Hlavní obsah
Jídlo a pití

Co jíme, když si dáme baby karotku? V supermarketech kupujeme něco jiného

Foto: ChatGPT

mrkev, baby karotka

Za baby mrkví se skrývá překvapivě zábavný příběh plný vynalézavosti, recyklace a trošky zeleninového make-upu.

Článek

Proč si přečíst tento článek?

Zjistíš, jak baby karotka vlastně vzniká, proč není „miminko“ tak docela miminko a co se děje s těmi kousky, které zůstávají mimo scénu. Tenhle článek je přesně pro tebe pokud tě zajímá, co opravdu jíš, a máš rád/a zeleninové kuriozity.

Baby mrkev není miminko. Ale oholená mrkev!

Když si dáš ke svačině baby mrkev a připadáš si zdravě jako influencer na farmářském trhu, možná tě překvapí, že tahle „dětská“ mrkvička je často dospělá mrkev po luxusní péči. Většina baby mrkví v obchodech není speciální odrůda, ale obyčejná velká mrkev, která byla ořezaná, zaoblená a vyleštěná do mini formátu.

Jak vznikla baby karotka? Díky mrkvovému rebelovi!

Píše se rok 1986 a kalifornský farmář Mike Yurosek má problém: velké množství jeho krásně sladké mrkve je vyhazováno jen proto, že není „dost hezká“ pro supermarkety – je křivá, rozvětvená, popraskaná. Mike vezme nůž, mrkev a vynalézavost. Začne krájet a ořezávat mrkve na malé válečky, které vypadají hezky. A baby mrkev je na světě! Spotřebitelé se do ní zamilují. Je roztomilá, praktická, sladká… a dobře se prodává.

Jak se baby mrkev vyrábí?

  1. Sklidí se speciální odrůdy velké, rovné a sladké mrkve
  2. Mrkev se omyje a nařeže na menší kousky
  3. Kousky se zaoblí v rotačních bubnech – něco jako zeleninový pilník
  4. Vyleštěné baby mrkvičky se omyjí, často v mírně chlorované vodě (kvůli hygieně a trvanlivosti)
  5. Hotovo! Mrkvičky se balí do krabiček a míří do supermarketů

A co ty zbytky?

Dobrá zpráva: zbytky z ořezané mrkve se rozhodně nevyhazují! Většina se zpracovává dál:

  • Na krmivo pro zvířata
  • Na džusy, pyré nebo zeleninové vývary
  • Na kompost nebo do bioplynek

Baby mrkev je tak nejen praktická, ale i ekologicky přívětivá.

Existuje i pravá baby mrkev?

Ano! Existují odrůdy, které rostou opravdu malé – nebo se sklízí předčasně. Ty poznáš podle toho, že mají často nať, jsou křehčí a jemnější. Seženeš je hlavně na farmářských trzích a v bio obchodech. A ty jsou opravdu nejlepší.

Mrkev: výživový zázrak

Mrkev je nabitá dobrými věcmi:

  • Betakaroten (provitamin A) – pro zdravý zrak, pokožku a imunitu
  • Vitamin K1 – pro srážlivost krve a zdravé kosti
  • Vitamin C – antioxidant a posilovač imunity
  • Draslík – důležitý pro srdce
  • Vláknina – pro trávení a delší pocit sytosti

A navíc: má málo kalorií a spoustu chuti. Ideální snack na cesty, ke čtení nebo k Netflixu nebo Voyu.

Fun fakta, které tě pobaví:

🥕 Baby mrkev má svou vlastní reklamní kampaň ve stylu Red Bullu – mrkev, co „dodává křup“.
🥕 Díky baby mrkvi se v USA výrazně zvýšila konzumace zeleniny.
🥕 Mrkev byla původně fialová – oranžová je až novodobý „vynález“.
🥕 Existují i kulaté mrkve – ideální na gril!

V tomto článku jste se dozvěděli, že baby mrkev není odrůda zeleniny, ale zpracovaná klasická mrkev vyřezaná do malé podoby, jak baby mrkev vzniká, kdo ji vymyslel, proč je populární a co se děje se zbytky z její výroby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz