Článek
1. Dětem do jednoho roku ho rozhodně nedávejte
Med může obsahovat spóry bakterie Clostridium botulinum, které mohou způsobit nebezpečný kojenecký botulismus. Trávicí systém kojenců do 12 měsíců si s tímto rizikem neporadí. U starších dětí a dospělých je konzumace bezpečná.
2. Medem do vroucího čaje přicházíte o to nejcennější
Při teplotách nad 40–45 °C se v medu ničí enzymy, antioxidanty i antibakteriální látky. Pokud si chcete uchovat léčivý účinek medu, přidejte ho do čaje až poté, co trochu vychladne – zhruba po 10 minutách.
3. Jedna lžička medu umí překvapivě hodně
- Ulevuje od kašle – studie potvrzují účinnost u dětí i dospělých
- Podporuje spánek – pomáhá s produkcí melatoninu
- Dodává rychlou energii – ideální třeba před sportem nebo při únavě
4. Med se prakticky nekazí
Díky nízkému obsahu vody a vysoké kyselosti med přirozeně brání množení mikroorganismů. Archeologové objevili v egyptských hrobkách med starý tisíce let, který byl stále jedlý. Pokud zkrystalizuje, stačí ho ohřát ve vodní lázni do 40 °C.
5. Med má přirozené antibakteriální účinky
Obsahuje látky, které brání růstu bakterií a plísní. V tradiční medicíně se používá k hojení drobných ran, popálenin nebo aft. Zvlášť silný je v tomto ohledu manukový med z Nového Zélandu – ale i náš lesní med má podobné účinky.
6. Včely pro jeden kilogram medu musí uletět až 150 000 km
To je asi čtyřikrát kolem Země. Navštíví přitom přibližně 4 miliony květů. Med je tak výsledkem obrovské píle – doslova včelí práce.
7. Světlý nebo tmavý med? Rozdíl není jen vizuální
- Tmavé medy (např. lesní) mají výraznější chuť a více minerálů
- Světlé medy (např. akátový) chutnají jemněji a krystalizují pomaleji
Volba závisí na chuti i na tom, k čemu ho používáte – třeba v marinádách se hodí jiný než do čaje.
8. Med není vhodný pro každého
Lidé s alergií na včelí produkty nebo pyl by měli být opatrní – může u nich vyvolat alergickou reakci. Ačkoli někteří věří, že lokální med pomáhá při pylových alergiích (tzv. "přírodní vakcinace"), vědecké důkazy pro to nejsou dostatečné.
9. Med není dietní sladidlo – ale je zdravější než cukr
Obsahuje sice téměř stejně kalorií jako cukr, ale navíc dodává vitamíny, minerály a antioxidanty. Díky vyšší sladivosti ho navíc stačí méně. Pokud sladit, tak raději medem než bílým cukrem.
10. Ne každý med v obchodě je 100% přírodní
Některé komerční medy mohou být tepelně upravené, ředěné sirupy nebo dovážené z oblastí s méně přísnou kontrolou kvality. Vždy se vyplatí sáhnout po medu od ověřeného včelaře nebo s jasným původem. Ideálně český a nefiltrovaný.
Shrnutí na závěr
Med není jen sladký – je i užitečný. Při správném zacházení je z něj silný pomocník v domácí lékárničce i kuchyni. A když ho navíc kupujete lokálně, podpoříte nejen své zdraví, ale i práci včelařů a životní prostředí.
Zdroje: Mayoclinic.org, Health.harvad.edu, Wembd.com, Sciencedirect.com, Fao.org