Hlavní obsah
Lidé a společnost

Elitní bojovníci z Théb: Starořecká jednotka složená z 300 zamilovaných gayů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik.com

Svatý oddíl byl složený výhradně z mužských homosexuálních párů

Vzhledem k citovým vazbám měla tato jednotka tří set zamilovaných mužů i trochu „jinou motivaci“ k vítězství. V bitvě u Tegyry v roce 376 př. n. l. porazila obávané vojáky řecké Sparty a změnila tak dějiny.

Článek

Mentorování při přechodu v muže

Starověké Řecko je často zobrazováno jako země, ve které byla mužská homosexualita velmi častá a běžná. Skutečnost byla poněkud složitější. Romantické vztahy mezi dospělými muži a dospívajícími chlapci byly vnímány jako určitá forma společenského mentorování, kdy starší z páru „provázel“ toho mladšího k „přechodu v muže“. Pokračování takového vztahu se stávalo tabu poté, co chlapcům narostly vousy. Od všech mužů se bez ohledu na sexuální orientaci očekávalo, že se ožení a stanou se otci dětí.

Platónova vize

Proslulý filozof a učitel Platón přišel s myšlenkou vytvořit vojenskou jednotku výhradně z homosexuálních milenců. Ve svém díle Symposion z roku 370 př. n. l., postava jménem Faidros tvrdila, že taková armáda by byla neporazitelná, každý voják by odhodlaně bojoval po boku svého milence do posledního dechu.

Žádný člověk není takový zbabělec, aby mu láska nemohla vdechnout odvahu, která by ho učinila rovným nejstatečnějším zrozencům.
Filosof a učitel Platón v roce 370 př. n. l.

Nejslavnější vítězství u Tegyry

Nejslavnější vítězství Svatého oddílu proběhlo v roce 376 př. n. l. v bitvě u Tegyry, kdy narazili na spartské vojáky s více než dvojnásobnou přesilou, kteří se právě vraceli z Locris. Thébský vojevůdce Gorgidás strategicky nasadil bojovníky Svatého oddílu na levou stranu útoku, hned vedle největší formace pěchoty. Svatý oddíl během krátké chvíle zlikvidoval velení spartských oddílů, následoval tvrdý útok do boku formace protivníka a pak už se odehrávala jen krvavá jatka. Následky byly pro spartské vojáky naprosto fatální. V té chvíli již bylo pozdě na zjištění, že mají čest stát proti skutečné elitě své doby. S bojovníky s tak trochu „jinou motivací“.

Foto: Feepik.com

Spartský bojovník

Během následujících desetiletí si Svatý oddíl vybudoval pověst neporazitelných bojovníků. Vrcholem jejich úspěchů se stala bitva u Leuktry, kde byla Sparta definitivně poražena. Následné boje se poté přesunuly na spartské území.

Hořký konec v bitvě u Chaironeje.

V roce 338 př. n. l. se Théby spolu s Athénami postavily agresi Filipa II. Makedonského a jeho armádě, čítající přes 32 000 bojovníků. Této armádě tehdy velel jeho syn, tehdy teprve osmnáctiletý Alexandr Veliký (též známý jako Alexandr III. Makedonský). Několikanásobná přesila a skvělá taktika makedonských vojsk měla za následek drtivou porážku Thébanů. Pro Svatý oddíl neexistovala možnost ústupu. V roce 338 př. n. l. tak v bitvě u Chaironeje bylo zabito 254 mužů a zbývajících 46 bylo zajato.

Bojovníci Svatého oddílu byli pohřbeni na bitevním poli. Později byl nad jejich masovým hrobem vztyčen památník známý jako Chaironejský lev. Archeologické vykopávky v 19. století na tomto místě odhalily kostry 254 mužů uložené v sedmi řadách, některé z nich se dokonce držely za ruce. Svatý oddíl nebyl nikdy obnoven. Jejich odkaz však žil dál jako vzor pro armádu Alexandra Velikého, která svrhla Perskou říši a téměř dobyla svět.

Foto: Wikimedia Commons CC BY SA 3.0

Chaironejský lev vztyčený na památku Svatého oddílu

Zdroje:

https://www.worldhistory.org/Sacred_Band_of_Thebes/

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tegyra

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_odd%C3%ADl_(Th%C3%A9by)

https://historydaily.org/the-sacred-band-of-thebes-an-army-of-300-gay-lovers/9

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz