Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nemít prachy? Ne/vadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Do půl roku to tu máme zase. Další maturanty a s nimi spojené přijímací zkoušky na vysoké školy. Kéž by alespoň v tomto bodě platilo, že jsme všichni na stejné startovací pozici.

Článek

Byla jsem poslední rok na střední a během obyčejného prosincového pondělí se mi během matiky rozsvítilo v telefonu upozornění na zprávu. Byla od spolužačky. Poslala mi screenshot rozhovoru s Jiřím Rusnokem o zavedení školného na vysokých školách. (Dnes již bývalý) guvernér České národní banky se mimo jiné vyjádřil takto: „Například 15 000 korun za semestr. Něco, co ti studenti stejně propijí za dva měsíce v hospodě.“

RYCHLÍKOVÁ, Apolena. Nápady na zavádění školného na univerzitách jsou mimo sociální realitu, velké části lidí by zamezil studovat. 2021.

Reakce celé třídy po přečtení výroku vám asi nemusím popisovat.

Celé naše přemítání o tom, jak drahá nám přijde záležitost přijímacích zkoušek, dorazil pan Rusnok se svým pokračováním: „Vyhlásit státní program, že studenti studující technickou školu mají tento poplatek zaplacený od státu. Do pěti let jsou vysoké školy plné a za 20 let budeme mít dostatek inženýrů.“

Byli jsme v posledním ročníku SŠ a jen při placení přijímacích zkoušek a přihlášek se nám zvedal žaludek. Na vysoké škole již studuji, ale situace se skoro vůbec nezměnila.

V maturitním ročníku to funguje nějak takhle. Jako první většinou podáváte přihlášky na vysoké školy. Pokud se chcete hlásit na obory, kde si nepotřebujete k přihlášce platit i přijímací zkoušky – vyhráli jste sportku! Za přihlášky se „záchrannými školami“, ke kterým vás učitelé směřují celý čtvrtý ročník, snad nedáte pod 2 tisíce. V horším případě vykonáváte přijímací zkoušky. A ještě v horším případě je vykonáváte přes společnost Scio.

Scio neboli Scio s. r. o. je česká společnost, která zaštiťuje nebo doplňuje přijímací zkoušky na několik desítek VŠ. Díky nejrozšířenějším testům obecných studijních předpokladů (OSP) se můžete dostat na řadu univerzit. Váš výsledek se počítá na percentily. Ve zkratce to znamená, že váš percentil ukáže, o kolik jste horší či lepší než ostatní účastnící přijímacího testu. Každý pokus u zkoušek stojí 650 Kč, pokud chcete nejlevnější zkoušku „Mini“. Zkoušku můžete opakovat několikrát, dokud nebudete se svým výsledkem spokojení. Jen díky tomuto pravidlu je jasné, že lidé, co si můžou zaplatit pár termínů navíc, mají značnou výhodu. Na pokusy můžete tedy jít několikrát. Jenže to jen za předpokladu, že na to máte peníze.

https://www.scio.cz/nsz/terminy/

„Nemusíš chodit na mnoho pokusů, stačí se dobře připravit!“

Připravit se samozřejmě můžete. Jen za drobný poplatek. Díky cvičebnicím za 980 korun nebo kurzům s lektory. Například na oborové testy ze ZSV a OSP je zde kurz, který se pohybuje cenově přes 8 tisíc. Tyto dva testy jsou potřeba například na právnické fakulty v Praze, Olomouci a Plzni. Jen přihláška na Právnickou fakultu v Praze stoji 830 Kč.

Obecné a fakultní podmínky PŘ. Is.cuni.cz [online]. [cit. 2023-08-29]. Dostupné z: https://is.cuni.cz/studium/prijimacky/index.php?do=info_fakulta&fak=11220

Rodinám ve finanční tísni samozřejmě jak Scio, tak jednotlivé fakulty finančně pomáhají. Jenže tady se dostáváme do částek, které nemusí zvládat ani rodiny z finančně stabilního prostředí.

Chápu, že rektorům, děkanům ani guvernérovým tyto částky (při jejich platu) nijak přemrštěné nepřipadají. Možná by to chtělo jen kus empatie a chuť se v cítit do maturantů, kteří si připadají jako v boji s větrnými mlýny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Scio

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz