Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jedovatá zelenina ve vaší kuchyni, kdy je potřeba si dát pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0 DEED, via Wikimediacommons

Ilustrační fotografie

S rozvojem zdravé stravy přicházejí do našich jídelníčků potraviny, na které nejsme všichni úplně tak zvyklí. Kdy je důležité si dát pozor a o jaké plodině bude řeč?

Článek

Dokáže skvěle a hlavně zdravě doplnit každý talíř. Můžete si ji dát samotnou s ostatní zeleninou, dozdobit již připravené maso a dokonce z ní lze udělat i zdravá varianta přílohy v podobě těstovin. Nemluvíme o ničem jiném nežli o cuketě.

Případ otravy v ČR

Cuketa, oblíbená zelenina mnoha kuchyní po celém světě, má však i svou temnou stránku. Pro varovný příklad nemusíme chodit vůbec daleko. Ke konci roku 2023 si cuketa ukrojila svůj kousek mediálního prostoru a stala se předmětem vážného varování. Příběh ženy ze Zlína, která skončila na jednotce intenzivní péče po konzumaci hořké cukety.

Cucurbitaciny

Podle lékařů mohou cukety obsahovat toxiny zvané cucurbitaciny, které mohou způsobit vážné otravy. I když se takové případy vyskytují zřídka, nebezpečí je reálné. Příznaky otravy cucurbitacinem mohou zahrnovat těžký průjem, otok sliznice žaludku, tlustého střeva a dokonce i změny na játrech.

Je důležité si uvědomit, že cucurbitacin se může nacházet v různých částech cukety, ať už ve slupce, dužině nebo semenech. Proto je důležité být opatrný při jejich výběru a konzumaci. Lékaři radí, aby lidé ochutnali kousek takové zeleniny ještě před tepelnou úpravou a nekonzumovali ji v případě hořké nebo jinak podivné chuti.

Měli bychom se bát

Přestože je třeba vzít v úvahu rizika spojená s konzumací cukety, není důvod se od ní úplně distancovat. Cuketa je stále vynikajícím zdrojem vlákniny a vitamínů, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Obzvláště je ceněna pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A (provitamin A) a vitaminu C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa velmi nízkokalorickou a lehce stravitelnou zeleninou. Co se skladování týče, nedoporučuje se ukládat do příliš velkého chladu, protože tím může její povrch změknout. Takže ve finále je hlavně důležité si vždy předem ověřit, jestli vaše cuketa není z té samé chvály tak trochu „OTRÁVENÁ“!

Tipy na přípravu

Grilovaná cuketa s bylinkovým olejem: Nakrájejte cuketu na tenké plátky, potřete je bylinkovým olejem a dejte na gril. Servírujte jako přílohu k masu nebo jako součást vegetariánského pokrmu.

Cuketové špagety: Pomocí spirálového kráječe vytvořte z cukety nudle podobné špagetám. Osmažte je na pánvi s rajčaty, česnekem a bazalkou pro rychlý a zdravý oběd.

Plněné cukety: Vydlabejte střed cukety a naplňte ji směsí z mletého masa, zeleniny a sýra. Pečte v troubě a podávejte s čerstvým bylinkovým dipem.

Závěr

Jaké jsou vaše zkušenosti s cuketou? Sdílejte své názory a recepty v komentářích a pomozte šířit povědomí o tomto zajímavém tématu.

Zdroje

irozhlas.cz (otrava cuketou)

apetitonline.cz (recepty na přípravu cukety)

nzip.cz (článek o cuketách)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz