Článek
Z New Yorku až na světová pódia
Bourdain se v roce 2000 proslavil knihou Kitchen Confidential, která odkryla temnější stránku gastronomického byznysu. Vtipná a nekompromisní zpověď z něj udělala hrdinu, kterému lidé věřili. Jeho následné televizní pořady (No Reservations, The Layover, Parts Unknown) propojovaly gastronomii, cestování, kulturu a lidské příběhy.
Místo receptů servíroval divákům zážitek a emoce. Jedl s farmáři v Africe, se skejťáky v Berlíně i s prezidentem Obamou ve vietnamském bistru. A ano – zastavil se i v Praze.
Praha podle Bourdaina: „Krásná a trochu temná – jako její pivo“
V roce 2010 navštívil Bourdain Prahu v rámci pořadu No Reservations (6. řada, 4. epizoda). Město ho okouzlilo svou architekturou, melancholií a upřímností. Epizoda začíná Bourdainovým „halucinačním“ tripem po Praze, když ochutnává absint. Jde samozřejmě o stylizaci. „Praha není jednoduchá, ale je poctivá.“ Je to krásné město, ale má v sobě něco temného. Což je skvělé,“ říká v úvodu epizody.
Ve společnosti českého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha navštívil několik podniků a ochutnal klasiku – vepřo, knedlo, zelo, pouliční klobásy, smažák, utopence i české pivo, které označil za „nejlepší na světě“. Sílu české kuchyně viděl primárně v poctivosti a upřímnosti. V pražské epizodě se setkal také s kontroverzním umělcem Davidem Černým, jehož dílo ho zaujalo stejně jako pražská minulost a způsob, jak se Češi s historií vypořádávají.
Tato epizoda není jen o jídle. Je o městě na pomezí Východu a Západu a o tom, co dělá Prahu jedinečnou.
Proč na něj svět nezapomíná?
Anthony Bourdain nebyl dokonalý – a právě proto byl tak lidský. Nebál se přiznat slabost, promluvit o svých problémech s duševním zdravím. Jeho smrt v roce 2018 zanechala v kulinářském světě prázdné místo, které nikdo jiný nezaplnil.
Díky němu jsme pochopili, že jídlo není jen o chuti – je to příběh, skrze který lze vyprávět o lásce, chudobě, politice i domově.
„Pokud jste ochotni sednout si s někým u stolu a naslouchat mu, můžete pochopit svět. A možná i sami sebe,“ řekl kdysi Bourdain.
A právě proto stojí za to si ho připomenout – třeba u půllitru českého ležáku.
Zdroje: TV pořad No Reservations (6. řada, 4. díl), CNN.com, NPR.org, Theguardian.com, Imdb.com