit nelze. Erin se tak musela smířit s tím, že ji po zbytek života bude obtěžovat nadměrné ochlupení.

Holila jsem se i třikrát denně, abych si byla jistá, že nemám na tvářích strniště.
říká Erin ve videu

Úraz, amputace nohy a částečná slepota

V roce 2018 Erin utrpěla úraz nohy a byla hospitalizována v nemocnici. Během jediného týdne se jí v ráně začala tvořit nekróza, která způsobila septický šok a přešla v gangrénu. „Přišel za mnou lékař a ptal se, co teď chci dělat. Řekla jsem, ať mi seberou nohu až tam, kde je to dobré, a já už se s tím nějak popasuji,“ mluví Erin skromně o své statečnosti.

Po operaci se u ní však objevil problém s vysokým tlakem, který vedl k tomu, že se Erin začaly v očích tvořit krevní výrony. Postupně zmizely, ale zůstaly po nich jizvy, které způsobují částečnou slepotu. Erin přišla o centrální vidění a holení tváře se pro ni stalo velice problematické.

Nešťastným obdobím se podle vlastních slov prokousala jen díky tomu, že toho roku v srpnu měla zakoupenou výletní plavbu lodí, na kterou se těšila. Lékař jí doporučil především pozitivní myšlení, díky němuž se údajně pacienti léčí o 3 % rychleji, a tak Erin sebrala veškerou svou pozitivitu a stala se „nejpozitivnější osobou na světě“.

Kdy si nechala narůst vousy a současný život

Erin našla odvahu k tomu, aby si přestala holit vousy, když nastoupila covidová pandemie. Ze začátku jí pomáhala rouška, ale přiznává, že k nápadu ji přivedla její manželka Jen. Erin se své manželce svěřila, že už je z holení unavená, a Jen jí na to odpověděla: „Tak se prostě nehol.“ Erin byla navíc zvědavá, jak její vousy porostou a jak to bude vypadat. Z vousů má teď velkou radost a podporuje ji v tom i její maminka.

Erin Honeycutt nyní bydlí se svou manželkou Jen. Jen o Erin mluví jako o velice uvolněném, upřímném a radostném člověku, který nikoho nesoudí, stará se a vždy pomáhá. Jen připouští, že se na ně často lidé dívají zvláštně. Erin si z toho však nic nedělá a je sama se sebou spokojená. Dokonce na svém vousu miluje, že skrývá podbradek a muži na její vous uznale pokyvují v domnění, že je také muž, což Erin nijak netrápí, dokonce jí to vyhovuje. Stěžuje si ale, že se jí vousy zachytávají téměř do všeho, a tak si je při jídle strká za tričko a někdy si je i splétá do copánků s vikingskými korálky na ozdobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz