Hlavní obsah
Finance

Platy českých zaměstnanců, na náhradu mzdy čekají hodinové fronty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační fotografie

Úřady práce začínají vyplácet podporu českým zaměstnancům, kteří jsou nuceni, z důvodu velkého počtu zájemců, stát dlouhé hodiny ve frontě.

Článek

Liberty Ostrava: Fronty na mzdy a nejistota

V posledních týdnech jsme svědky dramatických událostí v huti Liberty Ostrava, které vrhají světlo na širší problematiku platů a zaměstnanecké nejistoty v České republice. Hutníci z Liberty Ostrava se ocitli v zoufalé situaci, když podnik, patřící do skupiny Liberty Steel Group, spadl do insolvence a platební neschopnosti. Bez výplat se stovky zaměstnanců obrátily na stát s žádostí o náhradní mzdu.

Krajská pobočka Úřadu práce v Ostravě zareagovala pohotově a vyslala své pracovníky přímo do huti, aby urychlili proces podávání žádostí. „Museli jsme posílit stavy našich zaměstnanců a přeskupit síly i prostředky, abychom tady zřídili deset mobilních pracovišť. Průtok těch zaměstnanců Liberty byl poměrně velký,“ uvedl ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Ostravě Petr Prokop. Přestože úředníci začali přijímat žádosti až od devíti hodin ráno, první zaměstnanci se řadili u dveří už od páté hodiny ranní.

Foto: Magistrát Města Ostravy, via wikimediacommons, Public Domain

Nová radnice v Ostravě

Průběh podání žádostí ze strany hutníků má tři fáze. Zaměstnanci personálního oddělení nejprve ověřují, zda mají všechny potřebné doklady, následně je registrují a dávají podepsat dokumenty, a nakonec jdou žadatelé za zaměstnanci úřadu práce, kde finálně vyplní žádost. Podle Prokopa by denně mělo být vyřízeno 400 až 450 žádostí, což znamená, že úředníci budou v huti přibližně dva týdny.

Dlouhodobé problémy a budoucnost

Situace v Liberty Ostrava není ojedinělá a reflektuje širší ekonomické problémy, kterým čelí český průmysl. Podnik, vlastněný od roku 2019 britským podnikatelem Sanjeevem Guptou, se už delší dobu potýká s miliardovými dluhy. Od prosince minulého roku, kdy firma Tameh Czech zastavila kvůli neplacení dodávky energií, většina provozů v huti stojí. Společnost se pokoušela o preventivní restrukturalizaci, ale kvůli denní ztrátě 25 milionů korun podala ve čtvrtek sama na sebe insolvenční návrh.

Problémy v huti mají vážné dopady na zaměstnance. Odborový předák OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina vyzval zaměstnance, aby neodcházeli a zůstali pracovat, i když firma neplatí. „Nedávejte výpověď, dnes máte možnost mít souběh více hlavních pracovních pozic, takže si klidně najděte jiné pracovní místo, ale nedávejte výpověď,“ řekl Slanina, upozorňujíc na to, že odchod zaměstnanců by mohl znamenat, že některé provozy se už nebudou moci znovu rozjet.

Ekonomická realita a vliv inflace

V širším kontextu této situace se odráží i obecný stav platů v České republice. Průměrná mzda v prvním letošním čtvrtletí vzrostla reálně o 4,8 % na téměř 44 tisíc korun hrubého, zatímco medián, tedy střední mzda, vzrostl o více než 5 % na zhruba 36 600 Kč. Tento nárůst je však především důsledkem klesající inflace, která se po rekordních 18 % v září 2022 stabilizovala na necelých 3 %.

Ačkoliv se jedná o pozitivní zprávu, nelze přehlédnout dlouhodobé negativní dopady inflace. Od konce roku 2021 lidé kvůli neustálému růstu cenové hladiny přišli zhruba o 30 % hodnoty svých platů a úspor (100 000 Kč z roku 2021 by nyní odpovídalo 70 000 Kč). Realita je taková, že inflace stále existuje a stále znehodnocuje výplaty i úspory obyvatel, i když již ne tak bolestivě jako v předchozích letech.

Vláda a zvyšování platů státních zaměstnanců

Na pozadí těchto ekonomických ukazatelů se zvyšuje tlak na vládu, aby zvyšovala platy státním zaměstnancům. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka prosazuje zvýšení výplat od září, přičemž odbory požadují plošné zvýšení tarifních platů o 15 %. Argumentují tím, že mnoho státních zaměstnanců se svými platy pohybovalo pod minimální mzdou a tarify.

Foto: European People's Party, CC BY 2.0 via wikimediacommons, Původní fotografie

Marian Jurečka ministr práce a sociálních věcí

Přestože je nesporné, že státní zaměstnanci čelí finančním problémům, vláda se nachází v těžké situaci. Státní rozpočet je v deficitu a státní dluh rychle překročil hranici 3 bilionů korun. „Stát fakticky nemá peníze na zvyšování platů,“ uvedl ekonomický analytik. Pokud by vláda přistoupila na zvýšení platů, musela by financovat tyto náklady z vypůjčených peněz, což by mohlo vést k další inflaci.

Závěr

Příběh zaměstnanců huti Liberty Ostrava odhaluje nejen individuální osudy lidí, kteří se ocitli bez výplat, ale i širší problémy, kterým čelí česká ekonomika. Inflace, i když zpomalila, stále znehodnocuje platy a úspory obyvatel. Zvyšování platů státních zaměstnanců se jeví jako nezbytné, avšak finančně náročné rozhodnutí pro stát. Mimo to by další dlouhodobé zvyšování platů jen dále podporovalo inflaci. Je zřejmé, že stabilizace inflace a ekonomické politiky bude klíčová pro udržení hodnoty výplat a životní úrovně českých zaměstnanců v nadcházejících letech.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz