Hlavní obsah

10 věcí, které byste měli vědět o medu

Foto: Pixabay

Med, zlatavá tekutina vznikající přeměnou nektaru květin je nejen po staletí ceněnou přírodní pochoutkou, ale i symbolem zdraví, hojnosti a harmonie mezi člověkem a přírodou.

Med je víc než jen přírodní sladidlo. Skrývá se za ním tisíce let historie, práce včel a celá řada zajímavých faktů, které vás možná překvapí – nebo rovnou přimějí používat ho chytřeji.

Článek

1. Dětem do jednoho roku ho rozhodně nedávejte

Med může obsahovat spóry bakterie Clostridium botulinum, které mohou způsobit nebezpečný kojenecký botulismus. Trávicí systém kojenců do 12 měsíců si s tímto rizikem neporadí. U starších dětí a dospělých je konzumace bezpečná.

2. Medem do vroucího čaje přicházíte o to nejcennější

Při teplotách nad 40–45 °C se v medu ničí enzymy, antioxidanty i antibakteriální látky. Pokud si chcete uchovat léčivý účinek medu, přidejte ho do čaje až poté, co trochu vychladne – zhruba po 10 minutách.

3. Jedna lžička medu umí překvapivě hodně

  • Ulevuje od kašle – studie potvrzují účinnost u dětí i dospělých
  • Podporuje spánek – pomáhá s produkcí melatoninu
  • Dodává rychlou energii – ideální třeba před sportem nebo při únavě

4. Med se prakticky nekazí

Díky nízkému obsahu vody a vysoké kyselosti med přirozeně brání množení mikroorganismů. Archeologové objevili v egyptských hrobkách med starý tisíce let, který byl stále jedlý. Pokud zkrystalizuje, stačí ho ohřát ve vodní lázni do 40 °C.

5. Med má přirozené antibakteriální účinky

Obsahuje látky, které brání růstu bakterií a plísní. V tradiční medicíně se používá k hojení drobných ran, popálenin nebo aft. Zvlášť silný je v tomto ohledu manukový med z Nového Zélandu – ale i náš lesní med má podobné účinky.

6. Včely pro jeden kilogram medu musí uletět až 150 000 km

To je asi čtyřikrát kolem Země. Navštíví přitom přibližně 4 miliony květů. Med je tak výsledkem obrovské píle – doslova včelí práce.

7. Světlý nebo tmavý med? Rozdíl není jen vizuální

  • Tmavé medy (např. lesní) mají výraznější chuť a více minerálů
  • Světlé medy (např. akátový) chutnají jemněji a krystalizují pomaleji
    Volba závisí na chuti i na tom, k čemu ho používáte – třeba v marinádách se hodí jiný než do čaje.

8. Med není vhodný pro každého

Lidé s alergií na včelí produkty nebo pyl by měli být opatrní – může u nich vyvolat alergickou reakci. Ačkoli někteří věří, že lokální med pomáhá při pylových alergiích (tzv. "přírodní vakcinace"), vědecké důkazy pro to nejsou dostatečné.

9. Med není dietní sladidlo – ale je zdravější než cukr

Obsahuje sice téměř stejně kalorií jako cukr, ale navíc dodává vitamíny, minerály a antioxidanty. Díky vyšší sladivosti ho navíc stačí méně. Pokud sladit, tak raději medem než bílým cukrem.

10. Ne každý med v obchodě je 100% přírodní

Některé komerční medy mohou být tepelně upravené, ředěné sirupy nebo dovážené z oblastí s méně přísnou kontrolou kvality. Vždy se vyplatí sáhnout po medu od ověřeného včelaře nebo s jasným původem. Ideálně český a nefiltrovaný.

Shrnutí na závěr

Med není jen sladký – je i užitečný. Při správném zacházení je z něj silný pomocník v domácí lékárničce i kuchyni. A když ho navíc kupujete lokálně, podpoříte nejen své zdraví, ale i práci včelařů a životní prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz