Hlavní obsah
Cestování

Smaragdový ostrov má nádhernou přírodu i bohatý kulturní život. Očaruje vás místní hudba i tanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irsko nabízí romantickou přírodu, bohatý kulturní život i tajemné mytologické příběhy. Místní lidé jsou milí, přátelští a velmi povídaví. Smaragdový ostrov je místem, kde si každý najde své.

Článek

Pár základních informací

Irsko se nachází v severozápadní Evropě na stejnojmenném ostrově v Atlantském oceánu. Irská republika však zaujímá pouze jižní část ostrova a na té severní leží Severní Irsko, které je součástí Velké Británie. Samostatné Irsko je výsledkem letitých bojů za nezávislost na Británii a v roce 1937 vzniknul samostatný stát. Tento nádherný smaragdový ostrov nikdy zrovna nepatřil mezi ekonomické velmoci, naopak v 19. století tu řádil hladomor. Ovšem v 80. letech 20. století nastal ekonomický rozmach a ekonomická situace se začala velmi rychle zlepšovat. Dnes se Irsku díky skvělé ekonomice přezdívá Keltský tygr. Hlavním městem Irska je Dublin, kde najdete jak nádhernou architekturu, tak také čilý kulturní život. Irsko je členem Evropské unie, takže na cestu sem Vám postačí občanský průkaz. Povrch je zde převážně nížinatý, hornatiny najdete v blízkosti pobřeží. Krom toho tu najdete velké množství útesů, ze kterých je nádherný výhled na západ slunce. Klima je tu vcelku příjemné, neboť tu nebývají veliké výkyvy teplot. Převládají zde teplá léta a mírné zimy. Je zde však poměrně vysoký počet srážek, takže se rozhodně vyplatí si na cestu sem vzít deštník či pláštěnku. Bonusem pro ofidiofobiky je také to, že v Irsku nežijí žádní hadi, k čemuž se váže zajímavá legenda o svatém Patrikovi, který je údajně vyhnal ze země.

Pravá chuť Irska

Irská kuchyně není příliš rozmanitá, je totiž velmi podobná té britské. Pokud tedy máte rádi anglickou kuchyni, tak si zde jistě přijdete na své. Pokud ne, hlady zde neumřete. Je zde i nepřeberné množství podniků s mezinárodní kuchyní. Irským národním jídlem je Irish stew, jedná se o dušenou směs ze skopového masa brambor, mrkve a cibule. Neméně oblíbeným jídlem je tu Shepherd’s pie, který je původem z Anglie. Jedná se o pokrm z vařeného masa a bramborové kaše. Místní pochoutkou je také Soda farls, tedy chléb, do kterého se místo kvasnic přidává jedlá soda. K tomu také můžete vyzkoušet polotvrdý plátkový sýr zvaný Gubben. Typickým zástupce oblíbených irských nápojů je samozřejmě tradiční irská whiskey. Na výběr máte z nepřeberného množství palíren, mezi největší a neoblíbenější však patří značky Jameson a Tullamore Dew. K chuti vám jistě také přijde světoznámé pivo značky Guinness.

Krásy Dublinu

Dublin je hlavním městem Irska a nachází se v zátoce u ústí řeky Liffey. Dublin nabízí mnoho krásných míst k navštívení a spoustu skvělých zážitků. Jedním z těchto míst je například Dublinský hrad, kde na vás dýchne trocha irské historie. Momentálně v dublinském hradu najdete sídlo vlády irské republiky a také již dlouhé roky slouží k inauguraci irského prezidenta. Z centra Dublinu netrvá cesta k dublinskému hradu ani příliš dlouho, dostanete se tam buď autem, autobusem nebo se tam můžete projít pěšky z Grafton street. Další pamětihodností, která rozhodně stojí za zmínku, je Spire of Dublin, neboli památník světla. Od známé Grafton street se nachází, co by kamenem dohodil. Jedná se o 120 metrů vysoký nerezový památník, který stojí na místě bývalého Nelsonova pilíře. Milovníci nakupování si jistě zamilují O’Connell street, kde se nachází nepřeberné množství obchodů. Pro ty, kteří nakupování zrovna neholdují a raději si místo toho přečtou pěknou knížku, na této ulici stojí mnoho skvělých kaváren, kde najdete klid na čtení i skvělou kávu. Téměř povinností při návštěvě Dublinu je i zastávka na Trinity College, nejstarší irské univerzitě. Obzvláště zajímavá je univerzitní knihovna, která se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších knihoven světa. Pokud chcete na prohlídku knihovny, je nutné provést minimálně den dopředu online rezervaci. V případě koupi lístku na místě by se na vás nemuselo dostat. Den vám jistě zpříjemní procházka po Ha’penny bridge přes řeku Liffey. Dříve byl vybírán poplatek půl pence za přejití mostu, dnes tudy však projdete i s prázdnými kapsami. Mezi další významné památky Dublinu patří katedrála svatého Patrika, který je patronem Irska. Pokud s sebou máte děti, nemusíte se bát, že by se tu nudily, v katedrále se nachází několik interaktivních míst pro dětské návštěvníky. Pokud angličtina není vaší silnou stránkou, nezoufejte, seženete zde brožurku i v českém jazyce. V Dublinu se také nachází obrovské množství parků, kde můžete nerušeně relaxovat.

Den svátého Patrika

V Irsku je považován za jeden z nejdůležitějších dní v roce. Pokud navštívíte Irsko právě 17. března na den svatého Patrika, tak získáte zážitek na celý život. Jedná se o irský stání svátek, který se však slaví na mnoha dalších místech v Evropě i ve světě. Veliké oblibě se těší obzvláště ve Spojených státech, Kanadě či Austrálii. Tento svátek oslavuje svatého Patrika, který do země přinesl křesťanství. Tento den se slaví hudbou, tancem a popíjením tmavého piva, které je v Irsku velmi oblíbené. Jedním ze symbolů tohoto svátku je také trojlístek, který údajně svatý Patrik používal jako znázornění svaté trojice. Pro tento den je typická zelená barva, kterou najdete úplně všude. Pokud se tedy oslav zúčastníte v zeleném outfitu, rozhodně nešlápnete vedle.

Cork a Galway

Cork druhým největším městem v Irsku a jistě zde najdete mnoho krásných míst k navštívení. Stojí zde například dvě katedrály, které stojí za návštěvu či budova opery. Také odsud pochází mnoho významných osobností, zejména pak věhlasných spisovatelů či jiných umělců. Také se tu narodil známý herec Cillian Murphy, který ztvárnil například Thomase Shalbyho v seriálu Peaky Blinders či Oppenheimera ve stejnojmenném filmu. Galway je město, které je známé jako kulturní srdce Irska a koná se tu veliké množství festivalů, oslav či jiných událostí. I zde najdete mnoho zajímavých památek. A vaše chuťové pohárky se jistě roztančí v místních vyhlášených restauracích.

Co si z Irska odvést?

Krásné vzpomínky a stovky fotografii, které budete ukazovat rodině i přátelům, jsou samozřejmostí. Jistě si však budete chtít přivést i něco typicky irského, co ve vás bude vyvolávat vzpomínky. Skvělé budou jakékoliv suvenýry s tématikou oveček, trojlístků či leprechaunů (irských skřítků). Skvělým dárkem z dovolené bude jistě i svetr s aranskými vzory, který nejenom potěší, ale také zahřeje. Milovníkům kvalitních alkoholických nápojů udělá radost kvalitní irská whiskey či pivo Guinness, případně také suvenýry s těmito nápoji spojené. Radost jistě udělají výrobky z rašeliny či irský křišťál. Mnoho suvenýrů nakoupíte v oblíbeném obchodě se suvenýry Carroll’s Irish Gifts, který v Dublinu najdete na každém kroku. Mají tam také výborné pralinky plněné Baileys. Těch však nakupte o něco více, je totiž pravděpodobné, že po ochutnání byste domů žádné nedovezli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz